Τα Τίρανα θα ζητήσουν αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων από τη Βόρεια Μακεδονία
ΕΕ:
Η Αλβανία θα επιδιώξει την αποσύνδεση της ευρωπαϊκής της ένταξης από τη Βόρεια Μακεδονία και θα πιέσει για διμερείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Η προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην ΕΕ έχει συνδεθεί με τη γείτονά της, τη Βόρεια Μακεδονία. Στις Βρυξέλλες έχει επικρατήσει το σενάριο ότι οι δυο χώρες πρέπει να ενταχθούν παράλληλα, σε μια «συμφωνία-πακέτο».
Ενώ και οι δύο χώρες έχουν, στα χαρτιά, ικανοποιήσει τις απαιτήσεις, η Βουλγαρία έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας λόγω διαφωνιών σε ιστορικά ζητήματα και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η Αλβανία δεν μπορεί να περιμένει άλλο για να λύσουν τη διαμάχη τους οι δύο γείτονες. Η πορεία μας προς αυτή την κατεύθυνση θα αλλάξει πλήρως», δήλωσε ο Ράμα από τα Τίρανα.
Εν τω μεταξύ, η αίσθηση στις Βρυξέλλες είναι ότι η διεύρυνση είναι νεκρή και ότι η Αλβανία πήρε μόνο ομόφωνη ψήφο για να συνεχίσει την ένταξη επειδή γνώριζαν ότι το βουλγαρικό βέτο κατά της Βόρειας Μακεδονίας θα σταματούσε την πρόοδό της.
Ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν ότι μετά την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα λάβουν το πράσινο φως τον Ιούνιο. Τον ίδιο μήνα αναμένεται γνωμοδότηση της Κομισιόν για την ένταξη της Ουκρανίας, περιλαμβανομένου του εάν η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί.
Πηγές λένε ότι μια θετική αξιολόγηση για την Ουκρανία δεν είναι εφικτή αν δεν προχωρήσουν η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.
Η Σερβία και το Μαυροβούνιο προηγούνται της εξάδας των Δυτικών Βαλκανίων, έχοντας σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο.
Ωστόσο, η ενταξιακή διαδικασία του Μαυροβουνίου έχει μείνει κάπως στάσιμη και ενώ η Σερβία συνεχίζει να ανοίγει κεφάλαια, δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για ένταξη στην ΕΕ.
Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι οι επόμενες, που περιμένουν να ξεκινήσουν επίσημα τις συνομιλίες, ενώ το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχουν ακόμη λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας.
euractiv.gr