Προσπαθούν να αποτρέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης από το Σιν Φέιν
Β. Ιρλανδία:
Είναι «απαράδεκτο» να εμποδίζεται ο σχηματισμός μιας εκτελεστικής εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε τη Δευτέρα ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, ο ηγέτης του κόμματος που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές επισκέφθηκε το Δουβλίνο.
Ο Μισέλ Ο’Νιλ, ηγέτης του Sinn Féin στη Βόρεια Ιρλανδία, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Μάρτιν για συζητήσεις στο Δουβλίνο. Το Sinn Féin κέρδισε το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν αυτόν τον μήνα, ένα ιστορικό αποτέλεσμα για το κόμμα, το οποίο υποστηρίζει την επανένωση της Ιρλανδίας.
Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), ωστόσο, αρνήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση στο Στόρμοντ, τη Βουλή της Βόρειας Ιρλανδίας, με το σκεπτικό ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του σχετικά με το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.
«Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε, ενώ είχαμε εκλογές, την ιδέα ότι ένα Κοινοβούλιο εμποδίζεται να συγκληθεί», δήλωσε ο Μάρτιν τη Δευτέρα.
«Είναι πραγματικά απαράδεκτο να καταβάλλονται προσπάθειες ουσιαστικά για να εμποδιστεί η σύγκληση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Κοινοβουλίου. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να διορθωθεί αυτό και να μπορέσει να ακουστεί η φωνή του λαού», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε στη Βόρεια Ιρλανδία τη Δευτέρα, καθώς άρχισαν έκτακτες συνομιλίες με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου. Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αποτέλεσε ευρύτερο σημείο έντασης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς εμφανίστηκαν αναφορές ότι η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να ετοιμάζεται να αποχωρήσει μονομερώς από τμήματα της συμφωνίας.
Ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να απειλήσει το σύνολο της εμπορικής συμφωνίας για το Brexit και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει να δεσμεύεται με την ΕΕ.
Παράλληλα με τη συνάντησή του με τον Ο’Νιλ, ο Μάρτιν μίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου και δήλωσε ότι είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να καταστήσει σαφή τη «ζώνη προσγείωσης» που επιθυμεί όσον αφορά το πρωτόκολλο.
«Ο μόνος τρόπος για να δοθεί σάρκα και οστά σε αυτό είναι πραγματικά να επαναπροσληφθούμε και να έχουμε ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε.
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ζητήματα, αλλά δεν βλέπω άλλο τρόπο να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα παρά μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και ουσιαστικών συνομιλιών», πρόσθεσε.
Κείμενο- Φωτογραφία: euractiv.gr