Το ταξίδι μιας πέτρας από την Ιορδανία στο υψηλόμετο ξωκλήσι της Ελλάδας
Η ιστορία ξεκινά τρια χρόνια πριν..:
Πώς μια πέτρα από το χαμηλότερο σημείο της γης, που ταξίδεψε από την Ιορδανία για να τοποθετηθεί στο υψηλότερο ξωκλήσι της Ελλάδας, στον Όλυμπο, έγινε το σύμβολο της φιλίας και της συνεργασίας δύο λαών;
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια και, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές, οι πιο ωραίες ιστορίες αρχίζουν από τις παρέες. Μόλις χθες όμως, τη Δευτέρα, ο πρίγκιπας του Χασεμίτικου βασιλείου της Ιορδανίας Μιραντ Ρααντ Ζειντ Αλ Χουσείν, συνοδεία αποστολής Ελλήνων και Ιορδανών, ανέβηκε ως το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 2.804 μέτρων και τοποθέτησε εκεί μια πέτρα από το χαμηλότερο σημείο της γης, αλλά κυρίως από τον τόπο που βαπτίστηκε ο Ιησούς, στην Ιορδανία. Η κίνηση ήταν καθαρά συμβολική και ήρθε να σφραγίσει μια σχέση που προέκυψε από την πρωτοβουλία μερικών ανθρώπων να βοηθήσουν στην ανακατασκευή και τα έργα που υπήρξε ανάγκη να γίνουν για το εκκλησάκι.
«Το 2019 – όπως αναφέρει ο Δημήτρης Πολίτης – μαζί με τον αδερφό μου Γιάννη, που είναι μηχανικός, τον ξάδερφό μου Δημήτρη Ευαγγελινό και τον Ράμζι Τζορτζ Χούρι, συνεργάτη μου από την Ιορδανία, ανεβήκαμε στον Όλυμπο για να απολαύσουμε τη διαδρομή και τη φύση. Εκεί, είδαμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και γεννήθηκε η ιδέα να βοηθήσουμε για να το ξαναφτιάξουμε, γιατί ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Ο Ράμζι ενθουσιάστηκε και έδειξε από την αρχή μεγάλο ενδιαφέρον. Έτσι, το εκκλησάκι μέσα σε ένα χρόνο είχε φτιαχτεί».
«Ο πατέρας Μάκαριος, ιερομόναχος της μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, μετά από αυτό, σε μια μικρή τελετή μας ανακήρυξε ‘κτήτορες’, αλλά λόγω πανδημίας ο Ράμζι δεν μπόρεσε να έρθει. Ήρθε τελικά φέτος, αλλά στο μεταξύ είχε την ιδέα να δημιουργήσει έναν επιπλέον συνδετικό κρίκο μεταξύ Ιορδανίας και Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Πολίτης.
«Ως χριστιανός ορθόδοξος, ένοιωσα μεγάλη συγκίνηση για το γεγονός και σκέφτηκα να συνδέσουμε την πατρίδα μου, την Ιορδανία με την Ελλάδα, που ούτως ή άλλως μας δένουν πολλά, έχουμε πολλά κοινά. Ο πρίγκιπας Μιράντ Ρααντ Ζέιντ Αλ Χουσείν, πήρε υπό την αιγίδα του το εγχείρημα και ανεβήκαμε όλοι μαζί στον Όλυμπο, τοποθετήσαμε στο εκκλησάκι μια πέτρα από τον τόπο όπου βαπτίστηκε ο Χριστός και μια επιγραφή με QR codes που δίνουν πληροφορίες για την Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, και πώς μπορεί κάποιος να κάνει δωρεές, πληροφορίες για την Βηθανία πέρα από την Ιορδανία, τον τόπο όπου βαπτίστηκε ο Χριστός, και τουριστικές πληροφορίες για την Ιορδανία (visit Jordan)», επεσήμανε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Χούρι, που είναι αντιπροεδρος της Ελληνο-Ιορδανικής Ένωσης Επιχειρηματιών και εκπροσωπεί πολλές ελληνικές εταιρείες στην Ιορδανία.
«Ήταν μια κίνηση σεβασμού και φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιορδανία», είπε ο πρίγκιπας Μιράντ Ραάντ Ζειντ Αλ Χουσείν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αγαπώ την ιστορία της Ελλάδας, έχουμε κάνει σπουδές στο πανεπιστήμιο για την αρχαία Ελλάδα, τον Μέγα Αλέξανδρο, τους Πελοποννησιακούς πολέμους κτλ.. Πέρα από αυτό, έχω επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και ως τουρίστας, και μου αρέσει η φύση και η ομορφιά της. Με αυτήν την κίνηση, να ανέβουμε στον Όλυμπο, θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε δύο λαοί που τους ενώνουν πολλά κοινά και επιπλέον να τονίσουμε την αρμονική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως θρησκείας», πρόσθεσε ο Ιορδανός πρίγκιπας.
Όπως ανέφερε επίσης, είναι πολύ σημαντικό και στον τομέα του τουρισμού να αναπτυχθούpν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας, καθώς είναι μόλις δυο ώρες πτήση και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον εκατέρωθεν.
«Εξίσου σημαντικός για εμάς είναι και ο προσβάσιμος τουρισμός, καθώς η προσβασιμότητα είναι ένας τομέας με τον οποίο ασχολούμαι και επαγγελματικά», είπε ο Ιορδανός πρίγκιπας, «όπως και η ανάπτυξη της πεζοπορίας», πρόσθεσε.
Η συγκίνηση από τη χθεσινή μέρα ήταν ακόμη εμφανής στα πρόσωπα των μελών της αποστολής και, όπως είπε ο κ.Χούρι, οι περισσότεροι ξεσπάσαμε σε κλάματα όταν φτάσαμε στο εκκλησάκι και τοποθετήσαμε την πέτρα. Ενώσαμε το πιο χαμηλό σημείο με το πιο υψηλό, υπενθυμίσαμε τη σύνδεση, όχι μόνο των χριστιανών, αλλά και όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ