Νέα επιστημονικά δεδομένα – Δηλητηριάστηκε ο Πάμπλο Νερούδα
Χιλή:
Διεθνείς ειδικοί εγκληματολόγοι παρέδωσαν το πόρισμα μια έρευνας σε δικαστές στη Χιλή σχετικό με τον θάνατο του κορυφαίου χιλιανού και παγκόσμιου ποιητή, βραβευμένου και με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Πάμπλο Νερούδα. Το πόρισμα αναφέρει πως οι επιστήμονες βρήκαν στα λείψανα του Νερούδα υψηλά ποσοστά δηλητηρίου, όπως ανέφερε ένας ανιψιός του ποιητή.
Πιο συγκεκριμένα επιστήμονες από τον Καναδά, τη Δανία και τη Χιλή ερεύνησαν δείγματα από τα οστά και τα δόντια του Νερούδα. Υπενθυμίζεται πως ο ποιητής πέθανε το 1973 λίγες μόλις ημέρες έπειτα από την κατάληψη της εξουσίας από τον Αουγκούστο Πινοτσέτ, τον στρατηγό που επέβαλε δικτατορικό καθεστώς στη Χιλή – με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ανέτρεψε τον μέχρι τότε πιστό φίλο του και τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο της χώρας, τον Σαλβαδόρ Αγιέντε.
Ο Ροδόλφο Ρέγιες, ένας ανιψιός του Νερούδα που είδε το πόρισμα, ανέφερε πως οι επιστήμονες βρήκαν υψηλά ποσοστά ενός βακτηρίου που μπορεί να δράσει ως δηλητήριο. Είπε πως αυτό αποδεικνύει αυτό που λεγόταν εδώ και 50 χρόνια – πως ο θείος του δηλητηριάστηκε ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Σαντιάγο αμέσως μετά την εγκαθίδρυση της -τελικά- 17χρονης δικτατορίας.
Το news24 αναφέρει πως πριν από δέκα χρόνια και σύμφωνα με τον Guardian, ένας χιλιανός δικαστής διέταξε την εκταφή των λειψάνων του ποιητή, αφού ο πρώην σοφέρ του, Μανουέλ Αράγια, αποκάλυψε ότι ο Νερούδα του τηλεφώνησε όντας ταραγμένος, από το νοσοκομείο του Σαντιάγο όπου νοσηλευόταν, για να πει ότι του είχαν κάνει ένεση στο στομάχι ενώ κοιμόταν. Και ότι βρέθηκε στον οργανισμός του clostridium botulinum.
“Γνωρίζουμε τώρα ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να υπάρχει το clostridium botulinum στα οστά του”, δήλωσε ο Ρέγιες στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe. “Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο Νερούδα δολοφονήθηκε με την παρέμβαση κρατικών παραγόντων το 1973”.
Τα βακτήρια, τα οποία παράγουν τη νευροτοξίνη που προκαλεί αλλαντίαση, ανακαλύφθηκαν σε ένα από τα εκταφθέντα δόντια του Νερούδα το 2017. Ο Ρέγιες δήλωσε ότι η ανάλυση από εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου McMaster στον Καναδά και του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης είχε διαπιστώσει ότι τα βακτήρια δεν βρέθηκαν στο σώμα του Νερούδα από το φέρετρο ή τη γύρω περιοχή.
Η χιλιανή δικαστής Πάολα Πλάσα είπε πως οι επιστήμονες παρέδωσαν το πόρισμά τους την Τετάρτη στο δικαστήριο το οποίο ερευνά την υπόθεση του Νερούδα. Παράλληλα είπε πως η ίδια δεν το διάβασε ακόμη, πως είναι πολύ μεγάλο, πως είναι στη φάση της έρευνας αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για την υπόθεση.
Οι συγγενείς του Νερούδα πάντως ελπίζουν πως θα μπορέσουν να ανοίξουν μια ποινική υπόθεση σχετικά με τον θάνατο του βραβευμένου και παγκόσμιου ποιητή και διπλωμάτη. Υπενθυμίζεται πως ενώ ήταν στο νοσοκομείο του Σαντιάγο είχε πει στον οδηγό του πως θα ήθελε να πάει εξορία στο Μεξικό και για τον λόγο αυτό να πάει σπίτι, να μαζέψει τα πράγματά του και να τον μεταφέρει στο αεροδρόμιο. Από το Μεξικό σκόπευε να ηγηθεί της αντιπολίτευσης στον Αουγκούστο Πινοτσέτ Ουγκάρτε, τον ηγέτη της χούντας που ανέλαβε την τύχη της Χιλής και τη βύθισε σε μια 17χρονη δικτατορία στο πλαίσιο της οποίας θανατώθηκαν επίσημα 3.197 άτομα, χιλιάδες αγνοούνται ακόμη και δεκάδες χιλιάδες βασανίστηκαν σε μια χώρα που ο ίδιος ο δικτάτορας έλεγε “στη Χιλή ούτε ένα φύλλο δεν κουνιέται αν εγώ δεν το γνωρίζω”.
Ο Πινοτσέτ κατέλαβε την εξουσία στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973. Ο Νερούδα πέθανε δώδεκα ημέρες μετά. Οι αρχές τότε είχαν διαδώσει πως ο ποιητής πέθανε από επιπλοκές του καρκίνου του προστάτη με τον οποίο είχε διαγνωστεί μερικά χρόνια πριν.
Ο ανιψιός του Νερούδα λέει πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θείος του δολοφονήθηκε από το καθεστώς για την πολιτική του δράση. Και πως πλέον ο ίδιος ο Πάμπλο Νερούδα και μέσω της επιστήμης τους είπε τι πραγματικά συνέβη.