Διαχρονικό το αίτημα της επανένταξης των φυλακισμένων
Η ΑΡΣΙΣ στο Επταπύργιο :
Περιήγηση στο Επταπύργιο, το γνωστό Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» και κατά την ξενάγηση τρεις αρχαιολόγοι ανέδειξαν την ιστορική αξία του Επταπυργίου ως βυζαντινού φρουρίου, ενώ παράλληλα φώτισαν τη
«δύσκολη κληρονομιά» του μνημείου ως πρώην φυλακής.
Η συντονίστρια του Γραφείου Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων και Κρατουμένων της ΑΡΣΙΣ, Κλειώ Σαββάκη υπογράμμισε την αναγκαιότητα των υπηρεσιών υποστήριξης ανθρώπων μετά τον εγκλεισμό, ώστε να έχουν τα απαραίτητα για την επανένταξή τους εφόδια.
Στη θεματική περιήγηση συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες από το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο προσκλήθηκε στην εκδήλωση προκειμένου τα μέλη του να ενημερωθούν για ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, αλλά και την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζομένων.
Συμμετείχαν επίσης και αποφυλακισμένοι που κατά τη διάρκεια της περιήγησης θυμήθηκαν τη δύσκολη εμπειρία της φυλακής. Με τον τρόπο αυτό η ξενάγηση απέκτησε βιωματικά στοιχεία, που βοήθησε τους συμμετέχοντες να αντιληφθούν άμεσα την άχαρη καθημερινότητα και τον βασανιστικό εγκλεισμό
της φυλακής, αλλά και την ζωτική ανάγκη της επανένταξης.
«Οι άνθρωποι χρειάζονται πολλές δεύτερες ευκαιρίες για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους», τόνισε το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θεσσαλονίκης Αντώνης Κατζελάκης, φοιτητής Ιστορικού Αρχαιολογικού στο ΑΠΘ. Ο ίδιος ιεράρχησε τον «στιγματισμό» ως το πρώτο πρόβλημα που
πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά την επίπονη πορεία προς την κοινωνική επανένταξη.
Η συνάδελφός του στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Ελένη Καλαϊδοπούλου, φοιτήτρια Γεωπονίας, εστίασε στην ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην επανένταξη με επίκεντρο την υποστήριξη υπηρεσιών με εξειδικευμένα στελέχη, καταρχάς με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. «Για να δούμε την αλλαγή που θέλουμε πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς», λέει.
Στις δράσεις που έχουν κάνει μέχρι τώρα ως Δημοτικό Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θεσσαλονίκης εστίασε η φοιτήτρια Νομικής στο ΑΠΘ Τατιάνα Ντούντα.
«Έχουμε συλλέξει βιβλία για τη δανειστική βιβλιοθήκη στις φυλακές Διαβατών, έχουμε γίνει πωλητές για “μία μέρα” του περιοδικού “Σχεδία” κι έχουμε μαγειρέψει στην κοινωνική κουζίνα με τον “Άλλο άνθρωπο”».