Κυρ. Μητσοτάκης: Καραντίνα 3 εβδομάδων για να έχουμε πιο φυσιολογικά Χριστούγεννα (Βίντεο)
Τρία μέτρα ενίσχυσης: 800 ευρώ, επέκταση επιδομάτων ανεργίας, ενίσχυση 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους :
Με οδηγό την επιστήμη και με γνώση ότι υπάρχει φόβος κυρίως για τα οικονομικά δεδομένα ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στηβ απόφαση να λάβουν σε αυτή τη στιγμή τη νέα οριζόντια αναστολή των δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα και όχι αργότερα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε πριν λίγο πως για τις επόμενες 3 εβδομάδες θα μπει η χώρα σε μια καραντίνα η οποία θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι ίδια με την πρώτη της άνοιξης. Ακόμη ανέφερε πως έλαβε – τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος- την ευθύνη για τη λήψη μέτρων τώρα κι όχι αργότερα. Πως ήταν η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των ανθρώπων που εισήλθαν στις Μονάδες εντατικής θεραπείας τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση του τώρα κι όχι έπειτα από 15 μέρες όταν υπήρχε περίπτωση να αποδώσουν τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Ακόμη ο πρωθυπουργός ζήτησε την αλληλεγγύη που επέδειξε ο λαός τον Μάρτιο να την επιδείξει και τώρα. Πως το βασικό που έλαβε υπόψη ήταν τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία δεν προσφέρονται για αντικείμενο αντιπαράθεσης.
Η απόφαση είναι από το πρωί στις 6 του Σαββάτου θα ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για όλη τη χώρα και για 3 εβδομάδες. Επανενεργοποιούνται τα μηνύματα, παραμένουν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία.
Η σημαντική διαφορά είναι ότι μένουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες τους. Η τηλεεργασία θα ισχύσει για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επίσης πρόσθεσε την υποχρεωτική και καθολική χρήση της μάσκας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε “γιατί τώρα”. Είπε πως υπάρχει μια σαφής απάντηση: Τις τελευταίες 5 μέρες διαπιστώθηκε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, συνολικά 10.000 κρούσματα σε 5 μέρες, αύξηση των ανθρώπων που χρειάστηκαν νοσηλεία και διασωληνωμένους κι αν “θα συνεχίζαμε θα είχαμε πάνω από 1.000 ασθενείς στα νοσοκομεία και οι 150 σε ΜΕΘ. Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε”. Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως θα προσθέσουν 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο Σωτηρία.
Ανέφερε πως επέλεξε να αποφασίσει δραδτικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα λέγοντας ωστόσο πως η Ελλάδα συνεχίζει να τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες τα έλαβαν όταν η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει.
Είπε συγκεκριμένα “εγώ δεν μπορώ να αναλάβω να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών”.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν για 3 εβδομάδες κι εφόσον εφαρμοστούν θα νικήσουμε το κύμα και θα επιτρέψουμε σε όλους να ζήσουμε ένα πιο φυσιολογικό Δεκέμβριο με περιορισμούς. Αλλά η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο ήταν η ανάγκη που μας οδήγησε να πάρουμε τα μέτρα τώρα. Ακόμη είπε πως “ξέρω ότι υπάρχει οικονομική ανησυχία. Ήταν
χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρίες. Αυτό πράξαμε κι υπάρχουν 37 δις. διαθέσιμα κι έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε με αυτά όλους τους συμπολίτες μας. Κανείς δεν θα μείνει πίσω και αυτοί που πλήττονται περισσότερο θα στηριχθούν”.
Ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης πως σε λίγες ώρες το οικονομικό επιτελείο θα δώσει λεπτομέρειες της στήριξης αυτής.
Στάθηκε ωστόσο σε 3:
α) όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ αντί για 534 τον Δεκέμβριο, πέραν του δώρου Χριστουγέννων.
β) επεκτείνονται κατά δυο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν αυτό το χρονικό διάστημα.
γ) εφάπαξ ενίσχυση 400 ερυρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στις 130.000. Καθώς και πρόσθετα μέτρα και διευκολύνσεις ενοικίων.
Τελειώνοντας την εισήγησή του ο πρωθυπουργός είπε πως είναι ανάγκη να πάρουμε τα μέτρα τώρα. Γιατί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Ναι, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα μπορούσα να περιμένω αν θα δούλευαν. Αν δεν δούλευαν η πίεση θα ήταν ανυπόφορη και αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω”. Ακόμη ο πορωθυπουργός είπε
πως “δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροπολιτικά πυροτεχνήματα”. Πως η αμφισβήτηση μπορεί να αφορά τις πολιτικές επιλογές όχι όμως τα επιστημονικά και εποιδημιολογικά δεδομένα. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη αποφάσεων και λογοδοτούμε. Έχουμε όλα τα εφόδια να αμυνθούμε στη νέα πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Θα κερδίσουμε τη μάχη. Χρειάζεται να τη δώσουμε τη μάχη. Και μέσα στο 2021, ελπίζω νωρίτερα παρά αργότερα, να έχουμε τα ενθαρρυντικά νέα από τα εμβόλια”.
Yπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα
Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση για ποιο λόγο ανακοινώνει το lockdown λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση ηπιότερων μέτρων, και στο εάν δεν εκτίμησε σωστά την κατάσταση στην αρχή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπήρξε εκθετική αύξηση στα κρούσματα, και η προηγούμενη απόφαση για ηπιότερα μέτρα ελήφθη με βάση τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας.
«Για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε, υπήρξε εκθετική αύξηση της διασποράς την τελευταία εβδομάδα. Την προηγούμενη Πέμπτη έλαβα τις πρώτες αποφάσεις αλλά κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα, και αρχίζουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Να θυμίσω ότι με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης Πέμπτης, η εικόνα της χώρας ήταν πολύ καλύτερη από την εικόνα όλων των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά αυτή θα αλλάξει αυτή τη βδομάδα. Προτίμησα να πάρω μέτρα πριν κοκκινίσει η χώρα και το σύστημα υγείας δεχθεί μεγάλες πιέσεις».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι το Βέλγιο την 1η Οκτωβρίου είχε 1.700 κρούσματα και στις 30 του ίδιου μήνα έφτασαν στα 17,5 χιλιάδες κρούσματα, οπότε έγινε lockdown.
«Δεν έχω περιθώριο να περιμένω ένα μήνα, γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα τώρα. Για ένα διάστημα τα μερικά μέτρα που πήραμε είχαν αποδώσει. Είδαμε όμως απότομη αλλαγή την αυτή τη βδομάδα. Αυτό εξηγεί γιατί επιλέξαμε αυτή τη στρατηγική» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά
«Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν με το καλό περιορίσουμε την επιδημία. Ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα την εισήγηση των ειδικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά. Έχουμε επίσης το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά. Κατά συνέπεια κάναμε αυτό το διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ότι στα μικρά. Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Η ευθύνη για τις αποφάσεις είναι της κυβέρνησης
«Όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις ειδικών» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι λοιμωξιολόγοι συμφωνούσαν με την αύξηση των μαθητών στα σχολεία και των επιβατών στα πλοία και για ποιο λόγο δεν δίδονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο Τουρισμός δεν επιβάρυνε την διασπορά του ιού, αφού τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται τώρα και όχι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν.
Τα δεδομένα για Αύγουστο και Σεπτέμβριο δείχνουν ελεγχόμενη αύξηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καταλήγει σε μια απόφαση που δεν είναι πάντα ομόφωνη.
«Για τα σχολεία υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, εκφράστηκαν αλλά πρέπει να καταλήξει κάπου η επιτροπή έστω και δια ψηφοφορίας. Είναι προσβολή προς τους επιστήμονες τα όσα λέγονται για την επιτροπή. Έχουν λόγο οι επιστήμονες, και μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις, αλλά η επιτροπή καταλήγει σε συστάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητη η σύσταση της επιτροπή για τα Μεσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά το πως θα το κάνουμε, είναι δική μας δουλειά» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.