Έρχεται κακοκαιρία με απότομη αλλαγή – Πότε ξεκινά και πόσο έντονα θα είναι τα φαινόμενα
Τα τερτίπια του καιρού που αλλάζει μέρα με τη μέρα συνεχίζονται καθώς μια γενικευμένη κακοκαιρία θα πάρει τη θέση της μετά το ανοιξιάτικο σκηνικό.
Τα πρώτα στοιχεία για το σκηνικό και το πώς θα διαμορφωθεί δίνουν οι μετεωρολόγοι που μάλιστα τονίζουν τις εναλλαγές που θα είναι απότομες. Ο Σάκης Αρναούτογλου κάνει μάλιστα λόγο για «ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα». Χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου:
Εμμονικά τα καιρικά χαρακτηριστικά και οι επιπτώσεις τους το φετινό Νοέμβρη! Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμμονικά χαρακτηριστικά τείνει να πάρει η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τον φετινό Νοέμβρη. Θα πρόκειται στην ουσία για ένα “ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα” το οποίο θα συνεχίσει να δίνει μεν ευεργετικά αλλά παράλληλα και επικίνδυνα νερά για πολλές ημέρες σε αρκετές περιοχές της δυτικής αλλά και της νότιας Ευρώπης. Από αύριο μάλιστα σε τροχιά παρατεταμένων και έντονων κατά περιόδους βροχοπτώσεων μπαίνουν αρχικά και τα δυτικά Βαλκάνια (Κροατία, τα δυτικά τμήματα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, το Μαυροβούνιο) και σταδιακά κυρίως από την Πέμπτη και μετά η Αλβανία αλλά και η βορειοδυτική Ελλάδα και στη συνέχεια σχεδόν ολόκληρη η δυτική κυρίως χώρα συνοδεία κατά διαστήματα ισχυρών νοτιάδων!
Προσωπικά θεωρώ αναγκαία από τα τέλη κυρίως της εβδομάδας που διανύουμε, μια στοιχειώδη επαγρύπνηση και λήψη μέτρων προφύλαξης από αυτά τα επαναλαμβανόμενα πιθανώς και έντονα καιρικά φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές και όσον αφορά στη χώρα μας κυρίως στα δυτικά τμήματα της! Σε κάθε περίπτωση η ακριβής θέση των διαδοχικών βαρομετρικών χαμηλών των επομένων πολλών ημερών θα καθορίσει την ένταση αλλά και την έκταση των καιρικών φαινόμενων.
Καλλιάνος: Έρχεται γενικευμένη κακοκαιρία Το ανοιξιάτικο σκηνικό των τελευταίων ωρών θα δώσει τη θέση του σε γενικευμένη κακοκαιρία. Συγκεκριμένα o Γιάννης Καλλιάνος αναφέρει: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΝΗ Μετά τις σχεδόν ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι ο καιρός θα παρουσιάσει πάλι απότομη αλλαγή και η νέα κακοκαιρία που θα έρθει θα έχεις ως κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις κατά τόπους καταιγίδες, τις πιθανές χαλαζοπτώσεις, τους νοτιάδες στα πελάγη αλλά και τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.
ΕΛΕΥΣΗ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟΥ ΧΑΜΗΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Από την Πέμπτη το μεσημέρι και στη συνέχεια ο καιρός θα καταστεί άστατος στο Ιόνιο και τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα. Θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες ενώ σε τοπικό επίπεδο οι βροχές αυτές ενδέχεται να δημιουργήσουν ακόμη και προβλήματα λόγω της μεγάλης ραγδαιότητας που θα έχουν. Μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες δυτικές (αρχικά) ηπειρωτικές περιοχές της χώρες.
ΓΕΝΙΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, εφόσον το βαρομετρικό χαμηλό θα έχει πια πλησιάσει προς τη χώρα μας, οι βροχές θα επεκταθούν μέσα στην Παρασκευή και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Φαίνεται δε ότι οι περιοχές που θα “πληγούν” με τις πιο ισχυρές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της Παρασκευής θα είναι η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα (πιθανώς και η Αττική), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Θράκη αργότερα.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Όπως όλα δείχνουν, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, οι δείκτες αστάθειας πάνω από την περιοχή της Αττικής θα είναι ανεβασμένοι. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μέσα στην Παρασκευή, εκτός από βροχές να εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο. Τα φαινόμενα κατά τόπους ίσως να έχουν και ελαφρώς έντονο χαρακτήρα.
Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ Κατά την έλευση του βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την Ελλάδα, κατά την έλευση της κακοκαιρίας δηλαδή, φαίνεται ότι μέσα στην Παρασκευή η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 4-5 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, όταν την Πέμπτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 28°C στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, την Παρασκευή λόγω της πυκνής κατά περιόδους νέφωσης ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 24°C. Στην Κρήτη όμως θα παραμείνουν ανεβασμένες και ιδιαίτερα στα βόρεια παράλια του νησιού θα αγγίξει ακόμη και τους 27-28°C.
Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΙΣΧΥΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ Μπορεί στις περιοχές του Αιγαίου να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις αλλά και πιθανές καταιγίδες την Παρασκευή, δεν φαίνεται όμως ότι θα είναι κάτι το αξιόλογο τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη διάρκεια των φαινομένων. Μόνο στη νότια Κρήτη ίσως κατά τόπους οι καταιγίδες να είναι λίγο πιο έντονες. Πάντως βροχές θα εκδηλωθούν τόσο στο βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο, όσο και στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά με γενικά τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα.
ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥΝ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΚΟΝΗ Οι άνεμοι θα είναι νοτιάδες με αποτέλεσμα οι μετεωρολογικές συνθήκες να ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη Αφρική, ωστόσο όχι σε πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι αρκετές από της βροχές θα είναι και λασποβροχές ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Οι εντάσεις των νοτιάδων στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ, με εξαίρεση το νότιο Αιγαίο αλλά και τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου όπου οι εντάσεις τους θα αγγίζουν τα 7 και πιθανώς τα 8 μποφόρ τοπικά ως μέγιστες ριπές.
ΣΧΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου ο καιρός θα βελτιωθεί σχετικά ενώ δεν θα λείψουν οι τοπικές βροχές στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στο βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο ίσως οι βροχές να έχουν λίγο πιο έντονο χαρακτήρα αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν εκεί τοπικές καταιγίδες. ΠΙΘΑΝΗ ΝΕΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Παρόλο που είναι αρκετά μακριά μέχρι την Κυριακή, αν διατηρηθούν τα προγνωστικά στοιχεία, υπάρχει η πιθανότητα νέα κακοκαιρίας η οποία θα επηρεάσει πάλι τις περισσότερες περιοχές της χώρας από την Κυριακή. Αυτό το γεγονός όμως ακόμη δεν έχει “κλειδώσει” και γιαυτό δίνεται αυτή την ώρα ως μια πιθανότητα που ενδεχομένως να είναι και αυξημένη.
Πηγή: www.lifo.gr