Φως στα ιστορικά γεγονότα της εποχής…
Δήμος Νεάπολης-Συκεών /Συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή :
Με έναν κύκλο διαλέξεων στο πλαίσιο του ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου από διακεκριμένους ιστορικούς-καθηγητές, και με άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τιμά την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022), φιλοδοξώντας να φωτίσει όλες τις πτυχές της ιστορίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα γεγονότα της εποχής και τους ίδιους τους ανθρώπους, που ξεριζώθηκαν από τις γενέθλιες πατρίδες τους και πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Τα μαθήματα-διαλέξεις του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου, που θα γίνουν διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom, θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, με ελεύθερη συμμετοχή και παρακολούθηση των ενδιαφερόμενων πολιτών. Ωστόσο, θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση lepneapolis.sikeon@gmail.com προκειμένου να λάβουν τον σύνδεσμο για να τις παρακολουθήσουν.
Λίγες ημέρες νωρίτερα ανοίγει ο κύκλος των εκδηλώσεων με μία μουσική παράσταση αφιερωμένη σε ένα «Ταξίδι αλαργινό», για να ακολουθήσουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας και άλλων ιστορικών ντοκουμέντων, και μια μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το πρόγραμμα των διαδραστικών ιστορικών περιπάτων σε ιστορικά και προσφυγικά μονοπάτια για τους μαθητές όλων των σχολείων του δήμου, που θα επαναληφθούν μετά τις γιορτές του Πάσχα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα που ακολουθεί έχει ως εξής:
ΛΑΪΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
►Δευτέρα 9 Μαΐου 2022 – 6 μ.μ.
- ΘΕΜΑ: «Κριτική αποτίμηση των αιτίων και των συνεπειών της Μικρασιατικής καταστροφής»
- ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Νίκος Ιντζεσίλογλου, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής, τ. Κοσμήτορας της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ., Επίτιμος Δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
►Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 – 6 μ.μ.
- ΘΕΜΑ: «Η εκπαίδευση των Ελλήνων της Δικής μας Ανατολής (Μικράς Ασίας) στα δίσεκτα χρόνια της ανταλλαγής των πληθυσμών»
- ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Συμεών Κοιμίσογλου, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας
►Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 – 6 μ.μ.
- ΘΕΜΑ: «Η συμβολή των προσφύγων στην οικονομία της Ελλάδος»
- ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Σάββας Μαυρίδης, τακτικός καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος
►Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 – 6 μ.μ.
- ΘΕΜΑ: «1919-22, σταγόνες ιστορίας»
- ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κώστας Νίγδελης, συγγραφέας, ιστορικός
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Οι διαδικτυακές συναντήσεις θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας zoom και οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σε αυτές θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση lepneapolis.sikeon@gmail.com,
επιλέγοντας την ημερομηνία για την οποία ενδιαφέρονται, ή και για όλες, και δύο μέρες πριν θα λάβουν τον σύνδεσμο για να τις παρακολουθήσουν.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 – 8:30 μ.μ.
► «Σε ταξίδι αλαργινό»
- Μουσική παράσταση από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση, που θα μας ταξιδέψει σε γνωστές μελωδίες αφιερωμένες στις Αλησμόνητες Πατρίδες του Ελληνισμού. Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει η Μαρία Κουβακλή, ενώ τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκε ο Πάνος Κοσμίδης.
- Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ. Φεραίου και Μεγάρων, Συκιές),
- Είσοδος ελεύθερη.
Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 – 7:30 μ.μ.
► «100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ιχνηλατώντας
την Ιστορία»
- Έκθεση καρτ ποστάλ, φωτογραφιών, εφημερίδων και σπάνιων ιστορικών ντοκουμέντων από το αρχείο του συγγραφέα-ερευνητή Κώστα Νίγδελη
- Μουσείο Προσφύγων, Πολιτιστική Γειτονιά (οδός Έβρου, Συκιές)
- Εγκαίνια: Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, 7:30 μ.μ.
- Διάρκεια Έκθεσης: Έως 25 Μαΐου 2022
- Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 10:00-13:00 /Δευτέρα-Τετάρτη-Πέμπτη: 18:00-20:00
Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 – 9:30 μ.μ.
► «Ό,τι απέμεινε στη μνήμη…»
- Μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση του SYKIESfest
- Χορευτικό Συγκρότημα Νεάπολης Συκεών, θεατρικές ομάδες της ΚΕΥΝΣ, Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών, Art Mates και πλήθος πολιτιστικών φορέων του δήμου.
- Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μάνος Κατράκης» (Κ. Κουν, Συκιές)
- Σε κείμενα του συγγραφέα-ερευνητή Κώστα Νίγδελη, σκηνοθεσία Ιωάννας Γεωργαντά και Θανάση Καλτσίκα, η παράσταση πραγματεύεται τη ζωή μιας οικογένειας που προσπαθεί να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής. Δραματοποιείται η αναζήτηση του ενός στρατιώτη αδελφού από τον άλλον σε ένα ιστορικό και λαογραφικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής εκείνης στη Μικρά Ασία και τη Θράκη.