Τρεμόπουλος: Διάσωση των δέντρων έστω και στο παρά πέντε
Οι τοποθετήσεις της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης:
Απαραίτητη η αντιμετώπιση ασθενειών των δένδρων και όχι η αδικαιολόγητη κοπή τους. Αδράνεια του Δήμου Θεσσαλονίκης στο θέμα μεταναστών και προσφύγων. Στην 107η θέση η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου. Να γίνει διαδημοτικός φορέας προστασίας του Σέιχ Σου. Να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να διεκδικηθούν περισσότερα κονδύλια για το πρόγραμμα στέγασης ευάλωτων νέων.
Την απουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και τη βιασύνη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση σε μια άδεια αίθουσα στιγμάτισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στην κεντρική του τοποθέτηση στην 6η συνεδρίαση του Συμβουλίου πρότεινε να εφαρμοστεί η νέα νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη συνεδρίαση μέχρι μια φορά τον μήνα των δημοτικών συμβουλίων με μεικτό τρόπο, δηλαδή διά ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, πρακτική που θα διευκολύνει τη συμμετοχή των συμβούλων και δεν θα υποβαθμίζεται η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης, αναφέρθηκε θετικά στο δικαστικό αίτημα πολιτών για αναστολή των αποφάσεων κοπής 370 δένδρων στις οδούς Δελφών, Κ. Καραμανλή, Κωνσταντινουπόλεως και Τσιμισκή. Ειδικά για τα δένδρα της Τσιμισκή είπε πως εφαρμόστηκε μεν από τις Υπηρεσίες του Δήμου η πρακτική της βιολογικής καταπολέμησης των εντόμων αλλά καθυστερημένα, με αποσπασματικό τρόπο και χωρίς συνέπεια, παρόλη την επιτυχία μιας αντίστοιχης πιλοτικής δράσης πέρσι τον Μάιο από 8 κατοίκους και την οργάνωση Mamagea.
Ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε και στην καταγγελία του δημοσιογράφου Κ. Κεκελιάδη, ότι δεν έχει εισπράξει στο σύνολό της την αμοιβή του για τις εκπομπές με θέμα «Από τους Πρόσφυγες για τους Πρόσφυγες» στον FM100, στο πλαίσιο έργου χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ. Ενώ ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την καταγγελία, έχει εισπράξει το σύνολο του ποσού (και για τις 72 εκπομπές) από το ΕΣΠΑ, η ΔΕΠΘΕ (με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση ο δημοσιογράφος) αρνείται να τον αποζημιώσει για τις οφειλόμενες εκπομπές και να του επιτρέψει να κάνει και τις υπόλοιπες 14, παραπέμποντάς τον στις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης
Επιπλέον, συνδύασε το ζήτημα με την επίκαιρη διαμαρτυρία – ανακοίνωση για το θέμα των μεταναστών και προσφύγων του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών/μεταναστριών «Μητέρα Τερέζα», που αναφέρει ότι στην πρώτη -έπειτα από ένα χρόνο αδράνειας- συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, δυστυχώς συμμετείχαν μόνον εκπρόσωποι της αλβανικής κοινότητας. «Πώς αναδεικνύεται η αντιπροσώπευση κι η υπεράσπιση των συμφερόντων των υπηκόων τρίτων χωρών σε τοπικό επίπεδο;» διερωτώνται τα μέλη του Συλλόγου. Φυσικά δεν θα υπάρξει καμιά απάντηση από μια διοίκηση που ταυτίζεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη των μηχανισμών της ΝΔ.
Ακολούθως, ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε στη νέα ντροπιαστική θέση για την Ελλάδα που βρέθηκε στην 107η θέση όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα. Τον τελευταίο χρόνο η χώρα μας βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο διεθνών επικρίσεων τόσο λόγω των σοβαρών διώξεων δημοσιογράφων μέσω SLAPPs, αλλά και κυρίως λόγω της παρακολούθησης δημοσιογράφων και στελεχών μεγάλων ΜΜΕ μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator και της ΕΥΠ. Δυστυχώς, η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα ΜΜΕ παραμένει συστηματικά σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης.
Αναφερόμενος ο Μ. Τρεμόπουλος στα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης για άμεσα μέτρα έναντι της υποστελέχωσης υπηρεσιών, της έλλειψης Μέσων Ατομικής Προστασίας και της εντατικοποίηση εργασίας, έκανε τον συσχετισμό με την «ανάδειξη» της Ελλάδας ως πρωταθλήτριας της Ευρώπης στις υπερωρίες.
Κατά τη συζήτηση των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου και ειδικότερα σχετικά με την ανάθεση μελετών για την κατασκευή deck στην παλιά παραλία, ο Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε ενημέρωση του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου για το ακριβές αντικείμενο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του deck, που αποτελούσαν παραδοτέο σχετικής σύμβασης που παραλήφθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.
Σχετικά με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ), ο Μ. Τρεμόπουλος παρατήρησε ότι δεν γίνεται σαφής αναφορά, ότι θα αφορά δράσεις για το Σέιχ Σου, αν και όπως επανειλημμένα έχει προτείνει η παράταξη ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας διαδημοτικός φορέας προστασίας του περιαστικού δάσους για τη θωράκιση της χλωρίδας και πανίδας των διαφόρων ειδών, την ανάδειξη του δάσους ως σημείο αναφοράς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, την ανάπτυξη και διάδοση του εθελοντισμού, την ενδυνάμωση της φιλοδασικής συνείδησης στους πολίτες και την ανάπτυξη «έξυπνων» συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης του δασικού πλούτου. Και αυτό το είχε θέσει στον Δήμαρχο κ. Ζέρβα ήδη από το 2019.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ΚΑΛΥΨΗ, που αφορά την αξιοποίηση ιδιωτικών κατοικιών για τη στέγαση ευάλωτων νέων ηλικίας 25 έως 39 ετών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο Μ. Τρεμόπουλος έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στη διοίκηση του Δήμου, που αφορούν την υλοποίηση ή όχι των προπαρασκευαστικών ενεργειών, έτσι ώστε να ξεκινήσει η στέγαση των ωφελουμένων τον Μάιο 2023. Ζήτησε, επίσης, ενημέρωση για τον αριθμό των κατοικιών που θα χρηματοδοτηθούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και για τις ενέργειες που θα προβεί ο Δήμος σε περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι πολύ περισσότεροι. Για παράδειγμα ο Δήμος Νεάπολης- Συκεών, που επέλεξε να υλοποιήσει μόνος του το πρόγραμμα χωρίς να συμπράξει με τους υπόλοιπους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ ΑΟΤΑ (ως διαχειριστή) έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσκληση προς τους 428 δικαιούχους ενώ σύμφωνα με το site του Δήμου η χρηματοδότηση είναι μόνο για 13 σπίτια, που δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, όπως ολοκληρώθηκε η παρέμβαση του κου Τρεμόπουλου στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.