Πράσινο Κίνημα: Η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις της στην Πολιτιστική Κληρονομιά
Για τη 18η Απριλίου:
Για το Πράσινο Κίνημα στους ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, τα μνημεία του πολιτισμού λειτουργούν ως ενισχυτές δύναμης και πίστης προσφέροντας ένα αίσθημα συνέχειας, αξιοπρέπειας και ελπίδας για το καλύτερο.
Υπό αυτό το πρίσμα, η 18η Απριλίου που έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ξεχωριστή και για το Πράσινο Κίνημα.
Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται σ’ όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Το θέμα του εορτασμού για το 2022 αφορά την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά. Η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς πρωτοβουλιών και δράσεων του ICOMOS κατά την τελευταία δεκαετία γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο συνιστά βασικό άξονα και στόχο του Τριετούς Επιστημονικού Προγραμματισμού του ICOMOS (ICOMOS Triennial Plan 2012-2024).
Ήδη από το 2017 η Γενική Συνέλευση του ICOMOS ενέκρινε ψήφισμα (19GA 2017/30), με το οποίο δεσμεύεται ο οργανισμός να προτάξει και να ενισχύσει πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη μηχανισμών παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία και στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Εργασίας για ζητήματα κλιματικής αλλαγής σε σχέση με την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ υλοποιούνται ποικίλες δράσεις και προγράμματα από τις εθνικές και επιστημονικές επιτροπές του ICOMOS, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς (UNESCO, IUCN, ICCROM κ.ά).
Η συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: «Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Χώρων που είναι αφιερωμένη στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας έχει ως σκοπό να αφυπνίσει τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε άκρη της γης για τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά στις ζωές τους και να τις ευαισθητοποιήσει για το εύθραυστο αυτής της κληρονομιάς ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία και συντήρησή της.
Πρέπει όλοι να χτίσουμε με βάση την εμπειρία του παρελθόντος και να υιοθετήσουμε καινοτόμα μέσα προστασίας και διασφάλισης της πλούσιας ελληνικής κληρονομιάς. Όλοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να δραστηριοποιηθούμε για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς χτίζοντας συμμαχίες για το σήμερα και το αύριο.
Βέβαια, ο νους μου πάει στα γλυπτά του Παρθενώνα για τα οποία πραγματικά όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για να γυρίσουν στην πατρίδα μας.»
Κατάλογος μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στην Ελλάδα
1986 Ναός Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες
1987 Δελφοί
1987 Ακρόπολη
1988 Άθως
1988 Μετέωρα
1988 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία Θεσσαλονίκης
1988 Επίδαυρος
1988 Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
1989 Μυστράς
1989 Ολυμπία
1990 Δήλος
1990 Μονή Δαφνίου, Μονή Οσίου Λουκά, Νέα Μονή Χίου
1992 Πυθαγόρειο και Ηραίον Σάμου
1996 Βεργίνα
1999 Μυκήνες, Τίρυνς
1999 Χώρα, Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Θεολόγου και Σπήλαιο της Αποκάλυψης Πάτμου
2007 Ιστορική πόλη της Κέρκυρας
2016 Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων