Υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας για πολίτες και αθλούμενους στην Καλαμαριά;
Τα ερωτήματα της «Καλαμαριάς Μητέρας Πόλης» προς τη διοίκηση Δαρδαμανέλη:
Το ζήτημα της ασφάλειας δημοτών, επισκεπτών και αθλουμένων στην Καλαμαριά και ειδικότερα στους χώρους που διαχειρίζεται η ΔΕΤΕΚ και οι οποίοι τη θερινή περίοδο σφύζουν από ζωή, είναι μείζον για κάθε πολίτη.
Δυστυχώς, η συγκλονιστική απώλεια ενός νέου ανθρώπου, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στην πλαζ Αρετσούς, όπου έπαιζε μπιτς βόλεϊ με την ομάδα του, έφερε στο προσκήνιο τα προβλήματα γύρω από την ασφάλεια, γεννώντας ταυτόχρονα και δεκάδες ερωτήματα ως προς τη στάση, τη δράση και τις κινήσεις της δημοτικής αρχής.
Ένα από τα επίμαχα και πλέον κρίσιμα ζητήματα είναι αυτό των απινιδωτών. Και πάνω στο ζήτημα αυτό, ανακύπτουν πολλά ερωτήματα, αναφορικά με τη διοίκηση Δαρδαμανέλη και το πώς διαχειρίζεται τα κρίσιμα για τη ζωή εργαλεία.
Τον Απρίλιο του 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμαριάς στο Πρόγραμμα Interreg «Heart safe cities», το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την προμήθεια και την τοποθέτηση απινιδωτών σε όλη την Καλαμαριά.
Έναν χρόνο αργότερα, έγινε αποδοχή της ένταξης με προϋπολογισμό 134.951,80€, τα οποία θα καλύπτονταν 100% από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, ενώ το 2019, τρία δηλαδή χρόνια μετά την αρχική σύμβαση, δίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση για την τοποθέτηση των απινιδωτών σε συγκεκριμένα σημεία.
Ακολούθησαν αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου εντός του 2020 (από 21/02 έως 18/12) σχετικά με τον διαγωνισμό για την προμήθεια του εξοπλισμού (απινιδωτών) αλλά και προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής, λογισμικού ιατρικών υπηρεσιών, προμήθεια εκπαιδευτικού εξοπλισμού κλπ.
Στις 11/3/2021, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη ενασχόληση με το θέμα, η διοίκηση Δαρδαμανέλη ανακοινώνει πανηγυρικά πως η Καλαμαριά είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που εντάχθηκε στο δίκτυο των «Heart safe cities», όμως τονίζει πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκπαίδευση 3.500 πολιτών στη χρήση των 37 νέων απινιδωτών, κάτι που σταμάτησε λόγω πανδημίας και θα συνεχιζόταν εν ευθέτω χρόνω.
Ως «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» και ως υπεύθυνοι πολίτες που πιστεύουμε βαθιά πως η αγάπη για τον τόπο μας περνά από πραγματικά έργα και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού και ανεύθυνες προσκλήσεις προς όλους να συρρεύσουν σε δομές και εγκαταστάσεις χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας, ρωτάμε ευθέως τον κ. Δαρδαμανέλη και τη διοίκησή του.
Πώς συνέβη το μοιραίο στην πλαζ; Υπήρχε απινιδωτής εν λειτουργία; Και εάν ναι, υπήρχε εκεί εκπαιδευμένος χειριστής- διασώστης ώστε ο άτυχος συμπολίτης μας να έχει μία ευκαιρία να ζήσει;
Και επιπλέον:
Πού βρίσκονται οι 37+6 απινιδωτές; Ποια είναι η κατάσταση της λειτουργίας τους; Ποιος έχει εκπαιδευτεί πάνω στη χρήση τους και ποιους μεμονωμένους πολίτες, φορείς, θεσμικούς εκπροσώπους
σκοπεύουν άμεσα να εκπαιδεύσουν;
Ποιος είναι ο απολογισμός του προγράμματος «Heart Safe Cities»;
Και επιπλέον:
Υπάρχουν, πραγματικά, συνθήκες ασφαλείας στην πλαζ Αρετσούς και στους άλλους χώρους που διαχειρίζεται κατά τους θερινούς μήνες η ΔΕΤΕΚ;
Περιμένουμε τις απαντήσεις…, όπως ολοκληρώθηκε η ανακοίνωση της παράταξης “Καλαμαριά Μητέρα Πόλη” με επικεφαλής και υποψήφια δήμαρχο την κα. Χρύσα Αράπογλου