Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και 415 συνέδρων ολοκληρώθηκε το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής
ΦΣΘ:
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στις 21 & 22 Μαΐου.
Στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου, το Σάββατο 21 Μαΐου, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, καλωσόρισε τους συνέδρους και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:
«Σκοπός του συνεδρίου αυτού είναι να μπορέσουμε να προσφέρουμε σε εσάς που το
παρακολουθείτε, τη διαρκή και επικαιροποιημένη ενημέρωση που έχουμε ανάγκη για να
βελτιωθούμε επαγγελματικά. Ενημέρωση που έρχεται από έγκριτους επιστήμονες, φαρμακοποιούς, γιατρούς, οδοντιάτρους, υγειονομικούς. Επιλέγονται θέματα που άπτονται των σύγχρονων αναγκών και της καθημερινής πράξης στα φαρμακεία της κοινότητας, πάντα με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών που προσέρχονται στα φαρμακεία μας. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να έχουμε διαρκή πρόσβαση στα νέα δεδομένα που προκύπτουν και αλλάζουν καθημερινά το τοπίο του γνωσιακού αντικειμένου μας. Αυτό γίνεται εφικτό με την αδιάλειπτη διοργάνωση του παρόντος, αμιγώς
επιστημονικού συνεδρίου, που αισίως συμπληρώνει τον όγδοο χρόνο.
Οι πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, μας υποχρεώνουν και φέτος να το πραγματοποιήσουμε διαδικτυακά, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του. Δυστυχώς, για ακόμη μία χρονιά, στερηθήκαμε, για λόγους ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας, τη δυνατότητα να βρεθούμε με φυσική παρουσία. Ωστόσο δεν στερούμαστε την επιστημονική ενημέρωσή μας χάρη στη βοήθεια της τεχνολογίας, την οποία προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον. Ελπίζω ότι την επόμενη χρονιά θα βρεθούμε από κοντά για να σηματοδοτήσουμε την επιστροφή μας στην κανονικότητα.
Η χρονιά που πέρασε από την προηγούμενη διαδικτυακή συνάντησή μας στο συνέδριο αυτό ήταν σαφώς καλύτερη επιδημιολογικά για τους εμβολιασμένους και όσους λαμβάνουν μέτρα προστασίας κατά της COVID-19. Δυστυχώς δεν ήταν καλύτερη για όλους μας, καθώς οι απώλειες ήταν πολλές. Ο φόβος μεγάλος. Οι φαρμακοποιοί, για άλλη μια φορά, σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Ήμασταν αρωγοί της πολιτείας όταν μας χρειάστηκε, στηρίζοντας με κάθε πρόσφορο μέσο την κοινή προσπάθεια κατά της πανδημίας.
Η συνεισφορά μας, όμως, δεν θα σταματήσει εδώ. Οι φαρμακοποιοί αποδείξαμε ότι βρισκόμαστε πάντα στις επάλξεις του υγειονομικού αγώνα με την καθημερινή, συνεχή και άοκνη προσφορά υπηρεσιών στους συμπολίτες μας, πολλές φορές ξεπερνώντας τις δυνάμεις μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι η πανδημία ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον κομβικό ρόλο του ελληνικού φαρμακείου στο σχεδιασμό της αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στη χώρα μας κι αυτή είναι μια κατάκτηση την οποία πρέπει να
αξιοποιήσουμε με προσοχή στο μέλλον.
Για να φτάσουμε όμως στο αποτέλεσμα αυτό, έπρεπε να πείσουμε την Πολιτεία ότι μπορεί να μας υπολογίζει ως χώρο παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έπρεπε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε απλώς ένα κατάστημα από όπου χορηγούμε φάρμακα μεταξύ πολλών άλλων ειδών, αλλά ένας χώρος όπου υπάρχει καθημερινά, όλο το 24ωρο, ένας επιστήμονας υγείας τον οποίο μπορούν να συμβουλευτούν οι συμπολίτες μας. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαι βέβαιος ότι συνέβαλαν καθοριστικά τόσο οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της δια βίου μάθησης του Συλλόγου μας, όσο και το συνέδριο που παρακολουθούμε αυτό το διήμερο, το Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής. Το 8ο στη σειρά, υψηλοτάτου επιπέδου, όπως και όλα τα προηγούμενα».
Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ και ο κ. Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Πιο συγκεκριμένα, στο συνέδριο:
Συμμετείχαν καθηγητές από τα τρία Τμήματα Φαρμακευτικής της χώρας και από Ιατρικές Σχολές και διακεκριμένοι επιστήμονες από το χώρο της Υγείας γενικότερα.
Έλαβαν χώρα 3 στρογγυλά τραπέζια, που ήταν τα ακόλουθα:
-«Πρώτες Βοήθειες στο φαρμακείο» στο οποίο προήδρευσε ο Dr. Αντώνιος Αυγερινός, πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησε επίδειξη πρώτων βοηθειών.
-«Η συμβολή του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση οδοντιατρικών θεμάτων» στο οποίο προήδρευσε ο κ. Κωνσταντίνος Κούγιας, χειρουργός Οδοντίατρος, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν «Επιλογή οδοντόκρεμας και άλλων προϊόντων φθορίωσης», «Οδοντικό τραύμα», «Τοπικά σκευάσματα για έλεγχο της μικροβιακής πλάκας» και «Σκευάσματα για παθήσεις του στοματικού βλεννογόνου».
-«Προκλήσεις και προοπτικές στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου» στο οποίο προήδρευσε ο κ. Ιωάννης Βιζιριανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας και Φαρμακογονιδιωματικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν «Καρκίνος του Παγκρέατος: Σύγχρονες
προσεγγίσεις για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία», «Καινοτόμες προσεγγίσεις στη μοριακή διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα» και «Eξωσώματα ως καινοτόμα συστήματα μεταφοράς θεραπευτικών για τη μοριακή στόχευση καρκινικών κυττάρων.
Επίσης υπήρχε ενότητα με θέμα “Η αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων στην καθημερινή πράξη”. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν «Φάρμακα για τις αλλεργικές παθήσεις: ποιο, πότε, πόσο» και «Αντιμετωπίζοντας την αναφυλαξία».
12 ομιλίες ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, που αφορούσαν:
Λιποσώματα για mRNA εμβόλια και άλλες εφαρμογές
Φαρμακογονιδιωματική προσέγγιση και ιατρική ακριβείας στη φαρμακολογία και θεραπευτική πολυπαραγοντικών νόσων: Προκλήσεις και προοπτικές
Αντιμικροβιακές ενώσεις φυσικής προέλευσης
Ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων στην ψηφιακή εποχή
Σύγχρονα φάρμακα προερχόμενα από τη φύση
Ανασυνδυασμένοι ιοί ως θεραπευτικά μέσα και οχήματα ανοσοποίησης
Τα mRNAs ως η νέα γενιά θεραπευτικών στην αυγή του 21ου αιώνα: Ανάπτυξη καινοτόμου πλατφόρμας της ενδοκυττάριας μεταφοράς των, μέσω της τεχνολογίας της πρωτεϊνικής μεταγωγής
Το νομοθετικό πλαίσιο της κάνναβης
Η συνεισφορά της Φασματοσκοπίας NMR στις Βιοεπιστήμες, την Υγεία και τη Διάγνωση
Εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στη Φαρμακευτική
Η συμβολή της νανοτεχνολογίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19
Η καθημερινότητα ενός φαρμακοποιού κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Επικοινωνιακή τακτική, παροχή υπηρεσιών, επείγουσα χορήγηση φαρμάκων, πρωτόκολλο εμβολιασμών, προοπτικές εξέλιξης του φαρμακευτικού επαγγέλματος
Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.