Οι σχέσεις δεν θα αλλάξουν αν δεν επιστρέψει η Βαρσοβία στον σεβασμό του κράτους δικαίου η
ΗΠΑ- Πολωνία:
Καθώς η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Πολωνία το Σαββατοκύριακο, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσον θα επιφέρει μόνιμη θετική βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Ουάσιγκτον.
Η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που επισκέφθηκε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, εκτός από το Βέλγιο.
Την Παρασκευή πέταξε στο Rzeszów ως ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε την περιοχή της Υποκαρπαθίας στη νότια Πολωνία. Το ίδιο βράδυ μετέβη στη Βαρσοβία, όπου συναντήθηκε με τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα, καθώς και με ουκρανούς πρόσφυγες που ζητούσαν βοήθεια.
Αν και ο Ντούντα χαρακτήρισε την επίσκεψη του Μπάιντεν ως «αναμφίβολα μία από τις απολύτως σημαντικότερες και βασικότερες επισκέψεις» Αμερικανών προέδρων στην Πολωνία, οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί κατά πόσον θα οδηγήσει σε μια τομή στις πολωνοαμερικανικές σχέσεις.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είχα επιβαρυνθεί πέρυσι από τη σύγκρουση της Πολωνίας με την ΕΕ για το κράτος δικαίου και έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, ο οποίος, αν δεν ασκούσε βέτο ο πρόεδρος, θα έπληττε τις αμερικανικές επενδύσεις στην Πολωνία.
«Ήταν η κατάσταση που προκάλεσε την αλλαγή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Πολωνίας και των ΗΠΑ. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανάγκασε τον Τζο Μπάιντεν να αναθεωρήσει τις σχέσεις με αρκετούς εταίρους, και με την Πολωνία. Όλοι πρέπει να βοηθήσουν- αυτός είναι ο κανόνας εδώ», δήλωσε στη EURACTIV.pl η Małgorzata Zachara-Szymańska από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διαφορές μεταξύ της πολωνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής διοίκησης είναι εκτός των ραντάρ», πρόσθεσε η ίδια.
Καμία αναθέρμανση μεταξύ της Πολωνίας και των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αναμένεται όσο η Πολωνία δεν υπακούει στο κράτος δικαίου, δήλωσε ο δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα ΗΠΑ, Radosław Korzycki.
Ο Korzycki δήλωσε ότι τα διπλωματικά βήματα που έγιναν εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία θα ενισχύσουν τη θέση της Πολωνίας ως παγκόσμιου παράγοντα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα προτείνει περαιτέρω πρωτοβουλίες που δεν θα είναι συντονισμένες με την Ουάσιγκτον.
Αναφέρθηκε στην Πολωνία που προσφέρεται να παραδώσει τα μαχητικά της αεροσκάφη στην Ουκρανία, ή να προωθήσει την ιδέα μιας ειρηνευτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ.
«Εάν η Πολωνία συνεχίσει να ενεργεί έτσι, δεν θα κερδίσει πολλά», δήλωσε ο Korzycki.
EURACTIV