Τα όρια των περιθωρίων
Του Γιώργου Κακλίκη *:
Πέρα από την κατ’ ανάγκην συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, μεσούσης της ουκρανικής κρίσης, ο τούρκος πρόεδρος αυξάνει την ένταση έναντι της Ελλάδας. Η επιθετικότητα στο Μεταναστευτικό με οφθαλμοφανή την υποβοήθηση από τις τουρκικές δυνάμεις των ανέστιων που αποπειρώνταν να διαβούν τον Έβρο πριν από λίγα χρόνια, καταγράφηκε από δυτικούς αξιωματούχους. Ακολούθησαν οι προκλήσεις στο Αιγαίο με χαρακτηριστικές τις ιδιαίτερα επιθετικές κινήσεις του τουρκικού ναυτικού κατά σκαφών του ελληνικού Λιμενικού. Ακολούθησαν αναρίθμητα επεισόδια στον αέρα με υπερπτήσεις μάλιστα των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Τακτική που αποδεικνύει την αμετακίνητη πρόθεση της Άγκυρας να εξαναγκάσει την Αθήνα σε συρρίκνωση της κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της. Οι τουρκικές αυτές απόπειρες συνοδεύονται πάγια από μια κακόβουλη προπαγανδιστική αντιστροφή της πραγματικότητας που προσάπτει στην Αθήνα μομφές παραβατικότητας. Με στόχο τη σφυρηλάτηση στη Δύση της αντίληψης ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που επιτείνει την ανασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Πέρα όμως από αυτό, επιδίωξη της Άγκυρας είναι η εξώθηση της Αθήνας σε δυναμική αντίδραση προκειμένου να καταδείξει ότι η τελευταία ήρξατο χειρών αδίκων.
Η τρέχουσα περίοδος, με χαρακτηριστικό τη διατήρηση της αβεβαιότητας και στην Ανατολική Ευρώπη, με όσα πρόσφατα έχει μεθοδεύσει ο ρώσος πρόεδρος, εξάπτει ως φαίνεται τη φαντασία του τούρκου προέδρου ο οποίος ενοχλείται με τη διεθνή αναβάθμιση της Ελλάδας και την εκτίμηση της Δύσης για τη συνεπή συμβολή της σε συμμαχικές κινήσεις. Η στρατιωτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης και η εκεί στρατιωτική παρουσία συμμαχικών δυνάμεων, ερεθίζουν τον Ερντογάν που βλέπει να μειώνεται το περιθώριο των εκβιαστικών κινήσεών του στα Στενά και αλλού. Έτσι, με την πρωτοφανή πρόσφατη παραβίαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας, με τουρκικά μαχητικά να πετούν σε απόσταση μόλις δυόμισι ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη, υπενθύμισε στην Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ πόσα προβλήματα μπορούν να ακολουθήσουν τη μη ικανοποίηση των αξιώσεών του. Το συγκεκριμένο ακραίο περιστατικό εμπεριείχε τον κίνδυνο άμεσης ανάφλεξης. Μπορεί η Τουρκία να θεωρεί ότι τέτοιες κινήσεις μπορούν να εκφοβίσουν την Ελλάδα και να ωθήσουν τη Δύση να ζητήσει νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, όμως η διαρκής εξώθηση των πραγμάτων στα άκρα μπορεί να εξελιχθεί σε οδυνηρή περιπέτεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ψυχραιμία της ελληνικής πλευράς είναι δεδομένη αλλά ας μη λησμονείται ότι τα περιθώρια έχουν όρια. Ο ταραξίας της περιοχής κατέρριψε πριν από μερικά χρόνια ρωσικό μαχητικό που για μερικά δευτερόλεπτα βρέθηκε στον τουρκικό εναέριο χώρο. Η Ελλάδα έχει επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση όπως αρμόζει σε μια δυτική δημοκρατία που ουδεμία σχέση έχει με την αρχέγονη επιθετικότητα του τουρκικού καθεστώτος. Αυτό, ας το συγκρατήσουν Δύση και Τουρκία ώστε τα πράγματα να μη βρεθούν στον δρόμο χωρίς επιστροφή. Η τουρκική ηγεσία καλό θα ήταν να προσαρμοστεί στις επιταγές του διεθνούς δικαίου και να μη συντηρεί στο εσωτερικό της το πνεύμα της κατακτητικής εγρήγορσης που μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα αντίθετα από αυτά που επιδιώκει.
*Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα “ΝΕΑ”- Η αναδημοσίευσή του εδώ φέρει τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα του