Όχι κυνήγι στα καμένα: Να βοηθήσουμε τη φύση να επουλώσει τις πληγές της!
Πράσινοι :
Όχι κυνήγι στα καμένα: Να βοηθήσουμε τη φύση να επουλώσει τις πληγές της, ζητούν οι Πράσινοι σε μια εποχή που είναι κατανοητό πως πρέπει να προστατευθεί η φύση περισσότερο από ποτέ. Βασικός σκοπός να χτιστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η ανθεκτικότητά της και να γίνει όσο πιο άρτια η διαχείρισή της. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να αλλάξουν και οι όροι που γίνεται το κυνήγι στην Ελλάδα.
Η ανακοίνωση των Πρασίνων
Ολική απαγόρευση του κυνηγιού σε όλες τις καμένες περιοχές και τον άμεσο περίγυρό τους για τουλάχιστον 5 χρόνια, ζητά το νέο κόμμα των Πράσινων. Επισημαίνοντας την ανάγκη να επενδύσουμε πραγματικά στη βιώσιμη διαχείριση των δασών και στην πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά και την απουσία σχετικής πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, οι Πράσινοι απευθύνουν έκκληση να βοηθήσουμε τη φύση να επουλώσει τις πληγές της. Μια σοβαρή χώρα, όπου τα πιο επίσημα χείλη επικαλούνται τακτικά την κλιματική κρίση, φροντίζει να χτίζει έγκαιρα την ανθεκτικότητά της, ώστε να περιορίζει το όποιο κόστος και να προστατεύει τη ζωή σε όλες της τις μορφές.
Αναλυτικότερα:
Οι Πράσινοι, το νέο κόμμα της πολιτικής οικολογίας, ενώνουμε τη φωνή μας με τις περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις, καλώντας για πλήρη νομοθετική απαγόρευση του κυνηγιού, τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια, σε όλες τις καμένες περιοχές της χώρας. Η απαγόρευση είναι ανάγκη να περιλαμβάνει και τον άμεσο περίγυρο των καμένων εκτάσεων, σε ακτίνα τουλάχιστον μερικών χιλιομέτρων, όπως και τις όποιες νησίδες βλάστησης έχουν διασωθεί μέσα σε καμένες περιοχές: σε αυτές ακριβώς τις περιοχές συγκεντρώνεται ό,τι απέμεινε ζωντανό από την πανίδα των καμένων εκτάσεων και προσπαθεί να επιβιώσει και να ανακάμψει. Στις συνθήκες αυτές τα ζώα και τα πουλιά ζουν σε περιορισμένο χώρο, με μεγαλύτερες δυσκολίες να βρουν την τροφή τους, και είναι πολύ πιο ευάλωτα σε κάθε είδους πιέσεις και κινδύνους. Αν σε αυτά προστεθεί και το κυνήγι, κινδυνεύουμε να εξοντωθούν τελείως ολόκληροι πληθυσμοί ειδών, απαραίτητων για να επανέλθει η ζωή στις καμένες περιοχές μόλις προχωρήσει κάπως η φυσική αναγέννηση της βλάστησης.
Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να βοηθήσουμε τη φύση να επουλώσει τις πληγές που της έχουμε επιφέρει: Να δούμε τα φυτά, τα πουλιά, τα ερπετά, τα αμφίβια, όλες τις μορφές ζωής ως κομμάτι της ζωής μας, ως συνοδοιπόρους προς το αύριο, όχι ως αναλώσιμα είδη μιας δήθεν «διασκέδασης».
Οι Πράσινοι δεν αντιμετωπίζουν ως «σπορ» το κυνήγι και επιδιώκουν να απαγκιστρωθεί ο πολιτικός κόσμος από τα lobby των κυνηγών. Γι’ αυτό και προτείνουν γενικότερα μέτρα για τον περιορισμό του:
- Μείωση της διάρκειας της κυνηγετικής περιόδου, τουλάχιστον κατά 2 μήνες.
- Ορισμός συγκεκριμένων περιοχών όπου θα επιτρέπεται το κυνήγι. Αύξηση των ελάχιστων αποστάσεων από κατοικίες. Δυνατότητα των Δήμων να θέτουν επιπλέον περιορισμούς στην επικράτειά τους.
- Αύξηση ποινών και καθιέρωση χρηματικών προστίμων που θα βεβαιώνονται επί τόπου (όπως της τροχαίας)
- Αυστηρότερα κριτήρια για τις άδειες κυνηγιού, πχ. υποχρεωτική ετήσια επανεξέταση από διαφορετικό κάθε φορά ψυχολόγο Δημόσιου Νοσοκομείου.
- Κλείδωμα των όπλων εκτός κυνηγετικής περιόδου.
- Κατάργηση του καθεστώτος των «συνεργαζόμενων» κυνηγετικών συλλόγων με τον διαχωρισμό τους από το κράτος και αποδέσμευση της θηροφυλακής από αυτούς.
- Δημιουργία ειδικού σώματος «Φύλαξης Περιβάλλοντος», με αντικείμενο τη λαθροθηρία, τις λαθροϋλοτομίες, τις εκχερσώσεις-καταλήψεις δασικών εκτάσεων δασικού, την ανέγερση αυθαιρέτων, τη ρίψη απορριμμάτων, τις λαθραίες αμμοληψίες, τη ρύπανση, την πυροπροστασία κ.λπ., όπου θα ενταχθούν οι δασοφύλακες, οι θηροφύλακες και οι φύλακες των Φορέων Διαχείρισης.
- Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά τμήματα και με σχετικά Ερευνητικά Ινστιτούτα (π.χ. ΕΘΙΑΓΕ), με χρηματοδότηση από ένα Ταμείο Διαχείρισης Άγριας Πανίδας, στο οποίο θα πηγαίνουν τα έσοδα από τις άδειες κυνηγιού, που σήμερα βρίσκονται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα.
- Δημιουργία καταφυγίων άγριας ζωής στα πρότυπα των αντίστοιχων καταφυγίων ευρωπαϊκών χωρών. Στήριξη των κέντρων περίθαλψης άγριων ζώων και πουλιών.