«Ενισχύστε επιτέλους τα νοσοκομεία…»
Δήμος Νεάπολης- Συκεών :
Νέα αγωνιώδης δημόσια παρέμβαση-έκκληση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για δυναμική ενίσχυση του μετώπου κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.
Την ανάγκη της ενίσχυσης των νοσοκομείων σε ΜΕΘ και με πλήρη εξοπλισμό, της δυναμικής στελέχωσης των νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά με ταυτόχρονη αξιοποίηση τεσσάρων κτιρίων που φιλοξενούσαν πρώην νοσοκομεία, επαναφέρει με νέα δημόσια παρέμβασή του ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.
Ταυτόχρονα, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση στην οποία επιρρίπτει ευθύνες για το ότι η Θεσσαλονίκη, και γενικά η Βόρεια Ελλάδα, οδηγήθηκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, του κορονοϊού, Covid-19 «εντελώς ανίσχυρη», καθώς χάθηκε κρίσιμος πολύτιμος χρόνος στο ενδιάμεσο διάστημα κατά το οποίο υπήρξαν «ελάχιστες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του αγώνα των νοσοκομειακών δομών κατά του κορονοϊού».
Βλέποντας τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται καθημερινά με τραγικούς ρυθμούς, όπως το ίδιο συμβαίνει με τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ και των νοσηλευομένων σε μονάδες Covid, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απευθύνει νέα αγωνιώδη έκκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξει άμεση και δραστική κινητοποίηση προς την κατεύθυνση αυτή ώστε ενισχυθεί το μέτωπο μάχης κατά του κορονοϊού.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στους υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια και Εσωτερικών Π.Θεοδωρικάκο, με θέμα τη «Δίκαιη και ορθολογική κατανομή στα νοσοκομεία όλης της χώρας των δωρεών εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού» (8991/29.4.2020). Νωρίτερα, παρόμοια επιστολή εστάλη στους προέδρους της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιο Καϊτετζίδη, η οποία αποτέλεσε τη βάση επιστολής του προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον
πρωθυπουργό και στον υπ. Υγείας, με τον κ. Κικίλια να απαντά αποδεχόμενος τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.
Επρόκειτο για μια ολοκληρωμένη ανάλυση και πρόταση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, η οποία διαμορφώθηκε με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων-στελεχών πρώτης γραμμής νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα της Ελένης Αντωνιάδου, αυντονίστρια-διευθύντρια της ΜΕΘ του «Γ.Γεννηματάς» και δημοτικής συμβούλου του δήμου Νεάπολης-Συκεών, της Μαριλύ Πασακιώτου, διευθύντριας ΕΣΥ στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», και του Χρήστου Παπαστεργίου, διευθυντή ΕΣΥ στο ακτινολογικό του νοσοκομείου «Γ.Παπαγεωργίου», πρώην προέδρου της Ε.Ν.Ι.Θ. και επικεφαλής της παράταξης στην Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας «Πράξεις για τη Μακεδονία».
«Τραγικές οι ελλείψεις…»
«Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια εκρηκτική κατάσταση με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 στη Θεσσαλονίκη, αλλά γενικά και στη χώρα μας, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά, σχεδόν κατά γεωμετρική πρόοδο, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να πιέζεται αφόρητα. Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη η οποία εν πολλοίς αναμενόταν καθώς με τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων και την έξοδό μας από την απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown), και εν αναμονή της χειμερινής περιόδου το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν δεδομένο, μόνο που αυτό
ενέσκηψε πολύ νωρίτερα και πιο ισχυρό», αναφέρει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης στη νέα του δημόσια παρέμβαση, και συνεχίσει:.
«Από τη λήξη του lockdown έως και σήμερα μεσολάβησε πολύς και πολύτιμος χρόνος που η χώρα μας μπορούσε να οργανωθεί πληρέστερα, να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας και να είναι έτοιμη σε όλα τα επίπεδα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Επιπλέον, θα μπορούσε να εντάξει θεσμικά στον αγώνα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργαζόμενη με τους δήμους που διαθέτουν δημοτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα στην κοινωνία ως φορέων εγγύτητας, αμεσότητας και επικουρικότητας. Και τούτο με καταγεγραμμένη την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου οικονομικής κρίσης κατά την οποία οι δήμοι απέδειξαν ότι μπορούν να αποτελούν αξιόπιστο και αποτελεσματικό μέρος της λύσης ενός κοινωνικού προβλήματος.
»Στην κατεύθυνση αυτή με αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις μου, με επιστολή μου στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια (8991/29.4.2020), αλλά και με εισηγήσεις μου στα Όργανα της Τ.Α. (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ- ΚΜ), κατέθεσα μια σειρά προτάσεων για την ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω της αναγκαίας ενίσχυσης των δομών υγείας (νοσοκομεία, κ.λπ.) με τον πολλαπλασιασμό των κλινών στις ΜΕΘ και με νέες ΜΕΘ, με τον πλήρη εξοπλισμό τους, αλλά κυρίως με τη δυναμική στελέχωσή τους με ιατρονοσηλευτικό και
βοηθητικό προσωπικό, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των δημοτικών δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
»Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη του πράγματος, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, που ήρθε νωρίτερα του αναμενόμενου, οδηγηθήκαμε ανίσχυροι.
»Από όλα τα προτεινόμενα μέτρα ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί, κι αυτά σε περιορισμένη κλίμακα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας όπου τα νοσοκομεία γνώρισαν ελάχιστες παρεμβάσεις ενίσχυσης του αγώνα τους κατά του κορωνοϊού. Με πρόχειρους υπολογισμούς κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, υπήρχε η εκτίμηση ότι οι δωρεές κλινών ΜΕΘ θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 500, χωρίς να γνωρίζουμε περαιτέρω για την πορεία του θέματος.
»Έτσι φτάσαμε σήμερα στο αποτέλεσμα τα νοσοκομεία της πόλης μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, να έχουν κορεσθεί καθώς η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει σχεδόν το 100% των διαθέσιμων κλινών και να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας. Τραγικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, στα οκτώ νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης από τις 113 κλίνες ΜΕΘ στις 105 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς του Covid-19.
»Υπό την πίεση των γεγονότων ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα που αφορούν τις ΜΕΘ, αλλά ο χαρακτήρας τους παραμένει αποσπασματικός, αφού η προβαλλόμενη αύξηση των κλινών ΜΕΘ είναι αποτέλεσμα αφαίρεσης κλινών ΜΕΘ σε ορισμένα νοσοκομεία από άλλες κλινικές του ίδιου του νοσοκομείου. Εξ ού και η απόφαση για αναβολή ή περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργείων, δεδομένης και της υποστελέχωσης των νοσοκομείων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
»Στη Θεσσαλονίκη, της οποίας τα νοσοκομεία καλύπτουν τις ανάγκες σχεδόν όλης της βόρειας Ελλάδας, οι κλίνες ΜΕΘ είναι πολύ λίγες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκαλεί η όξυνση και εκρηκτική έντασης του φαινομένου διασποράς του ιού. Πολύ περισσότερο, δε, εξαιτίας της τραγικής έλλειψης του αναγκαίου εξοπλισμού σε αναπνευστήρες, μόνιτορ, συνοδές αντλίες χορήγησης φαρμάκων ενδοφλεβίως, επιτοίχιες συσκευές αναρρόφησης, κ.ά., αλλά και της υποστελέχωσης.
Οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που διαθέτουν από 10 έως το πολύ 25 μονάδες κλινών, και όπου δίνεται καθημερινά η μάχη της ζωής, έχουν ήδη κορεσθεί.
Προτάσεις
»Στην κατεύθυνση αυτή την τραγική εικόνα, και υπό τον φόβο της περαιτέρω εξάπλωσης της θανατηφόρας πανδημίας, επαναφέρω τις προτάσεις μας με την πεποίθηση ότι μπορούμε ακόμη και τώρα να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε πραγματικά τις δομές υγείας. Και συγκεκριμένα:
1. Η κυβέρνηση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους να προχωρήσει άμεσα και τάχιστα στην ενίσχυση του ΕΣΥ με την εξασφάλιση επιπλέον πραγματικών κλινών σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ, και όχι αφαιρώντας κάποιες κλίνες από άλλες κλινικές, με ταυτόχρονη την τάχιστη πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,
2. Τη τάχιστη αξιοποίηση από το ελληνικό Δημόσιο των διαφόρων δωρεών που προηγήθηκαν προκειμένου να δημιουργηθούν με τάχιστες διαδικασίες άμεσα 1.300 πλήρεις μονάδες κρεβατιών ΜΕΘ και να κατανεμηθούν σε όλη τη χώρα ορθολογικά. Η κατανομή να γίνει αναλογικά και δίκαια σε όλες τις Περιφέρειες, όπως δίκαια πρέπει να κατανεμηθούν και οι ήδη ανακοινωθείσες δωρεές των ιδιωτικών φορέων,
3. Για τη Θεσσαλονίκη να αξιοποιηθούν τα τέσσερα κτίρια τα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν ως νοσοκομεία. Και τέτοια είναι το πρώην
«Λοιμωδών», το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο «Αγ. Παύλος» στο κέντρο της πόλης (Φράγκων) και το πρώην «Παναγία» (ΙΚΑ), τα οποία με
τάχιστες διαδικασίες μπορούσαν, ήδη από τον Απρίλιο που το προτείναμε, και μπορούν και σήμερα να συντηρηθούν, να εξοπλισθούν, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν ως νοσοκομεία για τον κορωνοϊό με σεβαστό αριθμό κλινών σε ΜΕΘ και θαλάμους νοσηλείας Covid-19. Ανάλογες τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας,
4. Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω είναι να υπάρξει άμεση πρόσληψη με μακρά διάρκεια συμβάσεων, και με προοπτική μονιμοποίησης στο ΕΣΥ, εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού,
5. Να αξιοποιηθούν οι δήμοι που διαθέτουν δημοτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ένταξή τους στο καθεστώς του ΕΟΔΥ και τη
διενέργεια χιλιάδων τεστ,
6. Να γενικευτούν τα προληπτικά τεστ διάγνωσης για όλη την κοινωνία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δημιουργώντας μια δομή πρωτοβάθμιας υγείας, πλήρως
στελεχωμένη και εξοπλισμένη, σε κάθε δήμο που σήμερα δεν υπάρχει.
»Με ευθύνη της κυβέρνησης, να υπάρξει άμεση τροφοδοσία όλων των δήμων της χώρας με αναγκαία υλικά (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια, κ.λπ.) για την κάλυψη των Υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως είναι η Καθαριότητα, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΕΠ και οι Υπηρεσίες υποδοχής πολιτών. Επιτέλους, να υπάρξει σήμερα νομοθετική ρύθμιση με την οποία να είναι νόμιμες οι δαπάνες των δήμων για την αγορά εξοπλισμού που προορίζεται για δωρεές για την ενίσχυση των νοσοκομείων, πού μέχρι σήμερα θεωρούνταν παράνομες και ακυρώνονταν.
»Ακόμη και σήμερα, λοιπόν, που η κατάσταση βαίνει διογκούμενη, υπάρχει χρόνος για άμεση ενίσχυση των δομών υγείας και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Δεν αρκεί μόνο η επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών, αλλά και η Πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα ολοκληρωμένα μέτρα, επιδεικνύοντας ισχυρή πολιτική βούληση, ευελιξία και αποφασιστικότητα».