Στη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ο επικριτής του Κρεμλίνου καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση:
Το δικαστήριο Σιμόνοφσκι της Μόσχας αποφάσισε να στείλει τον πολιτικό της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή.
Η ποινή φυλάκισης σε 3,5 χρόνια με αναστολή που του είχε επιβληθεί το 2014 για την υπόθεση Yves Rocher μετατράπηκε σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.
Ωστόσο ο Ναβάλνι θα παραμείνει στη φυλακή μικρότερο διάστημα, και συγκεκριμένα για 2 χρόνια και 8 μήνες, καθώς για αρκετούς μήνες βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και η περίοδος αυτή θα συμψηφισθεί με την ποινή που του επιβλήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που ο Ναβάλνι θα εκτίσει ποινή φυλάκισης.
Ο δικηγόρος του Ναβάλνι δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.
Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου απηύθυναν έκκληση για νέες διαμαρτυρίες στο κέντρο της Μόσχας, το οποίο όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχει αποκλεισθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Στο μεταξύ ο ιστότοπος OVD-info ανακοίνωσε ότι σήμερα συνελήφθησαν έξω και πέριξ του δικαστηρίου περισσότερα από 300 άτομα.
ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία ζητούν την απελευθέρωση του Αλ. Ναβάλνι. Η Λιθουανία καλεί την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους μετά την καταδίκη του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, καλώντας τη Μόσχα να τον απελευθερώσει «αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις».
«Μολονότι συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, θα συντονιστούμε στενά με τους συμμάχους και εταίρους μας ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει επειδή δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των πολιτών της» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Από το Βερολίνο, ο Γερμανός ομολόγος του Χάικο Μάας χαρακτήρισε «πλήγμα» στο κράτος δικαίου την καταδίκη του Ναβάλνι σε φυλάκιση 3,5 ετών και ζήτησε την αποφυλάκισή του.
«Η σημερινή απόφαση σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι είναι ένα πικρό πλήγμα σε βάρος των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στη Ρωσία», έγραψε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετη» τη δίκη. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως», πρόσθεσε.
Την αποφυλάκιση του Ρώσου μπλόγκερ, καθώς επίσης και όλων «των ειρηνικών διαδηλωτών και των δημοσιογράφων που συνελήφθησαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες» ζήτησε και η Βρετανία μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Η δικαστική απόφαση «που στοχοθετεί το θύμα μιας δηλητηρίασης αντί για εκείνους που ευθύνονται δείχνει ότι η Ρωσία δεν τηρεί τις πιο βασικές δεσμεύσεις που αναμένει κανείς από ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός.
Η Λιθουανία από την πλευρά της κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, απειλώντας ότι αν οι Βρυξέλλες δεν ενεργήσουν γρήγορα, το Βίλνιους θα προχωρήσει μόνο του. «Ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας είναι πλέον εφικτός μόνο μέσω της γλώσσας των κυρώσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
Η υπόθεση Yves Rocher για την οποία κατηγορείται ο Ναβάλνι
Η υπόθεση Yves Rocher, περί «απάτης», για την οποία κατηγορούνται ο Αλξέι Ναβάλνι και ο αδελφός του, Όλεγκ, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, με βάση την καταγγελία του γενικού διευθυντή της εταιρείας Yves Rocher Vostok (ρωσικό παράρτημα της Yves Rocher) Μπρούνο Λεπρού. Με βάση την προσφυγή του Λεπρού, ασκήθηκε δίωξη εναντίον των αδερφών Ναβάλνι, με την κατηγορία ότι εξαπάτησαν την εταιρεία Yves Rocher και μια άλλη εταιρεία, επιβάλλοντας τους τη δική τους εταιρεία με υπηρεσίες logistics.
Στο δικαστήριο που έγινε το 2014 οι εκπρόσωποι της Yves Rocher Vostok υποστήριξαν τους αδερφούς Ναβάλνι, δηλώνοντας ότι το συμβόλαιο είχε τηρηθεί στο ακέραιο και η εταιρεία δεν υπέστη καμία ζημία. Ο Λεπρού που είχε προσφύγει κατά των Ναβάλνι, δεν εμφανίσθηκε στο δικαστήριο και εν συνεχεία απολύθηκε από την Yves Rocher.
Παρόλα αυτά δύο χρόνια αργότερα το δικαστήριο καταδίκασε τον Αλεξέι Ναβάλνι σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών με αναστολή και περίοδο παραγραφής τα 5 χρόνια, η οποία όμως το 2017 παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο. Έτσι η περίοδος παραγραφής έληξε στις 29 Δεκεμβρίου. Για τον αδερφό του Όλεγκ αποφασίσθηκε να εκτίσει κανονικά την ποινή που του επιβλήθηκε.
Τον Οκτώβριο του 2017 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε ότι η απόφαση που ελήφθη για την υπόθεση Yves Rocher είχε πολιτική σκοπιμότητα, ήταν αυθαίρετη και ατεκμηρίωτη και υποχρέωνε τη Ρωσία να καταβάλλει στους αδελφούς Ναβάλνι αποζημίωση ύψους 76.000 ευρώ και 460.000 ρουβλίων.
Το 2019 το ΕΔΑΔ έλαβε μία ακόμη απόφαση έπειτα από προσφυγή του Ναβάλνι, θεωρώντας μη σύννομο τον κατ’ οίκον περιορισμό στον οποίο βρισκόταν για διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών το 2014.
Σήμερα ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Μόσχας έκανε αποδεκτή την παράσταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας να μετατραπεί η ποινή που του είχε επιβληθεί για παραβίαση των όρων αναστολής της ποινής που του είχε σε κανονική ποινή, ζητώντας να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3,5 ετών, και να συμψηφισθεί η ποινή με την περίοδο που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
ΑΠΕ/ΜΠΕ