Μικροί και μεγαλύτεροι βιβλιόφιλοι άνοιξαν την αγκαλιά τους στην ανανεωμένη Παιδική & Εφηβική Γωνιά
Στη 19η ΔΕΒΘ:
Πόλος έλξης για μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και για μικρότερα παιδιά που μαζί με τους γονείς τους θέλησαν ν’ ανακαλύψουν τον θαυμαστό κόσμο των παραμυθιών, έγινε η ανανεωμένη «Παιδική Γωνιά – Γωνιά Εφήβων – Γωνιά Εκπαιδευτικών», στη φετινή 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Μικροί και μεγαλύτεροι αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδραστικές εκδηλώσεις, να παρακολουθήσουν δρώμενα, εκθέσεις και να δουν ορισμένους από τους αγαπημένους τους ήρωες να «ξεπηδούν» από τις σελίδες των βιβλίων για να τους συναντήσουν στο διεθνές εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Την Παιδική & Εφηβική Γωνιά επισκέφθηκαν σε μόλις δύο πρωινά (την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Μαΐου, από τις 09:00 έως τις 14:00) 2.380 μαθητές στο πλαίσιο οργανωμένων επισκέψεων από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών, που συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για παιδιά και εφήβους, με την πολύτιμη συνεργασία της Περιφέρειας και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πέραν, όμως, των οργανωμένων επισκέψεων μαθητών και εκπαιδευτικών, το περίπτερο 12 της Helexpo «πλημμύρισε» μικρούς και μεγαλύτερους βιβλιόφιλους καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΒΘ, τόσο (και) τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, καθώς και στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.
Με πλούσιο πρόγραμμα και διεθνή διάσταση
Η «ατζέντα» του ανοιχτού για το κοινό προγράμματος ήταν περισσότερο πλούσια από ποτέ, με 132 εκδηλώσεις 42 εκδοτικών οίκων και 11 πολιτιστικών φορέων, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 180 συγγραφείς, εικονογράφοι, παιδαγωγοί, εμψυχωτές κ.ά. Οι επισκέπτες της γεμάτης χρώμα και νεανικό παλμό Παιδικής & Εφηβικής Γωνιάς είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν ορισμένους από τους πλέον αγαπημένους συγγραφείς και εικονογράφους στον χώρο του παιδικού βιβλίου, να λάβουν μέρος σε θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια και να αγαπήσουν το διάβασμα
μέσα (και) από το παιχνίδι.
Ο αέρας ανανέωσης που «φύσηξε» στη φετινή Παιδική & Εφηβική Γωνιά έφερε στη φετινή διοργάνωση προσκεκλημένους συγγραφείς από το εξωτερικό, που μάγεψαν με τα λόγια και τις εικόνες τους όλους όσοι τους παρακολούθησαν διά ζώσης. Οι Γάλλοι Κριστέλ Εσπιέ, Μιριέλ Ζακ και Κριστόφ Καζνόβ για τον Αρσέν Λουπέν και τη μυθολογία αντίστοιχα, ο Γερμανός Γίργκεν Μπανσέρους με τον διάσημο ντετέκτιβ Κλουζ, η Μεγκ Ρόσοφ στο πλαίσιο του αφιερώματος στην αμερικανική λογοτεχνία και ο Βάσκος Πάτσι Σουμπισαρέτα μίλησαν για τα μυστικά της τέχνης τους, φανέρωσαν τα κρυφά εργαλεία τους, μετέφεραν τους συμμετέχοντες στον κόσμο των ηρώων τους και υπέγραψαν αντίτυπα των βιβλίων
τους, δημιουργώντας κλίμα ενθουσιασμού.
Αφιερώματα στην Ποίηση, τον Αίσωπο και τα δικαιώματα του παιδιού
Από την Παιδική & Εφηβική Γωνιά στη 19η ΔΕΒΘ δεν έλειψαν τα αφιερώματα, που φέτος έφεραν στο προσκήνιο την ποίηση, τον Αίσωπο και τα δικαιώματα του παιδιού. Σε ό,τι αφορά την ποίηση, οι τρεις εκθέσεις -«Στίχοι ζωγραφιστοί», με τη συμμετοχή 42 Ελλήνων εικονογράφων, «Ριμαδόροι συγγραφείς», με τη συμμετοχή 67 συγγραφέων και “Textile art, fairy tale and poetry”- προσέλκυσαν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, που πέρασαν αρκετό χρόνο μελετώντας στίχους, λόγια και εικόνες. Δεν έλειψαν, μάλιστα, και οι αυτοσχεδιασμοί από εκπαιδευτικούς που αντλώντας έμπνευση από όσα είδαν κι άκουσαν, οργάνωσαν αυθόρμητα εκπαιδευτικά προγράμματα με τους μαθητές ν’ ανταποκρίνονται με
ενθουσιασμό στην πρό(σ)κληση. Τις τρεις εκθέσεις πλαισίωσε -σε πλήρη αρμονία- η γεμάτη βιβλία με θέμα την ποίηση και τα τραγούδια για παιδιά Γωνιά Ανάγνωσης «Τραγουδοποιηματοπαίζοντας», δημιουργώντας έτσι μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα.
Ο μεγαλύτερος παραμυθάς της αρχαιότητας, ο Αίσωπος, είχε επίσης την τιμητική του, με την παρουσίαση μιας σειράς προγραμμάτων – παραστάσεων αφήγησης («Αίσωπος: Διαφορετικός και μοναδικός», «Αίσωπος και αρχαιοελληνικά παιχνίδια: Η ισχύς εν τη ενώσει» και «Αίσωπος και ιστορία του βιβλίου») σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τόσο οργανωμένες ομάδες μαθητών όσο και το ευρύ κοινό.
Συνδυάζοντας, τέλος, το παραμύθι και τη διασκέδαση με την ενδυνάμωση των
παιδιών, η φετινή Παιδική & Εφηβική Γωνιά, σε συνεργασία με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα
του Παιδιού, τους «σύστησε» την «Πλανόδια βιβλιοθήκη» αλλά και το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!», που στόχο έχει οι μικροί αναγνώστες να γνωρίσουν, να διεκδικούν και να προστατεύουν τα δικαιώματά τους.