Μαθαίνοντας περί Φωτορεπορτάζ και Ειδησεογραφίας
#Teens Press_photostories 2021:
Μπορείς να αναβάλεις τα πάντα στη ζωή σου, όχι όμως τη στιγμή της φωτογραφίας, η οποία δεν επαναλαμβάνεται. Κι αυτό, γιατί δεν είναι μόνον θέμα τύχης, αλλά και προσωπικής επιλογής.
Αυτήν την υπενθύμιση κρατούν περισσότεροι από 50 μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 14 έως 18 ετών, από την πρώτη δράση της πρωτοβουλίας #Teens Press_photostories 2021, που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού.
Κατά τη διάρκεια διαδραστικού εργαστηρίου με τίτλο «Φωτορεπορτάζ και Ειδησεογραφία», που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στις εγκαταστάσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ, στη Θεσσαλονίκη, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν χρήσιμες γνώσεις για την τέχνη της εικονογράφησης της πραγματικότητας, να προσλάβουν πληροφορίες για την πιστοποίηση των γεγονότων και να εξοικειωθούν με εργαλεία για την τεκμηρίωση της ενημέρωσης.
Τους έφηβους υποδέχθηκαν, εκ μέρους του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, η Μαρία Μάρνη Χατζηεμμανουήλ, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, και ο Αναστάσιος Ρέτζιος, γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου.
Η κ. Χατζηεμμανουήλ αναφέρθηκε στην ιστορία του θεσμού #Press_photostories, ο οποίος έχει συμπληρώσει τέσσερις επιτυχημένους κύκλους (2018-2021), και περιέγραψε τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας πρωτοβουλίας για εφήβους.
Ο κ. Ρέτζιος τόνισε ότι ο τετραετής θεσμός #Press_photostories ανανεώνεται και επεκτείνεται, ενώ η ώσμωση μεταξύ εφήβων και δημοσιογράφων είναι ωφέλιμη και πρέπει να επιδιώκεται πλέον σε τακτική βάση.
Το ζωηρό ενδιαφέρον των εφήβων παρακίνησε, μεταξύ άλλων, η επίσκεψη στο αρχείο εφημερίδων της ΕΣΗΕΜ-Θ και η αναζήτηση των φύλλων που κυκλοφόρησαν κατά την ημερομηνία γέννησης των ιδίων. Οι συμμετέχοντες είχαν μάλιστα την ευκαιρία να τραβήξουν τις πρώτες φωτογραφίες τους, ενόψει της διαγωνιστικής διαδικασίας του #Teens Press_photostories 2021, απαθανατίζοντας τις αντιδράσεις των συμμαθητών τους την ώρα που εντόπιζαν το φύλλο της εφημερίδας που κυκλοφόρησε όταν ήρθαν στον κόσμο.
Οι ψηφίδες των γεγονότων
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου τους εφήβους δίδαξαν δύο έμπειροι δημοσιογράφοι και δύο αναγνωρισμένοι φωτογράφοι.
«Οι μικρές και συχνά παραμελημένες ψηφίδες των γεγονότων, στις οποίες εστιάζουν οι φωτορεπόρτερ, μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικές για την περιγραφή της πραγματικότητας», παρατήρησε ο δημοσιογράφος Αντώνης Ρεπανάς, ο οποίος εργάζεται ως fixer και παραγωγός για ξένα τηλεοπτικά δίκτυα που παρουσιάζουν θέματα από την Ελλάδα.
Μεταφέροντας τις εμπειρίες του από τις αποστολές στην Ειδομένη το 2016 και τον Έβρο το 2020, είπε ότι, σε αντίθεση το δημοσιογράφο που σκιαγραφεί τη γενική εικόνα των γεγονότων, ο φωτορεπόρτερ στρέφει συχνά την προσοχή του σε χειρονομίες, εκφράσεις και συναισθήματα, αποτυπώνοντας ιδιαίτερες λεπτομέρειες και άγνωστες πτυχές των συμβάντων, εξίσου όμως πολύτιμες για την ενημέρωση των πολιτών.
Περιγράφοντας την αξία της ηθικής και της δεοντολογίας, ο κ. Ρεπανάς υπενθύμισε τη ρήση του βραβευμένου με Pulitzer Γιάννη Μπεχράκη, σύμφωνα με την οποία η αποστολή του φωτορεπόρτερ είναι «να εξασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “Δε γνώριζα”».
Μικρές, καθημερινές ιστορίες
«Η φωτογραφία αποτελεί εύκολο και λιτό μέσο απεικόνισης της πραγματικότητας. Έχει σημαντικό εύρος εφαρμογής ειδικώς στην Ελλάδα, όπου προσφέρονται ανεξάντλητα και πολυεπίπεδα θέματα προς καταγραφή», υπογράμμισε ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ Δημήτρης Τοσίδης, νικητής του διαγωνισμού Athens Photo World 2021.
«Δυνατές εικόνες, που μπορούν να συνθέσουν μικρές, καθημερινές ιστορίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπάρχουν δίπλα μας, παντού και ανά πάσα στιγμή – αρκεί να τις ανακαλύψουμε», είπε ο κ. Τοσίδης και προέτρεψε τους συμμετέχοντες να αναζητήσουν τέτοιες εικόνες στο σπίτι τους, τη γειτονιά, την πλατεία, το γήπεδο ή το χωριό τους.
Ο ίδιος παρουσίασε επιλεγμένες φωτογραφίες και εξιστόρησε ανέκδοτες ιστορίες από την προσφυγική κρίση στην Ειδομένη το 2016, όπως και τις μετακινήσεις κτηνοτρόφων στην ορεινή Ήπειρο κατά τα τελευταία τρία έτη.
«Να πονέσουν τα μάτια μας…»
«Ο πόλεμος είναι σκληρός, αλλά, για να σταματήσει η φρίκη του, θα πρέπει να πονέσουν τα μάτια των πολιτών με τις εικόνες που δημοσιεύουμε», τόνισε ο πολύπειρος φωτορεπόρτερ Γιώργος Γιακουμίδης, αναφερόμενος στις επικίνδυνες αποστολές που ανέλαβαν ο ίδιος και ο αδελφός του, επίσης φωτορεπόρτερ, Νίκος Γιακουμίδης, στο Κόσοβο και τη Σερβία το 1998-1999.
Εξιστορώντας σημαντικές εμπειρίες της πολυετούς διαδρομής του, σημείωσε ότι «το κλικ του δευτερολέπτου μπορεί να κάνει θαύματα και, σε συνδυασμό με τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί, συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις, για να γράψει ιστορία».
«Η δύναμη της εικόνας, σε συνδυασμό με την ευστοχία του κειμένου, μπορεί να δώσει φτερά σε ανθρώπους και έτσι να τους βοηθήσει να “πετάξουν” προς το όνειρό τους», σημείωσε ο δημοσιογράφος Στέλιος Μοσχούλας, αναφερόμενος στην ιστορία του Κλήμη Παπαχρήστου, πρωταθλητή τζούντο με αναπηρία, ο οποίος το 1999 κατόρθωσε για πρώτη φορά να λάβει μέρος σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ατόμων με μειωμένη όραση και μάλιστα να αποσπάσει χάλκινο μετάλλιο, χάρη στην παρουσίαση φωτορεπορτάζ στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».
Ο κ. Μοσχούλας ανέτρεξε επίσης στην επίσκεψη του κορυφαίου αθλητή στίβου Γιουσέιν Μπολτ, του «γιου του ανέμου», στη Θεσσαλονίκη το 2009 και στο «καλό θράσος» που ο ίδιος επέδειξε, για να τον πείσει να φωτογραφηθεί με πέντε μικρούς θαυμαστές του για λογαριασμό της εφημερίδας «Sport Day», θέλοντας έτσι να καταδείξει την αξία της σταθερούς επιμονής και της καλής προετοιμασίας για το τελικό αποτέλεσμα.
Το έργο #Teens Press_photostories 2021 συνεχίζεται κατά τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5, 54622 Θεσσαλονίκη), σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
- Θέατρο, χορός & φωτογραφία | 23-24 Οκτωβρίου
Α΄ Τμήμα (10:00 – 13:00):
«Μικρός Βορράς» | Θεατρική Ομάδα
Νίκος Πάντης | Φωτογράφος
Β΄ Τμήμα (14:00 – 17:00):
«Μικρός Βορράς» | Θεατρική Ομάδα
Νώντας Στυλιανίδης | Φωτοειδησεογράφος
Σκηνοθεσία, μουσική & φωτογραφία | 30-31 Οκτωβρίου
Α΄ Τμήμα (10:00 – 13:00):
Μαρία Ριτζαλέου | Δημοσιογράφος
Βαρβάρα Δουμανίδου | Σκηνοθέτρια
Β΄ Τμήμα (14:00 – 17:00):
Βασίλης Πάγκαλος | Δημοσιογράφος
Στέργιος Φουρκιώτης | Σκηνοθέτης
Σε όλους τους συμμετέχοντες παρέχεται ελαφρύ γεύμα (13.00-14.00), ενώ για τους νέους εκτός Θεσσαλονίκης προσφέρεται μία (1) διανυκτέρευση.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες ως ακολούθως:
- Τηλεφωνικώς στον αριθμό 2310.243.575
- Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@esiemth.gr (με την ένδειξη #Teens Press_photostories 2021 στο πεδίο του θέματος).
- Ιστοσελίδα ΕΣΗΕΜ-Θ: www.esiemth.gr
- Ιστοσελίδα διοργάνωσης: http://pressphotostories.tilda.ws/