Δράσεις υποστήριξης ουκρανών προσφύγων από το ΑΠΘ
Από την Ειδική Επιτροπή Στήριξης του πανεπιστημίου:
«Στη σημερινή κατάσταση αντιμετωπίζω μία διαφορετική ανάγκη. Χρειάζομαι ψυχολογική βοήθεια. Είναι πολύ δύσκολο για εμένα, γιατί στην Ουκρανία δυστυχώς έχασα πολλούς δικούς μου ανθρώπους, δεν έχω μόνο οικογένεια εκεί, έχασα και πολύ κοντινούς φίλους μου». Ο Ίλια Βοϊτσεκόφσκι (Illia Voitsekhovskyi), φοιτητής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να μοιραστεί με την ακαδημαϊκή του οικογένεια, πώς βιώνει σήμερα τις συνέπειες του πολέμου στη χώρα του, περισσότερο από τέσσερις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.
Ο Ίλια είναι ένας από τους περίπου 100 ουκρανούς φοιτητές του ΑΠΘ, τους οποίους «υιοθέτησε» το Αριστοτέλειο, κινητοποιώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα, φορείς και ιδιώτες, ώστε να δοθούν άμεσα λύσεις σε θέματα στέγασης και διαβίωσης, με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι μετά την έναρξη του πολέμου στη χώρα τους.
Σε εκδήλωση, στην οποία ο πρύτανης καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου και τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Στήριξης του ΑΠΘ τους ανακοίνωσαν νέες δράσεις υποστήριξης, ο Ίλια πήρε τον λόγο, όχι απλώς εκ μέρους των συναδέλφων του, οι οποίοι βρίσκονταν στο ίδιο αμφιθέατρο, αλλά για να δώσει φωνή στους ομοεθνείς του και ιδιαίτερα σε εκείνους που έχουν έλθει στη Θεσσαλονίκη πρόσφυγες από την εμπόλεμη ζώνη.
Οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥΨΥ) του ΑΠΘ παρέχουν σήμερα στους ουκρανούς φοιτητές, όπως και σε κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας που το επιθυμεί, δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Το αίτημα του Ίλια προς τον πρύτανη του ΑΠΘ ήταν να βρεθεί ένας τρόπος «να βοηθηθούν όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και όσοι έρχονται στην Ελλάδα, από τη Μαριούπολη, το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και αλλού, οι οποίοι έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη». Απαντώντας, ο κ. Παπαϊωάννου κάλεσε τους φοιτητές του ΑΠΘ «ως μεγάλα αδέλφια, να τους πάρετε από το χέρι, να τους βοηθήσετε να έλθουν σε επαφή μαζί μας, να βρούμε τον τρόπο που θα έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται».
«Συναυλία για την Ουκρανία στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ»
«Συναντηθήκαμε μία ακόμη φορά με τους ουκρανούς φοιτητές μας, γιατί η δυναμική που απέκτησε η πρωτοβουλία μας –όπως αγκαλιάστηκε και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, μας επιτρέπει σήμερα να τους υποστηρίξουμε οικονομικά με νέες υποτροφίες αριστείας, με υποτροφίες από το Χάρβαρντ, να τους βοηθήσουμε στην εύρεση εργασίας, να τους δώσουμε την ευκαιρία να ξεφύγουν έστω και λίγες μέρες από τα προβλήματά τους, προσφέροντας διαμονή στην πανεπιστημιακή μας κατασκήνωση στο Ποσείδι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου.
Επισήμανε, ωστόσο, πως «ήταν πολύ συγκινητικό ότι οι ίδιοι στάθηκαν περισσότερο, όχι στα καθημερινά οικονομικά, γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά στην ανάγκη τους να ανταποδώσουν στο πανεπιστήμιο και την Ελλάδα την αγάπη που εισπράττουν και κυρίως στην αγωνία τους να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν τους εκτοπισμένους ομοεθνείς τους».
Στο πλαίσιο αυτό, οι φοιτητές πρότειναν και ο πρύτανης αποδέχθηκε την πρόταση για τη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, όπου θα παρουσιαστεί αντιπροσωπευτικό του ουκρανικού πολιτισμού μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, αλλά και ποιήματα, που έχουν γράψει οι ίδιοι οι φοιτητές. Συζητήθηκε ακόμη το ενδεχόμενο να προβλεφθεί συμβολικό εισιτήριο για τη συναυλία και όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν να διατεθούν σε οργανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.
«Είμαστε πολίτες μίας μεγάλης χώρας, με σπουδαίο πολιτισμό και εμείς είμαστε πολλά παιδιά που γράφουμε ποιήματα, τραγουδάμε, χορεύουμε. Η ουκρανική κοινότητα στην Ελλάδα είναι μεγάλη και θέλουμε να ξέρουν και οι Έλληνες τον πολιτισμό μας και τη χώρα μας», ανέφεραν οι φοιτητές.
«Οι νέες δράσεις υποστήριξης των ουκρανών φοιτητών»
Ο πρύτανης του ΑΠΘ ανακοίνωσε ότι θα δοθούν υποτροφίες Αριστείας στους ουκρανούς φοιτητές, αξιοποιώντας δωρεές χρημάτων που πραγματοποίησαν εξωπανεπιστημιακοί φορείς. Στους μεγάλους δωρητές περιλαμβάνεται δικηγορική εταιρεία της Αθήνας, διοικούμενη από γυναίκες. Επίσης, από χρήματα που συγκεντρώθηκαν από συνεισφορές των μελών του ΑΠΘ, συνεχίζεται η κάλυψη δαπανών για επείγουσες ανάγκες διαβίωσης των φοιτητών, όπως πληρωμή ενοικίου, λογαριασμών φυσικού αερίου κ.λπ. Ταυτόχρονα, το ΑΠΘ συνεχίζει να συντονίζει τη διαδικασία εύρεσης απασχόλησης σε εξωτερικούς φορείς και ιδιώτες, για τους ουκρανούς φοιτητές, οι οποίοι δήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.
Τέλος ανακοινώθηκε δωρεάν παραμονή και σίτιση των ουκρανών φοιτητών στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ, στην Καλάνδρα Χαλκιδικής, για τον μήνα Ιούλιο.
Εξάλλου, μετά από κοινή πρόσκληση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, επτά προπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ ανταποκρίθηκαν και θα συμμετάσχουν στο ετήσιο συμπόσιο που συνδιοργανώνουν οι δύο φορείς από 12 έως 15 Ιουλίου, στην Ολυμπία. Οι διοργανωτές του συμποσίου ανέλαβαν όλα τα έξοδα ταξιδιού, διαμονής και διατροφής των φοιτητών.
Η υλοποίηση των δράσεων υποστήριξης των ουκρανών φοιτητών πραγματοποιείται από Ειδική Επιτροπή Στήριξης του ΑΠΘ, που συστήθηκε με πρωτοβουλία του πρύτανη και προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων. Συντονίζεται από τον καθηγητή Γεωπονίας Θωμά Κωτσόπουλο, με μέλη τους καθηγητές Χημείας Θοδωρή Καραπάντσιο, Δασολογίας Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, Κτηνιατρικής Δήμητρα Ψάλλα, Νομικής Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη και ΕΕΠ του ΣΝΕΓ Γεωργία Γαβριηλίδου. Όποιοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του ΑΠΘ μπορούν να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση authforUA@auth.gr.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ