Έντεκα χρόνια από τον σεισμό και το τσουνάμι στη Φουκοσίμα
Ιαπωνία:
Η Ιαπωνία τίμησε διακριτικά σήμερα την τριπλή καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011 όταν ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο προκάλεσε ένα φονικό τσουνάμι, το οποίο με τη σειρά του αποτέλεσε αιτία για την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.
Για πρώτη φορά φέτος δεν διοργανώθηκε τελετή σε εθνικό επίπεδο στη μνήμη των θυμάτων, καθώς το ιαπωνικό κράτος αποφάσισε να σταματήσει αυτού του είδους τις τελετές μετά την επέτειο των δέκα ετών πέρυσι.
Ωστόσο κάθε 11η Μαρτίου στις 14:46 (τοπική ώρα, 07:46 ώρα Ελλάδας), την ώρα ακριβώς που σημειώθηκε ο σεισμός των 9 βαθμών -που έγινε αισθητός σε όλο το αρχιπέλαγος, έως και την Κίνα–, τηρείται σε όλη την Ιαπωνία ενός λεπτού σιγή.
Λόγω του σεισμού προκλήθηκε τσουνάμι, το μέγεθος των κυμάτων του οποίου έφτασε το ύψος μιας πολυκατοικίας, έπληξε την περιοχή.
Συνολικά σχεδόν 18.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται κυρίως λόγω του τσουνάμι.
Τα κύματα εισέβαλαν και στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, που βρίσκεται στις ακτές του Ειρηνικού, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και τήξη στον πυρήνα τριών από τους αντιδραστήρες του. Πρόκειται για τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην Ιστορία μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.
33.000 εκτοπισμένοι
Λόγω των ζημιών στο εργοστάσιο Φουκουσίμα υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των γειτονικών περιοχών.
Τους μήνες μετά το δυστύχημα απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε περισσότερα από 1.650 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επαρχίας Φουκουσίμα, το 12% της έκτασής της. Εντατικές εργασίες απολύμανσης επέτρεψαν να μειωθεί η μη κατοικίσιμη έκταση στα 337 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Εξάλλου οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει σε όλες τις περιοχές που χρειάστηκε να εκκενωθούν. Φέτος τον Ιανουάριο επέστρεψαν πέντε από τους παλιούς κατοίκους της Φουτάμπα, της τελευταίας πόλης κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο που παρέμενε άδεια.
Όμως οι κάτοικοι των πόλεων αυτών είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με πριν την καταστροφή καθώς πολλοί φοβήθηκαν να επιστρέψουν.
Έως και 165.000 άνθρωποι στη Φουκουσίμα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, είτε οικειοθελώς είτε επειδή το επέλεξαν. Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι ακόμη και σήμερα 33.365 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν μακριά από τις εστίες τους, εκ των οποίων το 80% εκτός της επαρχίας.
Πέρα από το τιτάνιο έργο της απολύμανσης και της αποξήλωσης του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου υπάρχουν και άλλες προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η φήμη των τοπικών προϊόντων της Φουκουσίμα, για τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις παρά τους αυστηρούς ελέγχους στους οποίους υπόκεινται.
Πέρυσι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει ότι θα ρίξει στον ωκεανό σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο περιέχει ακόμη τρίτιο.
Αν και τη διαδικασία θα παρακολουθεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και θα διαρκέσει δεκαετίες, ώστε να μην απελευθερωθεί απότομα νερό στον ωκεανό το οποίο ενδέχεται να περιέχει αυξημένο ποσοστό ραδιονουκλιδίων, το σχέδιο έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των γειτονικών χωρών της Ιαπωνίας και των ντόπιων αλιέων.
Κείμενο- Φωτογραφία ΑΠΕ/ΜΠΕ