Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία
Στα σύνορα με την Πολωνία:
Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα πως η κρίση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας απειλεί «τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ».
«Το σφράγισμα των πολωνικών συνόρων είναι προς το εθνικό συμφέρον μας. Όμως σήμερα διακυβεύεται η σταθερότητα και η ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.
Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, κατήγγειλε σήμερα τις «αβάσιμες» κατηγορίες της Βαρσοβίας, σύμφωνα με τις οποίες το Μινσκ βρίσκεται πίσω από τις απόπειρες παράνομης διέλευσης χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα.
«Το λευκορωσικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί τις κατηγορίες της πολωνικής πλευράς αβάσιμες και αδικαιολόγητες», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας με τη σειρά του την Πολωνία ότι αυξάνει «εσκεμμένα» την ένταση.
Εκατοντάδες μετανάστες κατασκήνωσαν για να περάσουν την νύχτα στο ύπαιθρο υπό χαμηλές θερμοκρασίες και παραμένουν σήμερα κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, ενώ ο πολωνός πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα σύνορα και αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μπορεί να αυξηθεί η ένταση τις ερχόμενες ημέρες.
Η Πολωνία κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει μια μεγάλη αντιπαράθεση ενθαρρύνοντας μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στο πολωνικό έδαφος και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βίντεο από την περιοχή δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες να προχωρούν προς τα πολωνικά σύνορα κοντά στο χωριό Κουζνίτσα και κάποιους να προσπαθούν να ρίξουν φράχτη χρησιμοποιώντας φτυάρια και διάφορα άλλα εργαλεία.
Εικόνες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την πολωνική αστυνομία δείχνουν σκηνές μεταναστών και φωτιές που έχουν ανάψει αυτοί στην λευκορωσική πλευρά του συρματοπλέγματος.
Σύμφωνα με την συνοριοφρουρά της Πολωνίας, την οποία επικαλείται το Reuters, περίπου 800 άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει στη λευκορωσική πλευρά του φράχτη από ομάδα έως και 4.000 μεταναστών που βρίσκονται εκεί και στα γύρω δάση.
Εκπρόσωπος των ειδικών υπηρεσιών της Πολωνίας δήλωσε παράλληλα ότι υπολογισμοί δείχνουν ότι έως και 12.000 μετανάστες μπορεί να βρίσκονται στη Λευκορωσία.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε σε γραπτή δήλωσή της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν την εργαλειοποίηση μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία. Παράλληλα, σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς «σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, θα ταξιδέψει στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας». Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει στη δήλωσή της:
«Η Λευκορωσία πρέπει να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς από τη Λευκορωσία είναι απαράδεκτη.
Οι αρχές της Λευκορωσίας πρέπει να κατανοήσουν ότι η πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτόν τον τρόπο μέσω μιας κυνικής εργαλειοποίησης των μεταναστών δεν θα τις βοηθήσει να επιτύχουν τους σκοπούς τους.
Μίλησα με τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, την Πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ινγκρίντα Σιμονίτε και τον Πρωθυπουργό της Λετονίας ‘Αρτουρς Κάρινς Κρισγιάνις για να εκφράσω την αλληλεγγύη της ΕΕ και να συζητήσω μαζί τους τα μέτρα που μπορεί να λάβει η ΕΕ για να τους στηρίξει στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση.
Καλώ τα κράτη μέλη να εγκρίνουν επιτέλους το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων στις αρχές της Λευκορωσίας που είναι υπεύθυνες για αυτήν την υβριδική επίθεση.
Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς, σε συντονισμό με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ, θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσει ότι θα ενεργήσουν για να αποτρέψουν τους υπηκόους τους από το να πέσουν στην παγίδα που έχουν στήσει οι αρχές της Λευκορωσίας.
Η ΕΕ θα διερευνήσει ειδικότερα τον τρόπο επιβολής κυρώσεων, μεταξύ άλλων μέσω της μαύρης λίστας, αεροπορικών εταιρειών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων.
Τέλος, η Επιτροπή θα διερευνήσει με τον ΟΗΕ και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του πώς να αποτρέψει την εκδήλωση ανθρωπιστικής κρίσης και να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα καταγωγής τους, με την υποστήριξη των εθνικών τους αρχών».
Οι «απαράδεκτες» ενέργειες της Λευκορωσίας «θα αντιμετωπιστούν με μια ισχυρή και ενωμένη απάντηση της ΕΕ» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος κατόπιν αιτήματος της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών. Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς αναφέρει στην ανάρτησή του στο τουίτερ:
«Οι ενέργειες της Λευκορωσίας είναι απαράδεκτες και θα αντιμετωπιστούν με ισχυρή και ενωμένη απάντηση της ΕΕ.
Κατόπιν αιτήματος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, θα ταξιδέψω τις επόμενες ημέρες στις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης για να διασφαλίσω ότι θα δράσουν για να σταματήσουν την εργαλειοποίηση των ανθρώπων από το καθεστώς της Λευκορωσίας».
Η Γερμανία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «λάβει μέτρα» για να συμβάλει στην αποτροπή της μαζικής εισροής μεταναστών.
«Η Πολωνία ή η Γερμανία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ολομόναχες» το πρόβλημα, τόνισε ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στην ταμπλόιντ εφημερίδα Bild, καλώντας την ΕΕ να σχηματίσει «κοινό μέτωπο».
«Οφείλουμε να βοηθήσουμε την πολωνική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της. Αυτό θα έπρεπε να είναι υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καλώ τώρα να ληφθούν μέτρα», επέμεινε.
Απηύθυνε την παρότρυνση αυτή αφού η Πολωνία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών να περάσουν παράνομα τα σύνορά της με τη Λευκορωσία και ότι χιλιάδες ακόμη έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το τμήμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
«Φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει παρά κλιμάκωση αυτού του είδους των ενεργειών στα πολωνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον, και ότι θα έχει ένοπλη φύση», πέταξε χθες στον Τύπο ο Πιοτρ Μίλερ, εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης.
Ο Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πως υποστηρίζει την απόφαση της Πολωνίας να υψώσει τείχος στα σύνορα με τη Λευκορωσία.
«Δεν μπορούμε να επικρίνουμε (…) την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», είπε.
«Χωρίς τη χρήση πυροβόλων όπλων ασφαλώς, αλλά διαφορετικών διαθέσιμων μέσων», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Η ΕΕ κατηγορεί τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκάσενκα ότι μεταφέρει αεροπορικώς στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της χώρας του, μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική τους οποίους κατόπιν στέλνει να περάσουν με τα πόδια τα σύνορα με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν στην κυβέρνησή του οι Βρυξέλλες εξαιτίας της καταστολής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Λουκάσενκο απορρίπτει την κατηγορία αυτή.
Η Γερμανία, που γειτονεύει με την Πολωνία, καταγράφει μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών και των προσφύγων από τη Λευκορωσία. Μόνο τον Οκτώβριο, έφθασαν τους 5.000, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.Το Βερολίνο αντέδρασε ενισχύοντας τους ελέγχους στα σύνορα με την Πολωνία και αναπτύσσοντας επιπλέον αστυνομικούς σε αυτά. «Η Γερμανία θα μπορούσε πολύ γρήγορα να στείλει δυνάμεις της αστυνομίας για να βοηθήσουν την Πολωνία, εάν αυτό επιθυμεί» η Βαρσοβία, είπε εξάλλου στην Bild ο Στέφαν Μάγερ, ανώτερο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Το ΝΑΤΟ καταδίκασε ως «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο η Λευκορωσία «χρησιμοποιεί» το μεταναστευτικό, με την ώθηση μεταναστών προς τα σύνορα της Πολωνίας, κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, καθώς αυξάνεται η ένταση στα σύνορα των δύο χωρών.
Το απόγευμα της Δευτέρας ένας εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως αυτή τη στιγμή σχεδόν 3.000-4.000 μετανάστες βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και χιλιάδες άλλοι είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν.
Η πολωνική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε επίσης το βράδυ ότι η χώρα θα κλείσει το συνοριακό πέρασμα με τη Λευκορωσία στην Κουζνίκα. «Λόγω της κατάστασης στα πολωνικά σύνορα με τη Λευκορωσία, από αύριο, 09/11 από τις 07:00 π.μ. (σ.σ. τοπική ώρα) η συνοριακή κυκλοφορία στο οδικό συνοριακό πέρασμα στην Κουζνίκα θα διακοπεί», ανέφερε η συνοριακή φρουρά στο Twitter.
«Σε ολόκληρη τη Λευκορωσία, υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι που είναι έτοιμοι να περάσουν τα πολωνικά σύνορα», είπε ο Πιότρ Μούλερ σε δημοσιογράφους.
«Η χρήση μεταναστών από το καθεστώς (του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ) Λουκασένκο ως υβριδική τακτική είναι απαράδεκτη», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας ανησυχία για αυτή την κατάσταση.
«Ανησυχούμε για την πρόσφατη κλιμάκωση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Καλούμε τη Λευκορωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ΝΑΤΟ θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κρατών μελών του και ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, «η οποία ασκεί πίεση» σε τρεις σύμμαχες χώρες: Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία.
Νωρίτερα σήμερα οι αρχές της Πολωνίας κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ένα σοβαρό συμβάν, καθώς μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανήρτησαν βίντεο με εκατοντάδες μετανάστες να κατευθύνονται προς τα πολωνικά σύνορα.
Την ίδια ώρα η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί στρατεύματα στα σύνορά της με τη Λευκορωσία, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα λευκορωσικά σύνορα.
Η ΕΕ κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική να εισέλθουν στο έδαφός της, χρησιμοποιώντας τους για να εκδικηθεί για την επιβολή κυρώσεων στο Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Αυτή είναι η συνέχιση της απέλπιδας προσπάθειας του καθεστώτος Λουκασένκο να χρησιμοποιεί ανθρώπους ως πιόνια για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντάλμπερτ Γιανς σε συνέντευξη Τύπου.
Επικαλούμενος τις εκτιμήσεις της Frontex, ο εκπρόσωπος τόνισε πως «πολλές εκατοντάδες» μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών.
Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, έθεσε το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων της ΕΕ κατά του Μινσκ.
«Αντιμετωπίζουμε μια υβριδική απειλή και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σε μια εβδομάδα.
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να τους εξηγήσει πώς «το καθεστώς Λουκασένκο μεταχειρίζεται απάνθρωπα και βάναυσα τους ανθρώπους, τους δικούς τους πολίτες και τους οδηγεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, μεταφέροντάς τους με αεροπλάνα στη Λευκορωσία και τους ωθεί προς τα ευρωπαϊκά σύνορα».
Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον κάλεσε τη Λευκορωσία να σταματήσει να «χειραγωγεί» τη ροή μεταναστών προς την Ευρώπη, με το Μινσκ να κατηγορείται ότι ωθεί μετανάστες στα σύνορα με την Πολωνία.
«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την πολιτική εκμετάλλευση και χειραγώγηση ευάλωτων ανθρώπων από το καθεστώς του (Αλέξαντερ) Λουκασένκο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.
«Όσο το καθεστώς και η Λευκορωσία αρνούνται να σεβαστούν τις διεθνείς του υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης και συνεχίζουν να καταπιέζουν και να κακομεταχειρίζονται ανθρώπους που δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο από το να ζήσουν ελεύθερο. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Λουκασένκο και δεν θα μειώσουμε τις εκκλήσεις μας για λογοδοσία», συμπλήρωσε.
euronews