To Πλοίο της Ανεκτικότητας στη Θεσσαλονίκη
Το διεθνές project "The Ship of Tolerance" :
Ένα τεράστιο, ξύλινο πλοίο κατασκευάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Προβλήτα Α’ στο
λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είναι έτοιμο να… «σαλπάρει», έχοντας για πανιά του τις ζωγραφιές
και τις φωνές παιδιών, με στόχο την προώθηση της ανεκτικότητας και της κατανόησης μεταξύ
των λαών. Το διεθνές project με τίτλο «The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών και την γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, στο λιμάνι της πόλης, την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο κοινό.
To project φέρει την πολύτιμη βοήθεια των δωρητών του -Ίδρυμα Ilya & Emilia Kabakov, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Bloomberg Philanthropies, David και Susan Rockefeller, Ζωή Ψαρρά Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Μποΐτση Παπαγεωργίου-, των εταίρων του – Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και των υποστηρικτών του -Γ.Ν. Παπαγεωργίου, OSTEN art, Κολλέγιο Ανατόλια, Κολλέγιο Δελασάλ, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου, 16ο Δημοτικό Σχολείο Δραμας. Το project τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το «The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας» είναι ένα διεθνές project αφιερωμένο στην εκπαίδευση των παιδιών από διαφορετικές ηπείρους, ταυτότητες και διαφορετικούς πολιτισμούς, κάνοντας δυνατή τη μεταξύ τους επικοινωνία με τη διεθνή γλώσσα της Τέχνης. Κάτω από τον συγκεκριμένο τίτλο πρόκειται να παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη έκθεση τέχνης στη γκαλερί Donopoulos International Fine Arts («Ilya and Emilia Kabakov: Works on Paper», 15.05-22.06), έκθεση τέχνης στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών («The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων», 17.05- 22.06) και μια μεγάλη, μουσική συναυλία, την Τετάρτη 17 Μαΐου, 19:30-21:00, στην Προβλήτα Α’, στο λιμάνι της πόλης.
Έχοντας ως αρχικό πρότυπο ένα αρχαίο αιγυπτιακό ιστιοφόρο, το πλοίο μήκους 20 μέτρων και
πλάτους 7 μέτρων, κατασκευάστηκε και καθελκύστηκε για πρώτη φορά στη Σίβα της Αιγύπτου
το 2005. Στη συνέχεια κατασκευάσθηκε εκ νέου πάνω από δώδεκα φορές σε τέσσερις ηπείρους και παρουσιάστηκε σε πόλεις όπως η Σίβα, η Βενετία, το Σαν Μόριτζ, η Σάρζα, η Αβάνα, η Μόσχα, η Νέα Υόρκη, η Τζουγκ, το Ροστοκ, το Καπάλμπιο, η Ρώμη, το Σικάγο και το Λονδίνο. Στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο κατασκευάζεται από μια ομάδα ξυλουργών από το Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον David Harold.
Τα παιδιά είναι οι πρωταγωνιστές στο «The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας» με τις ζωγραφιές και τις φωνές τους. Τους τελευταίους μήνες, περισσότερα από 350 παιδιά, ηλικίας 5 έως 18 ετών από σχολεία στην Ελλάδα, συμμετέχουν σε ειδικά εργαστήρια με θέμα την ανεκτικότητα, υπό την καθοδήγηση του ζεύγους Kabakov και της διευθύντριας παραγωγής Orliana Morag. Την ίδια στιγμή, 160 από τις ζωγραφιές αυτών των μαθητών θα αποτελέσουν τα νέα πανιά του συγκεκριμένου πλοίου, ενώ
οι ίδιοι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τις δημιουργίες τους στο πλοίο, στην ειδική
εκδήλωση-συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου.
Ταυτόχρονα, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί η δεκαοκτάχρονη ιστορία του «The Ship of Tolerance», με τα πανιά από τους προηγούμενους συμμετέχοντες στο project, βίντεο εμπνευσμένα από το έργο και φωτογραφίες που τεκμηριώνουν την εγκατάσταση του πλοίου σε άλλους σταθμούς. Η έκθεση στον χώρο με τίτλο «The Eminent Direction of Thoughts / Η Εξέχουσα Κατεύθυνση των Σκέψεων» θα περιλαμβάνει έργα μαθητών από τον διεθνή διαγωνισμό παιδικής τέχνης The Golden Easel, που λαμβάνει χώρα εδώ και είκοσι χρόνια υπό τις οδηγίες των Olga Mykhailiuk και Sergii Grichanok, με στόχο την ενθάρρυνση των μικρών μαθητών να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, σε μια ειδική εγκατάσταση σχεδιασμένη από την Emilia Kabakov.
«Τα παιδιά κατανοούν την έννοια της ανεκτικότητας με εκπληκτικό τρόπο, καθώς είναι ως επί το πλείστον άθικτα από την προκατάληψη που συχνά φέρουν οι ενήλικες. Αν τους ακούσουμε, ίσως μπορέσουμε να απαλύνουμε λίγη από την καταπίεση που βλέπουμε καθημερινά» σχολιάζουν για το project η Emilia και ο Ilya Kabakov.
Το project «The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας» θα είναι μια μεγάλη καλλιτεχνική χειρονομία στους ταραχώδεις καιρούς που ζούμε, που θα ενώνει πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές γεωγραφικές καταβολές και πολιτιστικό υπόβαθρο.
Πρόκειται για ένα δημοκρατικό, συγκινητικό πείραμα στον δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης και μια εμπνευσμένη πρωτοβουλία στον χώρο του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών», αναφέρει η αναπληρώτρια διευθύντριά του, Θούλη Μισιρλόγλου.
«Το πλοίο είναι ένα πολύ σημαντικό σύμβολο στον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία μας, και είμαστε πολύ υπερήφανοι που φέρνουμε αυτό το έργο στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με μακρά ιστορία υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Το «The Ship of Tolerance / Το Πλοίο της Ανεκτικότητας» είναι μια θαυμάσια υπενθύμιση σε όλους μας, και ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, να συνεχίσουμε να τιμάμε αυτή την ιστορία, κάνοντας τον κόσμο που ζούμε πιο ανοιχτό», δήλωσε ο Αλέξανδρος Ντονόπουλος, ιδιοκτήτης της Donopoulos IFA.
To project «The Ship of Tolerance / To Πλοίο της Ανεκτικότητας» παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο δράσεων του MOMus για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.