Ημερίδα για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων
Στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών :
Ημερίδα για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις καθώς και για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023, το πρωί στις 10.00 και το απόγευμα στις 17.00 για τα δυτικά Βαλκάνια.
Αμφότερες οι εκδηλώσεις είναι υβριδικές και όποιος επιθυμεί μπορεί να τις παρακολουθήσει
και διαδικτυακά
[Meeting ID: 929 4791 3493 | Passcode: 250822]
Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών κος Γιάννης Παπαγεωργίου μίλησε για την Ημέρα της Ευρώπης καθώς και για τις δυο εκδηλώσεις της Τετάρτης και για την εκδήλωση για τις λατινοαμερικανικές χώρες και τη γνωριμία μαζί τους μέσω του κινηματογράφου στο:
https://youtu.be/JoSz-B4CYCo?t=2
Ακόμη:
Το Κέντρο του ΑΠΘ για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό (ΚΕΝΟΠ), σε συνεργασία με τις Έδρες Jean Monnet του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ «Τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης – δημοκρατία, θεσμοί και πολιτικές» (καθηγητής Γιάννης Παπαγεωργίου) και της Νομικής Σχολής «Ευρωπαϊκό Συνταγματικό Δίκαιο και Πολιτισμός»(καθηγήτρια Λίνα Παπαδοπούλου) οργανώνουν επιστημονική εκδήλωση με θέμα τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαϊου 2023 μεταξύ 17.00-20.00 υβριδικά (στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και διαδικτυακά) και είναι ανοικτό σε συναδέλφους, φοιτητές/τριες και στο κοινό.
Έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος ως εισηγητές εμπειρογνώμονες από τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και το Κόσοβο. Στους εισηγητές συγκαταλέγονται, επίσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δώσει τη δυνατότητα να εισακουστούν από το ελληνικό κοινό αφενός οι προσδοκίες που εκδηλώνονται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναφορικά με τον εξευρωπαϊσμό των κοινωνιών και των οικονομιών τους μέσω της ένταξής τους στις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου οι αναγκαιότητες και οι καταναγκασμοί που εκπορεύονται και ασκούνται εντός του περιβάλλοντος της Ένωσης σχετικά με την προσεχή της διεύρυνση. Αυτή δεν περιορίζεται στην κατεύθυνση των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά όπως είναι γνωστό στρέφεται και προς την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία. Πόσο επηρεάζει o επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων και τη διαθεσιμότητα της Ένωσης να την ευνοήσει; Ποιες ευθύνες, πολιτικές και θεσμικές, ανακύπτουν, και σε βάρος ποίων, εξ αιτίας της χρόνιας πολιτικής- εθνοτικής αστάθειας στα Δυτ. Βαλκάνια; Ποια είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις που εγείρονται επ’ αφορμή των ενταξιακών διεκδικήσεων των ενδιαφερόμενων χωρών;
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι εισηγητές της εκδήλωσης της 10ης Μαΐου.
Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου που μπορείτε να το βρείτε και στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://eudem.polsci.auth.gr
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής αποκλειστικά σε όσες και όσους συμμετέχουν στο συνέδριο δια ζώσης.