65ο Φεστιβάλ Φιλίππων
«Τα έξι γαλάζια μολύβια»:
Ένας θεσμός σημαντικός, το Φεστιβάλ Φιλίππων, 65 χρόνια από την πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος στη σύγχρονη εποχή, στο εμβληματικό αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, παραμένει ανανεωμένο, καινοτόμο και γεμάτο δράσεις. Συνεχίζει ν’ αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την Καβάλα, την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τη βόρεια Ελλάδα, άρρηκτα συνυφασμένο όλα αυτά τα χρόνια με την πορεία των ανθρώπων που κάθε χρόνο σπεύδουν κατά εκατοντάδες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του και να γίνουν κοινωνοί αυτού του σημαντικού πολιτιστικού θεσμού.
Εξήντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, το Φεστιβάλ Φιλίππων συνεχίζει να κάνει αναδρομές στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, τιμώντας σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, μέσα από την ενθύμηση γεγονότων που καθόρισαν την πορεία της χώρας.
Έτσι, το φετινό 65ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Διαλέγει για τίτλο του «Τα έξι γαλάζια μολύβια» του Κοσμά Πολίτη, αυτά που «χάλασε» γράφοντας σε συνέχειες στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» την περίοδο 1962-’63 (στα σαραντάχρονα της χαμένης πολιτείας) το σημαντικότερο ίσως έργο του, «Στου Χατζηφράγκου».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αποχωρεί μετά από 14 χρόνια
Η ατμόσφαιρα στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στην παλιά πόλη της Καβάλας, στη χερσόνησο της Παναγίας, για την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του φετινού φεστιβάλ ήταν συναισθηματικά φορτισμένη. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, αποχωρεί από τη θέση του μετά από 14 χρόνια που υπηρέτησε τον σημαντικό αυτό πολιτιστικό θεσμό.
Ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γκόνη για την πολύχρονη προσφορά του στην πολιτιστική ανάπτυξη της Καβάλας, σημειώνοντας ότι «αυτά τα 14 χρόνια που είναι στην Καβάλα, το θέατρο αναβαθμίστηκε, βγήκε από την αίθουσα και επισκέφθηκε διάφορα σημεία της πόλης. Μας έκανε να αγαπήσουμε την ίδια μας την πόλη, κάνοντας παραστάσεις σε σημεία, τα οποία τα είχαμε έξω από το πολιτιστικό μας γίγνεσθαι».
Μιλώντας για την ταυτότητα του φετινού Φεστιβάλ, ο Θοδωρής Γκόνης αναφέρθηκε στον Κοσμά Πολίτη και άλλους σπουδαίους συγγραφείς, το έργο των οποίων περιστρέφεται γύρω από τη Σμύρνη. «Η ιστορία του κόσμου θα ήταν πολύ διαφορετική, αν δεν υπήρχε η λογοτεχνία. Θα τα είχαμε ξεχάσει σχεδόν όλα και αυτή υπαγορεύει το τι θέλεις να κάνεις με το Φεστιβάλ. Κρατάει στα χέρια της την ιστορία όλου του κόσμου και η λογοτεχνία που έχει γραφτεί για την καταστροφή της Σμύρνης είναι σπουδαία», τόνισε.
Τα πρόσωπα που συνθέτουν το παζλ του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων
Καταξιωμένοι Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Στρατής Δούκας, ο Ηλίας Βενέζης, ο Στράτης Μυριβήλης, ο Φώτης Κόντογλου, η Διδώ Σωτηρίου, ο Κοσμάς Πολίτης αλλά και πολιτικοί πρωταγωνιστές της ταραγμένης αυτής εποχής, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Παναγιώτης Κονδύλης, συνθέτουν την «πινακοθήκη» της φετινής θεματικής.
Τα πορτρέτα των μεγάλων προσωπικοτήτων εκείνης της περιόδου, έχουν αναλάβει να «σκιαγραφήσουν», μετά από παραγγελία του Φεστιβάλ Φιλίππων, σημαντικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Έκτορας Λυγίζος, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Αγγέλα Καστρινάκη, ο Κώστας Καναβούρης, ο Κυριάκος Συφιλτζόγλου, ο Γιάννης Μπασκόζος μαζί με τους Κώστα Ακρίβο, Καρολίνα Μέρμηγκα, Σωτηρία Μαραγκοζάκη, Δημοσθένη Παπαμάρκο και τον Αντώνη Νικολόπουλο.
«Οι φετινές εκδηλώσεις», υπογράμμισε ο κ. Γκόνης, «θα απλωθούν μέσα στην πόλη της Καβάλας, σε μέρη γνώριμα, που αναδείχθηκαν και αγαπήθηκαν τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια μέσα από το Φεστιβάλ Φιλίππων». Μέρη όπως το προαύλιο του 7ου δημοτικού σχολείου, η Παλιά Μουσική, η παραλία τελωνείου, το θεατράκι του Μεχμέτ Αλή, το Φρούριο, το Καρνάγιο, η πλατεία Πιπίνου, οι κήποι της οικίας Μοχάμεντ Άλι».
«Φυσικά», συνέχισε ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, «κεντρικό ρόλο και στο φετινό πρόγραμμα θα παίξει το αρχαίο θέατρο Φιλίππων, ως χώρος φιλοξενίας όλων των μεγάλων παραστάσεων αρχαίου δράματος, σημαντικών παραγωγών των κρατικών μας σκηνών αλλά και του ελεύθερου θεάτρου, με εναρκτήρια παράσταση τα “Ματωμένα χώματα”, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου».
Εργαστήριο αρχαίου δράματος
Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων στο αρχαίο θέατρο θα αποτελέσει και πάλι το 6ο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Το πρωτότυπο αυτό camp στην περιοχή των Κρηνίδων, που ξεκίνησε με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων του Φεστιβάλ το 2017, επιστρέφει φέτος με την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης παράστασης αρχαίου δράματος, για πρώτη φορά πάνω σε αριστοφανικό κείμενο.
Η Γεωργία Μαυραγάνη, μία από τις σημαντικότερες σκηνοθέτριες της νεότερης γενιάς, μαζί με την ομάδα της, θα βρεθούν για δύο βδομάδες στην περιοχή των Φιλίππων, όπου θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους πάνω τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη, σε νέα μετάφραση του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ξεκινώντας με ένα διήμερο σεμινάριο, με εισηγητή τον μεταφραστή του έργου και καταλήγοντας στην παρουσίαση της παράστασης με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η αυλαία του 65ουΦεστιβάλ Φιλίππων θα ανέβει το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: https://philippi-festival.gr.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ