Την …κατέβασαν πριν το καταλάβεις
Εξαφανίστηκε από το site του Ευρωκοινοβουλίου η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου που κατατάσσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση. Τι προηγήθηκε:
Μόλις λίγα 24ωρα έμεινε στο site του Ευρωκοινοβουλίου, η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου, που παρουσιάζει τη χώρα μας τελευταία στη σχετική λίστα των χωρών της ΕΕ.
Αν και όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες η έκθεση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ευρωκοινοβουλίου στις 16 Μαΐου, χτες, 18 Μαΐου, η σχετική σελίδα παραπέμπει σε.. error.
Τη δημοσίευση πάντως, μπορείτε να τη δείτε εδώ
Αδιανόητη και προκλητική χαρακτηρίζει τη διαγραφή της έκθεσης ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και γνωστοποιεί πως με επιστολή του προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητεί άμεσες εξηγήσεις και ανάληψη ευθύνης “για αυτή την απαράδεκτη λογοκριτική παρέμβαση!”.
Σημειώνεται πως η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) η οποία ιδρύθηκε το 1985 στο Μονπελιέ από τέσσερις δημοσιογράφους, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης και της προώθησης της ελευθερίας της ενημέρωσης.
Αναγνωρισμένος ως οργανισμός δημοσίου συμφέροντος στη Γαλλία από το 1995, ο RSF είναι σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO, και του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάτι που δείχνει πως μόνο για μια μη “θεσμική” ΜΚΟ μιλάμε.
Το παρασκήνιο
Τα παραπάνω δείχνουν πάντως πως υπήρξε πίεση από την ελληνική πλευρά προς την ίδια τη πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, η οποία ανήκει στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ομόσταυλη δηλαδή με τους ευρωβουλευτές της ΝΔ. Επίσης, δεν πάει καιρός από το αίτημα Μητσοτάκη προς το ΕΛΚ και τον επικεφαλής της ΚΟ του, Μάνφρεντ Βέμπερ, σχετικά με την αποπομπή του Γιώργου Κύρτσου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Τελικά, ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρότεινε 12μηνη στέρηση δικαιωμάτων για το πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ, κάτι που έγινε δεκτό (εν τέλει ο Γιώργος Κύρτσος παραιτήθηκε από το ΕΛΚ και προσχώρησε στο Renew Europe του Εμανουέλ Μακρόν).
Θυμίζουμε πως η αρχική “υιοθέτηση” της έκθεσης των RSF από το Ευρωκοινοβούλιο, ήρθε λίγη ώρα μετά την αμηχανία του έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν τη Δευτέρα ερωτηθείς για την εν λόγω έκθεση από τον δημοσιογράφο David Ignatius σχετικά με τον “καταποντισμό” της Ελλάδας, προσπάθησε εκ νέου να απαξιώσει την οργάνωση καθεαυτή.
Το επίμαχο απόσπασμα από το 18:30 και έπειτα
“Διαφωνώ με τον πιο εμφατικό τρόπο με τα αποτελέσματα και τη μεθοδολογία. Είμαστε μία ελεύθερη δημοκρατία. Κοιτάξτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα, θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ επικριτικές σε ότι κάνουμε. Είναι μία χώρα στην οποία καθένας μπορεί να δημοσιεύσει ο,τιδήποτε”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μη κρύβοντας πάντως την αμηχανία του.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νομοθεσία που προωθήθηκε για να περιοριστούν τα fake news κατά την πανδημία, παραδεχόμενος ότι “δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένη”, καθώς στα social media “μπορούν να εξαπλωθούν ψευδείς ειδήσεις χωρίς έλεγχο”.
news247.gr