Το πρώτο εργαστηριακό κοτόπουλο… ασφαλές προς κατανάλωση στις ΗΠΑ
Εγκρίθηκε το κρέας που παράχθηκε από ζωικά κύτταρα ζώων από την αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA):
Κρέας πουλερικών καλλιεργημένο σε… εργοστάσιο θα μπορούν να καταναλώνουν σε λίγο καιρό οι αμερικανοί πολίτες καθώς η FDA, η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων ,το ενέκρινε και έδωσε το πράσινο φως για την κατανάλωσή του. Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται ζωικά κύτταρα ζώων τα οποία αναπαράγονται μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα. Στη συνέχεια συμπιέζονται σε ειδικά καλούπια για να αποκτήσουν σχήμα κοτόπουλου. Όσον φορά την γεύση αυτή φαίνεται να είναι αρκετά πιο έντονη από του κοτόπουλου που βρίσκει κανείς σήμερα στο σούπερ μάρκετ όπως αναφέρουν οι παρασκευαστές του.
Η εταιρεία παραγωγής του είναι η Upside Foods, start up στην Καλιφόρνια, η οποία δραστηριοποιείται από το 2015. Οι εκπρόσωποί της δεσμεύτηκαν για την ασφάλεια των προϊόντων, την οποία επιβεβαίωσε και η FDA. Εκπρόσωποί της μεταξύ άλλων δηλώνουν: «Ο κόσμος γνωρίζει μια διατροφική επανάσταση και η FDA δεσμεύεται να υποστηρίξει την καινοτομία στην προμήθεια τροφής».
Για να μπορέσει να δοθεί στην κυκλοφορία θα χρειαστεί ακόμα έλεγχος και έγκριση από την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Food Service and Inspection Service του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Βέβαια το γεγονός ότι η τεχνική καλλιέργειάς του επιδέχεται αρκετές βελτιώσεις και το υψηλό κόστος ενδεχομένως καθυστερήσουν τη μαζική εξαγωγή του.
Ήδη βέβαια εδώ και δύο χρόνια στην αγορά της Σιγκαπούρης κυκλοφορεί συνθετικό κρέας, σε μορφή κοτομπουκιάς, από αντίστοιχη εταιρεία. Η ζήτησή του είναι αρκετά μεγάλη λόγω της αναζήτησης διαφορετικών πηγών πρωτεΐνης αλλά και ανησυχίας προς το περιβάλλον. Έτσι αρκετές ασιατικές εταιρείες σπεύδουν να φέρουν πρώτες σε κυκλοφορία και το ολόκληρο κοτόπουλο.
Πολλοί επιστήμονες είναι αυτοί που τίθενται υπέρ της εργαστηριακής παραγωγής κοτόπουλου τονίζοντας ότι η παραδοσιακή κτηνοτροφία επιβαρύνει σημαντικά την κλιματική αλλαγή ενώ είναι εύκολη η μετάδοση ασθενειών από τα ζώα. Από την άλλη, κάποιοι θεωρούν ότι αυτού του είδους η εργαστηριακή παραγωγή ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία λόγω της ενδεχόμενης πρόκλησης αλλεργιογόνων.
Κείμενο Φωτεινή Φαρμάκη
Φωτογραφία: New York Times