Το ΕΚΘ στο πλευρό της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης
Αντιδρώντας σχέδιο νόμου Κεραμέως «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ»:
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης (ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, ΕΣΔΕΠ ΔΙΠΑΕ, ΣΕΕΠ ΑΠΘ, ΣΕΔΙΠ ΑΠΘ, ΣΦ ΑΠΘ) και συμμετείχε χθες στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ για την ανάδειξη των τραγικών προβλημάτων που θα φέρει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την ελληνική κοινωνία το σχέδιο νόμου Κεραμέως «Νέοι Ορίζοντες για τα ΑΕΙ». Εξέδωσε σήμερα την εξής ανακοίνωση σχετικά με τη χτεσινή εκδήλωση:
“Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, το ειδικό ερευνητικό προσωπικό, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι φοιτητές απέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους τον αντιεκπαιδευτικό, αντιδημοκρατικό, άδικο και καταστροφικό χαρακτήρα των διατάξεων του νομοσχεδίου όχι μόνο για τα ΑΕΙ, αλλά και την κοινωνία της χώρας, ενώ ενημέρωσαν για την 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΠΟΣΔΕΠ και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14-7-2022, 19:00, στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου σκιαγράφησε το πρόβλημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που, ως προάγγελος του νέου σ/ν, στερεί εδώ και δύο χρόνια σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές τις σπουδές, αδειάζοντας τα πανεπιστήμια από φοιτητές και δίνει στην κ. Κεραμέως την κάλπικη δικαιολογία να συρρικνώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κλείνοντας και συγχωνεύοντας κατά το δοκούν πανεπιστημιακά τμήματα. Θύμισε ότι πέρυσι το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μαζί με άλλα 42 Εργατικά Κέντρα από όλη τη χώρα συντάχθηκαν στο κοινό αίτημα απόσυρσης της ΕΒΕ και ενημέρωσε την κοινωνία για τα τραγικά της αποτελέσματα.
Τέλος, με εργαλείο τα αποκαλυπτικά στοιχεία της εμπεριστατωμένης έρευνας του ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ «Απασχόληση και Εκπαίδευση» 2022 υπογράμμισε ότι αποτελεί μύθο ότι η εκπαίδευση και τα ΑΕΙ δεν είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της οικονομίας και της «αγοράς». Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: η «αγορά» είναι κατώτερη των δυνατοτήτων που τής παρέχουν τα ΑΕΙ, ακολουθεί παραγωγικό πρότυπο ξεπερασμένο, δεν κάνει παραγωγικές επενδύσεις έντασης γνώσης και υψηλής προστιθέμενης αξίας, και πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν τυχάρπαστα και με βραχυπρόθεσμη προοπτική, είναι κρατικοδίαιτες και αδιάφορες για την ελληνική κοινωνία” όπως ολοκληρώνεται η τοποθέτηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.