Οργή στη Θεσσαλονίκη για τη μη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη
Αντίθετη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κ.Μ:
Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας για την απόφαση της «Επιτροπής του άρθρου 8» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης (ΑΔΜΘ) να μη μετονομασθεί η οδός Λαγκαδά σε λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, όπως είχαν προτείνει ομόφωνα τέσσερις δήμοι της Θεσσαλονίκης.
Οργισμένη απάντηση δίνουν το «Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας» και ο πρόεδρός του, πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, αλλά και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, περιφερειακή σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.
Στάση Πόντιου Πιλάτου τηρεί αντιθέτως ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης, Ιωάννης Σάββας. Αλλά τα πράγματα γίνονται χειρότερα διότι το μέλος της επιτροπής, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Δρόσος Τσαβλής δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «δεν με κάλεσαν ποτέ στη συνεδρίαση, αναρωτιόμουν μάλιστα αν την απόφαση έλαβε άλλη επιτροπή από αυτήν στην οποία μετέχω»!
Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα («Μετά θάνατον εξορία στον Μίκη», «Εφ.Συν.», 13.1.2023), ο κ. Σάββας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ουσιαστικά επικαλείται την «ανεξαρτησία» της επιτροπής, την οποία διορίζει ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης αλλά η ΑΔΜΘ δεν έχει την πλειοψηφία («μετέχουν 2 δημοτικοί σύμβουλοι, 2 καθηγητές φιλόλογοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μόλις 1 υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης») και, επιπλέον, «ο γραμματέας της ΑΔΜΘ δεν παρεμβαίνει στο έργο της επιτροπής η οποία λειτουργεί ως ανεξάρτητο όργανο και δεν εκφράζει τη βούλησή του ή της ΑΔΜΘ». Την άποψή του πάντως για το θέμα ο γραμματέας δεν τη λέει.
Τι λέει όμως ο κ. Παρασκευόπουλος, για τον οποίο η απορριπτική απόφαση «δεν έχει προηγούμενο και δεν γίνεται κατανοητή και αποδεκτή, ακόμη και αν κανείς κατανοήσει την οποία ακραία, γραφειοκρατική αυστηρότητα». Αναφερόμενος στην ομόφωνη και ομόθυμη πρόταση των τεσσάρων όμορων δήμων, τονίζει ότι η απόφαση «σοκάρει τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί ύβρι στην ιστορική μνήμη, προσβολή στον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη και πρόκληση προς το καθολικό δημόσιο αίσθημα» και ζητάει από την Αποκεντρωμένη και τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών να επανεξετάσουν το ζήτημα. Προσθέτει μάλιστα σε αντιπαραβολή ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε., Νίκο Ταχιάο, προκειμένου να αποκτήσει διπλή ονομασία ο σταθμός «Πλατεία Δημοκρατίας» του μετρό Θεσσαλονίκης, να ονομάζεται δηλαδή «Πλατεία Δημοκρατίας – Μίκης Θεοδωράκης».
Η κ. Χαραλαμπίδου, με ανοιχτή επιστολή της με τίτλο «Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα», απευθύνεται στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τον περιφερειάρχη και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης. Αναρωτιέται «Μπορεί ένα πενταμελές όργανο, ηθικά και όχι τυπικά, να συνεδριάσει και να πάρει μια τόσο σοβαρή απόφαση, όταν απουσιάζουν από τη συνεδρίαση τα δύο από τα πέντε μέλη του;» και «Τυχαία απουσίαζαν από αυτή τη συνεδρίαση τα δυο μέλη της επιτροπής, τα οποία είναι αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι και όφειλαν να στηρίξουν την εισήγηση των τεσσάρων δήμων;».
Ζητά να μάθει «με ποιο σχετικό γνωστικό υπόβαθρο οι τρεις (δυο φιλόλογοι και μια προϊσταμένη της Αποκεντρωμένης) αποφάνθηκαν» και αν οι δυο φιλόλογοι καθηγητές, «οι οποίοι φέρουν την ευθύνη της μόρφωσης των παιδιών μας, αναλογίστηκαν καθόλου το ογκώδες και μοναδικό πολιτιστικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ενώπιον του οποίου υποκλίνεται όλη η υφήλιος ή σκιάχτηκαν από την πολιτική του δράση;». Ρωτά ειδικά τον κ. Σάββα: «Θα πάρει δημόσια θέση ή θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από την ντροπιαστική απόφαση μιας κουτσουρεμένης επιτροπής;»