«Πρόσωπο με πρόσωπο» με τις ανάγκες κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών
ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων:
Η ανάγκη υποστήριξης κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο έντονη, καθώς η πανδημία και η οικονομική κρίση επιδεινώνουν τις δυσκολίες διαβίωσής τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του 2021 η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων εξυπηρέτησε συνολικά 1.202 ευάλωτους συμπολίτες στο πολεοδομικό συγκρότημα
Θεσσαλονίκης.
Ανάμεσά τους καταγράφηκαν 354 άνεργοι, 147 άστεγοι, καθώς και 434 που στεγάζονται σε επισφαλείς ή προσωρινές συνθήκες, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Covid19 Relief Project» της ΑΡΣΙΣ, που πραγματοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μέσω της Διεθνούς Πρωτοβουλίας Δράσης του ΙΣΝ για την COVID-19.
Η ΑΡΣΙΣ, αξιοποιώντας τα στοιχεία που προέκυψαν κατά το διάστημα εφαρμογής του προγράμματος «Covid19 Relief Project», καθώς και τις πληροφορίες που διαθέτει από τα δεδομένα της Κοινωνικής Υπηρεσίας της, υλοποιεί -με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)- ένα νέο πρόγραμμα ολιστικής υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων με τίτλο “Face to Face”.
Η εξάρτηση των ευάλωτων ατόμων από τις υπηρεσίες με τις οποίες συνεργάζονται, η τάση τους να εστιάζουν στα «ελλείματά» τους και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, καθώς και η απουσία υποστηρικτικών δικτύων για αρκετούς από αυτούς, έδωσαν την έμπνευση για τη δημιουργία του νέου προγράμματος.
Συγκεκριμένα, διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών συναντά κοινωνικά ευάλωτους ανθρώπους και τους συνοδεύει με όρους ισοτιμίας στα αναγκαία βήματα για τη βελτίωση των συνθηκών της διαβίωσής τους, αλλά και τη σταδιακή αυτονόμησή τους.
Ταυτοχρόνως, όσοι από τους κοινωνικά ευάλωτους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα το επιθυμούν, μπορούν με τη σειρά τους να εμπλακούν και να προσφέρουν υπηρεσίες σε συμπολίτες που τις έχουν ανάγκη.
Επιδιώκεται η αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης και του συνακόλουθου συναισθήματος της μοναξιάς, με τη δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων σχέσεων και την ένταξη των ανθρώπων
που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σε ομάδες, όπως καλλιτεχνικής έκφρασης και προσωπικής ανάπτυξης, σε πολιτιστικά δρώμενα που εκτυλίσσονται στην πόλη, καθώς και σε εκπαιδευτικά εργαστήρια.
Στο πρόγραμμα προβλέπεται επίσης η συμμετοχή εθελοντών, οι οποίοι, ανάλογα με τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ομάδες και εργαστήρια.
Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες του προγράμματος αφορούν:
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη
Ατομική συμβουλευτική
Ομαδική συμβουλευτική
Ενημερωτικά εργαστήρια
Κατ’ οίκον επισκέψεις
Διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, οργανώσεις και φορείς
Συμμετοχή σε ομάδες καλλιτεχνικού περιεχομένου
Συνοδεία σε υπηρεσίες, φορείς και οργανώσεις σύμφωνα με το ατομικό πλάνο υποστήριξης
Υποστήριξη εθελοντών
Ανάπτυξη κοινωφελών δράσεων