Προσπάθειες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου:
Οι διοργανωτές του Μουντιάλ, ανακοίνωσαν ότι υπηρεσίες υγείας του Κατάρ, δεν θα ρωτούν τις γυναίκες που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, εάν είναι «παντρεμένες ή όχι», σε μια χώρα όπου το σεξ εκτός γάμου είναι απαγορευμένο.
Πρόκειται για ένα… βήμα των Αρχών του κρατιδίου, στην κατεύθυνση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συμπεριφοράς απέναντι στις γυναίκες, ζητήματα που είναι αυτονόητα στην πλειονότητα των χωρών ανά την υφήλιο, όχι όμως και σε αρκετές περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και το Κατάρ.
Το Κατάρ, είναι ένα συντηρητικό κράτος του Κόλπου, όπου οι περιοριστικοί νόμοι για τις γυναίκες ή τους ομοφυλόφιλους, έχουν συχνά καταγγελθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Οι άνθρωποι δεν θα ρωτηθούν αν είναι παντρεμένοι ή όχι, για το φύλο, την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος για θέματα υγείας στην οργανωτική επιτροπή, Γιούσεφ Αλ Μασλαμάνι και εξήγησε: «Θα γίνουν ερωτήσεις, σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους και όχι την προσωπική τους κατάσταση».
Σύμφωνα με τους νόμους του Κατάρ, το σεξ εκτός γάμου τιμωρείται με φυλάκιση έως και επτά ετών, ωστόσο, αυτού του είδους οι κυρώσεις δεν έχουν εφαρμοσθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Στις ταξιδιωτικές συμβουλές τους, ορισμένες πρεσβείες συνιστούν στις έγκυες γυναίκες να φέρουν πιστοποιητικό γάμου σε περίπτωση που χρειαστούν ιατρική φροντίδα ενώ βρίσκονται στο Κατάρ.
Τον Οκτώβριο του 2020, επιβάτες σε δέκα πτήσεις της Qatar Airways, μεταξύ των οποίων 13 Αυστραλοί, παραπονέθηκαν για γυναικολογικές εξετάσεις που επιβλήθηκαν προκειμένου να βρεθεί η μητέρα ενός νεογέννητου μωρού που εγκαταλείφθηκε στις τουαλέτες του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Ντόχα.
Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανακοίνωσαν, παράλληλα, ότι από τις 2 Δεκεμβρίου, για την είσοδο στην χώρα, δεν θα είναι απαραίτητη η κατοχή εισιτηρίου για κάποιον αγώνα.
Παράλληλα, θα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική εγγραφή για την απόκτηση της κάρτας Hayya, που λειτουργεί ως βίζα από την 1η Νοεμβρίου, ενώ οι επισκέπτες άνω των 12 ετών, θα πρέπει να πληρώσουν από 500 ριάλ Κατάρ (σ.σ. 140 ευρώ) για τέλη.
Πριν από τις 2 Δεκεμβρίου, κάθε θεατής μπορεί να εισέλθει στο Κατάρ συνοδευόμενος από το πολύ τρεις επισκέπτες που πρέπει να πληρώσουν ένα αντίτιμο εισόδου στην ίδια τιμή.
ΑΠΕ/ΜΠΕ