‘Ολα έτοιμα για την εμβληματική όπερα «Don Giovanni» του Μότσαρτ
ΟΜΜΘ:
Όλα είναι έτοιμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την πρεμιέρα της εμβληματικής όπερας «Don Giovanni» στις 8 το βράδυ του Σαββάτου 27 Νοεμβρίου 2021, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής του κτηρίου Μ1.
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παραστάσεις, με τις επόμενες να είναι προγραμματισμένες την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021, την Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021 και την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021.
Η όπερα, που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων όλων των εποχών, πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Local Assets exploitation for the development of peripheral intercultural crossborder capacity» (RENOVATION) που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG VA «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020».
Η παράσταση είναι με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με το μεγάλο ενδιαφέρον να αποτυπώνεται στην εξάντληση των προσκλήσεων που διατίθενται ηλεκτρονικά μέσω του www.tch.gr. Για αυτόν το λόγο τις επόμενες ημέρες ο Οργανισμός θα προσπαθήσει να διαθέσει μερικές ακόμα θέσεις.
Δείτε και όσα είπε στο “Ξεκινάμε Μαζί” ο διευθυντής Ορχήστρας, κος Παναγιώτης Διαμαντής στο:
Επίσης, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, το 1/3 των θέσεων της όπερας «Don Giovanni» διατίθενται στο υγειονομικό προσωπικό των 8 νοσοκομείων που υπάγονται στην 3 η και στην 4 η ΥΠΕ, στο ΕΚΑΒ, αλλά και στα στελέχη των δυο υγειονομικών περιφερειών, σε ένδειξη ελάχιστης ευγνωμοσύνης για τη καθημερινή μάχη που δίνουν απέναντι στην πανδημία.
Η όπερα «Don Giovanni» είναι μια εξαιρετικά άρτια παραγωγή η οποία αποτελεί πρόκληση τόσο για τους καλλιτέχνες της όπερας όσο και για τη δημιουργική ομάδα που σχεδίασε και ετοίμασε εντυπωσιακά σκηνικά τα οποία «δένουν» αρμονικά με την ευρηματική μουσική του κορυφαίου W.A. Mozart και το ευφυές ιταλικό λιμπρέτο του σπουδαίου Lorenzo Da Ponte.
Στη σύντομη τοποθέτηση του κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης, ευχαρίστησε όλες και όλους που εργάστηκαν νυχθημερόν για να ολοκληρωθεί μια πραγματικά εντυπωσιακή παραγωγή η οποία «ανεβαίνει» για πρώτη φορά στη σκηνή του Οργανισμού. Όπως είπε: «Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η παραγωγή πολιτισμού είναι εργασία έντασης η οποία εμπεριέχει και όλη την
εμπειρία του παρελθόντος.
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης δεν θέλουμε μόνο να δείχνουμε πολιτισμό, αλλά κυρίως να παράγουμε πολιτισμό. Πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός δεν είναι ένα λογότυπο ή ένα κτίριο, αλλά μια ιδέα η οποία έχει τη δύναμη, το χάρισμα, την ικανότητα να προσελκύει κόσμο και να οδηγεί σε ένα νοητό ταξίδι που έχει πάρα πολλά να προσφέρει στην πόλη και το κοινό. Ιδίως από τη στιγμή που λόγω της πανδημίας ο πολιτισμός λειτουργεί ως μέσο ψυχικής εκτόνωσης
και συναισθηματικής ανάτασης».
Σύμφωνα με τον κ. Γάκη: «Στο πλαίσιο αυτό επιλέξαμε να συμπεριλάβουμε την όπερα “Don Giovanni” στο εορταστικό μας πρόγραμμα, διότι πιστεύουμε ότι ένα πολιτιστικό προϊόν οφείλει και πρέπει να βάζει τον θεατή σε μια διαδικασία σκέψης. Να βοηθά στη συναισθηματική του ωρίμανση και να τον εξελίσσει ωθώντας τον να κάνει ένα βήμα παραπάνω».
Και συνέχισε: «Από τη στιγμή που ανοίξαμε τις πύλες μας στο κοινό, από τη στιγμή που ο κόσμος επιστρέφει μαζικά στο Μέγαρο, τηρώντας φυσικά τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, εργαζόμαστε με συνέπεια ώστε να παρουσιάσουμε παραστάσεις και παραγωγές που πραγματικά να αξίζουν το χειροκρότημα σας. Όχι το τυπικό, μα το αβίαστο, το αυθόρμητο!
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης επανήλθε στους κανονικούς του ρυθμούς πολύ γρήγορα και τα καλύτερα είναι μπροστά μας».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Χρίστος Γαλιλαίας, χαρακτήρισε την παραγωγή «over the top» που ξεπερνά τα τετριμμένα, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης για όλες όσες ακολουθήσουν.
Συνειδητά», εξήγησε, «βάζουμε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων και των προσδοκιών γιατί εργαζόμαστε νυχθημερόν με αγάπη και σεβασμό στο πολιτιστικό έργο. Γιατί, όπως είπε και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μας ενδιαφέρει να παράγουμε πολιτισμό.
Πολιτισμό και τέχνη που υπηρετούν την ποιότητα. Πολιτισμό και τέχνη που σέβονται το κοινό και μας βάζουν ως κοινωνία σε διαδικασία σκέψης. Πολιτισμό και τέχνη που δημιουργούν καλλιτεχνικό απόθεμα ικανό να αξιοποιηθεί και να παράξει πνευματικό πλούτο. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται όλες οι σκέψεις και οι πρωτοβουλίες μας, επιβεβαιώνοντας την
αρχή που υπηρετούμε από την πρώτη ημέρα της θητείας μας ότι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα είναι ένας χώρος που αγκαλιάζει όλους τους συμπολίτες μας».
Όπως τόνισε ο κ. Γαλιλαίας: «Κάνουμε μια δυναμική επανεκκίνηση στη μετά Covid19 εποχή θέλοντας να αποτελέσουμε ποιοτική διέξοδο για το κοινό. Να προσφέρουμε τροφή για σκέψη, αλλά και ηρεμία σε όσους επιλέξουν να παρακολουθήσουν τις παραγωγές μας. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανήκει σε όλους. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι για όλους. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης απευθύνεται σε όλους».
Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης Michal Znaniecki ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την εμπιστοσύνη, την τιμή και τη συνεργασία.
Επισήμανε ότι η παραγωγή του «Don Giovanni» είναι ένα «σημαντικό project», «γεμάτο ενέργεια» και πως η συγκεκριμένη όπερα μιλά για τα προβλήματα αληθινών ανθρώπων. Όπως είπε: «Είναι ενδιαφέρον ότι μέσω του συγκεκριμένου έργου καλούμαστε να ανακαλύψουμε και να μοιραστούμε τους συμβολισμούς των Mozart και Da Ponte και ταυτόχρονα τις σχέσεις ανδρών και γυναικών».
«Ευχαριστώ το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και τον σκηνοθέτη κ. Michal Znaniecki για την πρόσκληση να σχεδιάσω τη χορογραφία της όπερας “Don Giovanni”. Το επίκεντρό της είναι οι γυναίκες. Γι’ αυτό και εμείς διαλέξαμε γυναίκες διαφορετικής ηλικίας και σωματότυπου. Με τους σολίστ, τις χορωδίες και τους χορευτές δουλέψαμε μαζί προκειμένου να δημιουργήσουμε μια αρμονία ανάμεσα στη χορευτική κίνηση και το δράμα» σημείωσε στη δική της τοποθέτηση
η χορογράφος Diana Theocharidis.
Τέλος, ο διευθυντής ορχήστρας, κ. Παναγιώτης Διαμαντής, χαρακτήρισε «τιμή» να διευθύνει την όπερα «Don Giovanni» η οποία διακρίνεται για τις υψηλές μουσικές απαιτήσεις. «Έχω την τιμή να διευθύνω ένα από τα ορόσημα του οπερατικού ρεπορτορίου, στο οποίο ο Μότσαρτ αποδίδει με τη μουσική του όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Είναι μια από τις μεγαλύτερες όπερες όλων των εποχών και μεγάλων μουσικών απαιτήσεων. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που συμπορεύομαι σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα με τους εξαίρετους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και μια πλειάδα αξιόλογων λυρικών τραγουδιστών. Ευχαριστώ το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Χρίστο Γαλιλαία που μου εμπιστεύθηκε αυτήν τη μοναδική παραγωγή».
Συντελεστές:
Διεύθυνση Ορχήστρας: Παναγιώτης Διαμαντής
Σκηνοθεσία: Michal Znaniecki
Σκηνογραφία: Luigi Scoglio
Κοστούμια: Michal Znaniecki
Χορογραφία: Diana Theocharidis
Φωτισμοί: Dariusz Albrycht
Σχεδιασμός βιντεοπροβολών: Karolina Jacewicz
Βοηθός σκηνοθέτη και σκηνογράφου: Μαρία Καβαλιώτη
Μουσική προετοιμασία: Ευτυχία Βενιωτά
Μουσική προετοιμασία: Κατερίνα Σακέττα
Διανομή:
Ντον Τζιοβάννι: Διονύσης Σούρμπης
Ντόνα Άννα: Σιρανούς Τσαλικιάν
Ντον Οττάβιος: Χρήστος Κεχρής
Διοικητής (Ντον Πέντρο): Κωνσταντίνος Κατσάρας
Ντόνα Ελβίρα: Σοφία Μητροπούλου
Λεπορέλλο:Plamen Kumpikov
Μαζέττο: Armando Puklavec
Τσερλίνα: Χρύσα Μαλιαμάνη
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Διδασκαλία χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Περισσότερες πληροφορίες για την όπερα «Don Giovanni» μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2740
Για το σύνολο των παραστάσεων του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μπορείτε
να ενημερωθείτε στο www.tch.gr