Στον εισαγγελέα ο Τρεμόπουλος για την κοπή δένδρων στον σταθμό του Μετρό στην Αγ. Σοφίας
Τι κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Οικολογίας- Αλληλεγγύης :
Αναφορά στον εισαγγελέα κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, για την κοπή 15 δένδρων στον σταθμό του Μετρό στην Αγ. Σοφίας, απέναντι από το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αχειροποίητου.
Ο δημοτικός σύμβουλος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ αναφέρθηκε στο γεγονός της κοπής την Πέμπτη 6 Ιουλίου από τους εργολάβους του Μετρό στο όνομα της «ανάπλασης» στο «πάρκο Μακεδονομάχων», όπου παρενέβη -έπειτα από ενημέρωση κατοίκων-, ζητώντας τις σχετικές άδειες για την κοπή των δένδρων. Κατόπιν επιμονής του, ο υπεύθυνος από την Αττικό Μετρό και ο εργοταξιάρχης του υπέδειξαν κάποια έγγραφα, τα οποία όμως επιβεβαίωσαν την παρανομία. Οι εργασίες έγιναν στη βάση μιας γενικής οικοδομικής άδειας του ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2007 (υπ’ αρ. ΔΕΝΠ/0/482/10-10-2007), που αναφέρει ότι τα έργα «είναι κοινής ωφέλειας και εκτελούνται με βάση εγκεκριμένης από την εταιρεία μελέτης». Επιπλέον, υπάρχει και εσωτερικό έγγραφο της εργολαβίας, που χαρακτήριζε τα δέντρα ως «βρωμόδεντρα» ενώ το προφορικό επιχείρημα των υπευθύνων ήταν ότι επρόκειτο για δέντρα αυτοφυή!
Επίσης, κατέθεσε ότι δεν υπάρχουν οι σχετικές άδειες καθώς και η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Επρόκειτο για μεγάλα δέντρα -ακόμη και κωνοφόρα- και ακακίες, τα οποία έκοψε η κοινοπραξία βασιζόμενη σε ένα έγγραφο του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Κυριζίδη με ημερομηνία 22.6.2023, με τίτλο «Αγίας Σοφίας -Πρόσθετη Απομάκρυνση πέντε (5) δέντρων», που αναφέρει ότι: «οι παραπάνω χώροι έχουν παραληφθεί από την Κοινοπραξία ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής. Ως εκ τούτου, για κάθε εργασία σε αυτούς, αρμόδια και υπεύθυνη είναι η ανάδοχος εταιρεία, η οποία οφείλει να προχωρήσει με δικά της μέσα στις διαδικασίες που απαιτούνται για την κοπή των δένδρων, για την οποία δεν υπάρχει αντίρρηση από την πλευρά μας». Η με αριθμό 13246 από 08/03/2016 άδεια του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης δεν αφορά το σύνολο των δέντρων και σε κάθε περίπτωση δεν έχει υπάρξει σχετική απόφαση ούτε της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου ούτε του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Επίσης, ζήτησε να επιβεβαιωθεί το αίτημα της κοινοπραξίας προς τον Δήμο για να προχωρήσει στην κοπή άλλων 15 δέντρων και στην κατάργηση της παιδικής χαράς στο πάνω μέρος της πλατείας. Και σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης της επέτρεψε να προχωρήσει στην «ανάπλαση» ενός κοινόχρηστου-δημόσιου χώρου χωρίς να παίρνει υπόψη το υπάρχον πράσινο, την παιδική χαρά και τις θέσεις στάθμευσης των κατοίκων.
«Ζητούμε να σταματήσει άμεσα κάθε κοπή δένδρου και ο Δήμος να ενημερώσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες για τη μελέτη που υλοποιείται και να διασφαλίσει με κάθε μέσο το αισθητικό, λειτουργικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα που θα έχει», όπως δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.