Να αποδοθούν στους δήμους οι οφειλές από το ειδικό Τέλος φυσικού αερίου
ΠΕΔΚΜ::
Η απόδοση και η κατανομή του ειδικού Τέλους που αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου το οποίο δικαιούνται οι δήμοι, καθώς και το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, που φέτος θα επιβαρύνει τους ΟΤΑ με επιπλέον 120 εκατ. ευρώ, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τη συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).
Αναφορικά με το φυσικό αέριο η ΠΕΔΚΜ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) την απόδοση των οφειλών προς τους δήμους, που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού προηγουμένως συμπληρωθεί καταλλήλως η σχετική υπουργική απόφαση, η οποία συμπεριέλαβε μόνο τα έτη 2019 –2020 και όχι το 2021.
Στο θέμα, για το οποίο έλαβε ομόφωνη απόφαση και η ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ ο Α αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, εξηγώντας πως σημειώθηκαν δυο σοβαρά λάθη στην απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Το πρώτο αφορά την παράλειψη του τρέχοντος έτους για την καταβολή των οφειλών προς τους δήμους και το δεύτερο ότι υποχρεώνει τις Εταιρείες Διανομής Αερίου, όπως την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και την ΕΔΑ Αττικής να αποδώσουν τα χρήματα στην ΔΕΠΑ, ενώ αυτές τα έχουν αποδώσει ήδη.
Για το λόγο αυτό, η ΠΕΔΚΜ ζητά να αλλάξει η υπουργική απόφαση και να υποχρεωθεί η ΔΕΠΑ που εισέπραξε τα μερίσματα της και δεν απέδωσε το 10% για τα έτη 2019 και 2020 να τα αποδώσει στους δήμους, αφού έτσι ορίζει ο νόμος.
Επίσης, ζητά για το 2021 να γίνει η απόδοση των χρημάτων απευθείας από τις Εταιρείες Διανομής Αερίου στους δήμους χωρίς να περάσει από τη ΔΕΠΑ.
Επιπλέον, η ΠΕΔΚΜ, ζητά δεδομένου ότι δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει από 1η Ιανουαρίου του 2022 και είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα αυτά, να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση της συνεχούς καταβολής του συγκεκριμένου πόρου προς τους δήμους και για το τρέχον έτος.
Η απόφαση της ΠΕΔΚΜ θα σταλεί στον πρωθυπουργό και στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Θλιβερό φαινόμενο οι βανδαλισμοί δημόσιων χώρων
Το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ συζήτησε στη διάρκεια της συνεδρίασής του και το φαινόμενο των βανδαλισμών σε σχολεία, πάρκα, παιδικές χαρές και άλλους δημόσιους χώρους, με αφορμή επιστολή του δημάρχου Ωραιοκάστρου Π. Τσακίρη προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αλλά και τα δεκάδες περιστατικά που σημειώθηκαν τελευταία σε δήμους, όπως Ωραιόκαστρο, Κορδελιό – Εύοσμος, Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκης, Θέρμης κ.α
«Η κατάσταση είναι τραγική. Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει, με τον καθένα ασύστολα να καταστρέφει και να βανδαλίζει διάφορους χώρους, αγνοώντας ότι όλα αυτά είναι δημόσιο χρήμα, χρήματα των συμπολιτών μας» τόνισε στην παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς είναι δεκάδες τα περιστατικά και αυτά που συμβαίνουν ξεπερνούν κάθε φαντασία».
Πρέπει, όπως είπε, να βρεθεί τρόπος με τη βοήθεια της πολιτείας, ώστε αυτές οι συμπεριφορές να ελέγχονται και να τιμωρούνται. «Είναι θλιβερό φαινόμενο και πρέπει να αντιμετωπιστεί» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.
Το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες των δημάρχων, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία τη λήψη κάθε μέτρου που προστατεύει τον εξοπλισμό σε δημόσιους χώρους. Ειδικά για τα σχολεία να τοποθετηθούν κάμερες παρακολούθησης, με την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων και με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά και ότι θα υπάρχει συνεργασία και συναίνεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Ακόμη, συμφωνήθηκε να εξασφαλιστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ προς τους δήμους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με βανδαλισμούς για την προστασία των δομών.
*Μεταξύ των θεμάτων του Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ και το αίτημα που υπέβαλε ο δήμαρχος Χαλκηδόνος Σταύρος Αναγνωστόπουλος για δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων προσωπικού ΙΔΟΧ. Το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ δήλωσε ότι συμπαραστέκεται στον εν λόγω δήμο, υιοθετώντας την πρόταση του για την παράταση των συμβάσεων 55 συμβασιούχων του, ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.
*Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της χορήγησης στοιχείων για ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων που δεν είναι αμιγώς φορολογητέες, εντός της διοικητικής περιφέρειας ενός δήμου.
Διαπιστώνεται ότι στις καταστάσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων των οποίων η έδρα τους ή υποκατάστημά τους δεν ανήκει στη διοικητική περιφέρεια του δήμου ή έχουν και άλλα έσοδα από ΚΑΔ άλλης δραστηριότητας. Το γεγονός αυτό, σημαίνει πως υπάρχουν επιχειρήσεις που ενώ είναι υπόχρεες στην καταβολή του τέλους 0,5%, η οφειλή τους δεν μπορεί να υπολογιστεί, δεδομένου ότι οι δήμοι δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα στοιχεία με αποτέλεσμα να καταγράφουν σημαντική απώλεια εσόδων.
*Ακόμη, το Δ.Σ συζήτησε και το πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας περί παύσης ανταποκριτών ΟΓΑ στους δήμους και διερμηνεύοντας τις ανάγκες των αγροτικών περιοχών, διατυπώνει αίτημα να εξακολουθούν για ένα μεταβατικό διάστημα να έχουν οι εντεταλμένοι δημοτικοί υπάλληλοι την ιδιότητα του ανταποκριτή, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού.