Τι έγινε σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας
ΕΣΥ:
Σε αναστολή εργασίας από σήμερα οι ανεμβολίαστοι νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί στις δημόσιες δομές υγείας. Με10.000 λιγότερους υγειονομικούς λειτουργούν τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές καταλήψεις προχωρά η ΠΟΕΔΗΝ, ζητώντας και να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους επαγγελματίες έχουν κλείσει το ραντεβού εμβολιασμού, αριθμός που υπολογίζεται σε 2.000 επαγγελματίες.
Για αύριο προκηρύχθηκε στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι με συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και το Μακεδονίας Θράκης στη Θεσσαλονίκη.
Πρωτοφανείς εικόνες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
Δεκάδες εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή, μπήκαν στο ΠΑΓΝΗ, κρατώντας πανό και κατακλύζοντας τους διαδρόμους γραφείων.
«Ανεβήκαμε και περιμένουμε από τη διοίκηση να μας πει τι θα γίνει με τους συναδέλφους που προωθούνται προς αναστολή, οι οποίοι και δεν έχουν πάρει κανένα χαρτί», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Γρηγόρης Κοκοβάκης.
Και στη Θεσσαλονίκη έγιναν διαμαρτυρίες καθώς ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι τουΑΧΕΠΑ επιχείρησαν να εισέλθουν από την πύλη του νοσοκομείου και ενώ τους απαγορεύτηκε στην αρχή η είσοδος, στη συνεχεία τους επετράπη, χωρίς ωστόσο να ασκούν τα καθήκοντά τους.
Φραστική επίθεση δέχθηκαν τηλεοπτικά συνεργεία στο νοσοκομείο Παπανικολάου, που πήγαν να καλύψουν τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών.
Απέρριψε το ΣτΕ το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ — Σε αναστολή από σήμερα οι ανεμβολίαστοι
Το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση αναστολής επί της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και εφόσον δεν εμβολιαστούν τίθενται από σήμερα σε αναστολή εργασίας, άνευ αποδοχών.
Τα πρώτα έγγραφα αναστολής εργασίας επιδόθηκαν από το πρωί ενώ παράλληλα, ενεργοποιείταιη πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν.
Όπως υποστηρίζουν ωστόσο, υγειονομικοί δεν γνώριζαν αν θα πρέπει να προσέλθουν στην εργασία τους ή όχι και δεν παρέλαβαν κανένα χαρτί.
Τα ποσοστά των ανεμβολίαστων ανά νοσοκομείο
Στα νοσοκομεία της Αθήνας από 4 ως 7% είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων και συγκεκριμένα:
- Θριάσιο: 7%,
- Αττικόν: 5%,
- Ευαγγελισμός: 4%
Από 10% ως 30% οι ανεμβολίαστοι στην Περιφέρεια
- Στο νοσοκομείο Αγρινίου, υπολογίζονται σε 90 οι ανεμβολίαστοι
- Καβάλα: Σε σύνολο 1.100 εργαζομένων περίπου 100 παραμένουν ανεμβολίαστοι.
- Κέρκυρα:Ειδοποιήσεις αναστολής εργασίας έλαβαν σήμερα το πρωί (1/9) 64 εργαζόμενοι, όλων των ειδικοτήτων, στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, καθώς αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Από αυτούς, οι 30 είναι νοσηλευτές στο νοσοκομείο και τις ψυχιατρικές δομές.
- Σε αναστολή τίθενται από σήμερα, περίπου 65 υγειονομικοί – εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βόλου.
- Μπαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί του Βοστάνειου Νοσοκομείου στη Λέσβο, κυρίως νοσηλευτές αλλά και 6 γιατροί, σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης.
Κυβέρνηση: O νόμος εφαρμόζεται
«Δεν θα υπάρξει καμμία αναστολή του μέτρου και καμία παράταση, καθώς υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση, ξεκαθάρισε μέσω της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα σημείωσε ότι τα μέτρα δεν έχουν στόχο, ούτε να τιμωρήσουν, ούτε να διχάσουν, αλλά να προστατέψουν τους πολίτες και ζήτησε υπευθυνότητα από εκείνους που εργάζονται σε κρίσιμους τομείς υγείας.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες
Από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Σε περίπτωση μοναδικότητας θέσης θα υπάρξει αντικατάσταση από ιδιώτη γιατρό , όπως έγινε γνωστό.
Γκάγκα: Θα προχωρήσει ο εμβολιασμός
«Ελπίζω ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι υγειονομικοί, καθώς ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα από την αύξηση των κρουσμάτων, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Ανδρ. Ξανθός: Μόνη λύση η αναστολή εφαρμογής του νόμου
«Η μόνη λύση, έστω και την ύστατη στιγμή, είναι η αναστολή εφαρμογής του νόμου, η εκτόνωση της κρίσης και η έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις», τόνισε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
«O ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως στους υγειονομικούς ή στους εργαζόμενους σε δομές φροντίδας ευάλωτων ομάδων… Διαφωνούμε όμως με την “ποινή” της αναστολής εργασίας και της απόλυσης», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.
«Ο λαός να διεκδικήσει αναστολή των απολύσεων, άμεσο και ασφαλή εμβολιασμό και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αναφέρει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας:
«Το πέταγμα χιλιάδων υγειονομικών θα επιβαρύνει κι άλλο την κατάσταση στο ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα. Στο “νέο ΕΣΥ” που ετοιμάζουν, ο κανόνας θα είναι εξουθενωμένοι υγειονομικοί και νέα κέρδη για τους επιχειρηματίες της υγείας».
Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε ότι «η επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού υπό τη δαμόκλειο σπάθη της «αναστολής καθηκόντων» για τους υγειονομικούς λειτουργούς, παραβιάζει βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος», ενώ προστίθεται ότι πρόκειται για πρωτοφανή επίδειξη καθεστωτικής ανηθικότητας απέναντι στους ανθρώπους που «ανεμβολίαστοι» μεν, αλλά με παροιμιώδη αυτοθυσία και πατριωτισμό έσωσαν χιλιάδες ζωές.
ertnews.gr