Τετραήμερη εργασία; Το νέο μέλλον;
Ιαπωνία:
Η ιδέα της τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας έχει χαρακτηριστεί ως ένας σημαντικός τρόπος εξισορρόπησης της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ όπου έχει εφαρμοστεί, η απόδοση των εργαζομένων είναι μεγαλύτερη.
Σήμερα, έχοντας αποκομίσει οφέλη από την εφαρμογή της, ολοένα και πιο συχνά μεγάλες εταιρείες στρέφονται σε αυτή την εργασιακή κουλτούρα. Μια από αυτές τις εταιρείες είναι πλέον και o ιαπωνικός κολοσσός ηλεκτρονικών ειδών Panasonic ο οποίος προαιρετικά δίνει την επιλογή εργασίας τεσσάρων, αντί πέντε ημερών την εβδομάδα στους εργαζόμενούς της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Nikkei.
Ειδικότερα, οι υπάλληλοι της Panasonic που εδρεύει στην Οσάκα, θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν δεύτερη εργασία ή να αφιερώσουν τον χρόνο τους σε εθελοντικές εργασίες, αξιοποιώντας τις επιπλέον ελεύθερες ημέρες τους, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Yuki Kusumi κατά την ενημέρωση επενδυτών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Η ευθύνη μας είναι να επιτύχουμε μια ιδανική ισορροπία μεταξύ του τρόπου εργασίας και του τρόπου ζωής για το ανθρώπινο κεφάλαιό μας», είπε ο Kusumi. Η Panasonic θα επιτρέψει επίσης στους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι όταν οι συνεργάτες τους μεταφερθούν σε άλλες τοποθεσίες, είπε.
Η κίνηση της Panasonic ακολουθεί τις αντίστοιχες ενέργειες των εταιρειών τεχνολογίας παγκοσμίως που προσπαθούν να προσελκύσουν ταλέντα σε μια ανελαστική αγορά εργασίας, προσφέροντας μικρότερη εργασιακή εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα της 4ημερης εργασίας σε όσες χώρες έχει εφαρμοστεί δοκιμαστικά είναι σχετικά αναπάντεχα, δεδομένου ότι μερικές από τις πιο παραγωγικές χώρες του κόσμου, όπως η Νορβηγία, η Δανία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, εργάζονται κατά μέσο όρο περίπου 27 ώρες την εβδομάδα.
«Έπιασε» και στη Νέα Ζηλανδία
Το 2018, η εταιρεία Perpetual Guardian της Νέας Ζηλανδίας, η οποία βοηθά τους πελάτες της να διαχειρίζονται τις διαθήκες και τις περιουσίες τους, πραγματοποίησε επίσης μια δίμηνη δοκιμή της ιδέας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ήταν τόσο επιτυχημένη, που ήθελε να εφαρμόσει σε μόνιμη βάση την ευέλικτη εργασία.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους λοιπόν, αποδεδειγμένα η αποδοτικότητα των εργαζομένων αυξήθηκε. Τη στιγμή που πριν την υιοθέτησης της τετραήμερης εργασίας μόλις το 54% των εργαζομένων δήλωνε πως μπορούσε να συνδυάσει αρμονικά επαγγελματική και προσωπική ζωή, μετά το πέρας της, το ποσοστό έφτασε στο 78%. Όλα αυτά συνέβαλαν στην σημαντική βελτίωση της απόδοσης στη δουλειά τους.
huffingtonpost.gr