Είναι τα Google Analytics παράνομα;
Αυστρία- ΕΕ :
Η αυστριακή Αρχή Προστασίας Δεδομένων αποφάσισε ότι η χρήση του Google Analytics παραβιάζει τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές συνεργάζονται στενά σε μια ομάδα εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων.
Η απόφαση βασίζεται σε σειρά καταγγελιών που υπέβαλε η αυστριακή ΜΚΟ «Noyb» μετά την απόφαση «Schrems II» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η συμφωνία μεταφοράς δεδομένων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ «Ασπίδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής» δεν συνάδει με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων και ουσιαστικά κατήργησε τη συμφωνία το 2020, γεγονός που καθιστά παράνομες τις περισσότερες μεταφορές δεδομένων προς τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η απόφαση αγνοήθηκε εν μέρει από την Google. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο τεχνολογικός κολοσσός παραδέχθηκε ότι «όλα τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω του Google Analytics φιλοξενούνται (δηλαδή αποθηκεύονται και υφίστανται περαιτέρω επεξεργασία) στις ΗΠΑ», γεγονός που αφορά φυσικά και τους Ευρωπαίους χρήστες.
Καθώς πολλές εταιρείες της ΕΕ βασίζονται στο Google Analytics, πολλές έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα τους στην Google, επιτρέποντας έτσι την επεξεργασία των δεδομένων τους στις ΗΠΑ.
Η αυστριακή Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει πλέον αποφανθεί ότι η συμπεριφορά αυτή συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.
«Αντί να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους ώστε να είναι συμβατές με τον ΓΚΠΔ, οι αμερικανικές εταιρείες προσπάθησαν απλώς να προσθέσουν κάποιο κείμενο στις πολιτικές απορρήτου τους και να αγνοήσουν το Δικαστήριο. Πολλές εταιρείες της ΕΕ ακολούθησαν το παράδειγμα αντί να στραφούν σε νομικές επιλογές», δήλωσε ο Max Schrems, επίτιμος πρόεδρος της «Νoyb».
«Έχει περάσει πλέον 1,5 χρόνος από τότε που το Δικαστήριο επιβεβαίωσε για δεύτερη φορά το γεγονός αυτό, οπότε είναι κάτι παραπάνω από καιρός πλέον να εφαρμοστεί και ο νόμος», πρόσθεσε ο Schrems.
Η απόφαση των αυστριακών αρχών είναι μόνο η πρώτη από τις 101 καταγγελίες που κατέθεσε η «Νoyb» σε όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ. Η ΜΚΟ αναμένει ότι «παρόμοιες αποφάσεις θα παρθούν τώρα σταδιακά στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο Schrems.
Την Τρίτη, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων έχει ήδη καταλήξει σε παρόμοια απόφαση που υπογράμμισε ότι η χρήση του Google Analytics από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραβιάζει τον ΓΚΠΔ.
euractiv.gr