Ενισχύστε τον διεθνή μηχανισμό Covax
ΠΟΥ:
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας έκανε σήμερα έκκληση για ένα μορατόριο στις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 ώστε να μπορέσουν να τεθούν στη διάθεση χωρών που μπόρεσαν να εμβολιάσουν μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού τους.
“Έχουμε επείγουσα ανάγκη να αντιστρέψουμε την κατάσταση: από μια πλειονότητα των εμβολίων που πηγαίνουν στις πλούσιες χώρες σε μια πλειονότητα που θα πηγαίνει στις φτωχές χώρες”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος πρόσθεσε πως το μορατόριο πρέπει να διαρκέσει “τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου”, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ καταγγέλλει εδώ και μήνες την εμβολιαστική ανισότητα που έχει ως αποτέλεσμα 1,5 στους 100 ανθρώπους στις φτωχές χώρες να έχει λάβει μία δόση εμβολίου έναντι 100 στους 100 στις πλούσιες χώρες.
Αντιδρούσε στο γεγονός πως η Γερμανία και το Ισραήλ ανακοίνωσαν εκστρατείες για μια τρίτη δόση (για τα εμβόλια που απαιτούν αρχικά δύο δόσεις) ή “ενισχυτική δόση”.
Τον Μάιο ο δρ Τέντρος είχε θέσει μια πρόκληση: τον εμβολιασμό του 10% του πληθυσμού όλων των χωρών μέχρι τον Σεπτέμβριο.
“Προκειμένου να φθάσουμε αυτόν τον στόχο χρειαζόμαστε συνεργασία από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από εκείνη τη χούφτα των χωρών και των επιχειρήσεων που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων”, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ.
Κάλεσε κυρίως τους φαρμακευτικούς ομίλους να βοηθήσουν τον διεθνή μηχανισμό Covax, που δημιουργήθηκε στην προσπάθεια ακριβώς να καταπολεμηθεί η εμβολιαστική ανισότητα και ιδίως να βοηθηθούν 92 φτωχές χώρες να εμβολιάσουν τους πληθυσμούς τους.
Προσώρας, το Covax δεν καταφέρνει να εκπληρώσει την αποστολή του ελλείψει δόσεων και έχει διανείμει μόλις ένα μικρό μέρος των αρχικά προβλεπόμενων δόσεων.
Από τα 4 δισεκ. των δόσεων αυτών που έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, το 80% έχει πάει σε χώρες με υψηλό ή μεσαίο εισόδημα οι οποίες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ο γιατρός Μπρους Έιλγουορντ, επικεφαλής του Covax στο πλαίσιο του Π.Ο.Υ., παραδέχθηκε πως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ένας φιλόδοξος στόχος ο οποίος ίσως να μην επιτευχθεί.
ΑΠΕ/ΜΠΕ