Παράπονα για τον εμβολιασμό
ΕΕ:
Αντιδράσεις εκφράζονται σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών για την επιβράδυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν διαβεβαίωσε ότι καθημερινά γίνονται «πολλές χιλιάδες εμβολιασμοί» σε όλη τη χώρα. Δόσεις έχουν διανεμηθεί σε 27 νοσοκομεία. Στην ομάδα της πρώτη φάσης εμβολιασμού εντάχθηκαν και οι υγειονομικοί άνω των 50 ετών. Η κυβέρνηση καθιερώνει ημερήσια ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών.
Στη Γερμανία όπου έχουν εμβολιαστεί πάνω από 240 χιλιάδες πολίτες, τα παράπονα δεν λείπουν.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να μετέχει στο πανευρωπαϊκό σύστημα διανομής εμβολίων: «Η ανυπομονησία και τα πολλά ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες είναι απολύτως κατανοητές. Ορισμένα πράγματα μπορεί και θα βελτιωθούν. Σε αυτό το κλίμα, συνήλθε το υπουργικό συμβούλιο κάτι που θα επαναληφθεί όταν και οι επικεφαλής των ομόσπονδων κρατιδίων θα έχουν συνεδριάσει».
Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, όπως είχε συμβεί και με το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BionTech. Οι αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού της χώρας αποφάσισε την επιμήκυνση του διαστήματος ανάμεσα στις δυο δόσεις από 3 με 4 εβδομάδες σε 12. Αντιδράσεις υπάρχουν στην πληροφορία ότι έχει δοθεί πράσινο φως στο προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας να κάνει mix and match των εμβολίων και να χρησιμοποιεί άλλης εταιρείες για κάθε δόση στο ίδιο άτομο.
Ο καθηγητής ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Τρίνιτι του Δουβλίνου Λιούκ Ο’ Νιλ μίλησε στο euronews: «Είναι αμφιλεγόμενη πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λέγεται πως δεν πρέπει να γίνεται με το εμβόλιο της Pfizer και πως πρέπει να ακολουθείται το πρωτόκολλο της εταιρείας όπως αυτό προέκυψε την περίοδο των δοκιμών. Όμως, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει αστάθεια. Η καθυστέρηση μάλλον λειτούργησε θετικά. Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο αλλά δεν υπάρχιε ένα τυπικό πρωτόκολλο».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβόλαια για έξι διαφορετικά εμβόλια. Των εταιρειών Moderna, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Pfizer-BioNTech and CureVac. Για την ώρα μόνο ένα έχει λάβει έγκριση για χρήση στα 27 κράτη – μέλη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη για να αποφανθεί για το εμβόλιο της Moderna.
euronews