
Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια
ΑΡΣΙΣ/ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΩΝ:
Η εμπορία ανθρώπων αποτελεί ένα σοβαρό διακρατικό έγκλημα που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και απειλεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με πολυετή εμπειρία στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαρκή αναζήτηση ουσιαστικών και βιώσιμων λύσεων για την υποστήριξη πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, υλοποιεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 την Ειδική Δράση «Υπηρεσίες συντονισμού για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια» σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία. Στην Ελλάδα, η Δράση υλοποιείται από την ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Στη Βουλγαρία συμμετέχουν η Κρατική Υπηρεσία Παιδικής Προστασίας και η οργάνωση A21, ενώ στη Ρουμανία η οργάνωση Terre
des hommes Romania.
Στο πλαίσιο της Δράσης πραγματοποιείται εξειδικευμένη έρευνα πεδίου για την καταγραφή της κατάστασης και των αναγκών των πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων με έμφαση στον εντοπισμό, την προσέγγιση και την υποστήριξή τους. Η πρώτη φάση της έρευνας πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα Μαΐου 2024 – Δεκεμβρίου 2024 από ομάδες streetwork στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων περιοχών της βορείου Ελλάδος. Μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχθούν από το πεδίο οι δυσκολίες, οι προκλήσεις, οι καλές πρακτικές καθώς και τα ειδικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν το πολυδιάστατο αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, έχοντας ως στόχο τη σε βάθος κατανόηση του προβλήματος και την αποτελεσματικότερη διαχείριση του.
Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού και διαβούλευσης μεταξύ των εταίρων της Ειδικής Δράσης σε διακρατικές επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις χώρες. Οι διαβουλεύσεις αυτές έκαναν εμφανή την ανάγκη για τη σύνταξη ενός διακρατικού πρωτοκόλλου συνεργασίας που θα καθορίζει τις
αρμοδιότητες και τις υπηρεσίες που παρέχονται από κάθε χώρα στους τομείς του εντοπισμού, της προστασίας και του επαναπατρισμού πιθανών θυμάτων εμπορίας. Έτσι, έπειτα από μια τριήμερη διακρατική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 3 – 5 Ιουνίου 2025, οι συμμετέχοντες φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη των θυμάτων
εμπορίας, ενηλίκων και παιδιών, στην ενίσχυση των μηχανισμών διακρατικής συνεργασίας και στην ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών μεταξύ κρατικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανισμών.
Η υπογραφή του πρωτοκόλλου αυτού θεωρείται ορόσημο για την υλοποίηση της Ειδικής Δράσης και σηματοδοτεί ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων κατά της εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή των Νοτιοανατολικών Βαλκανίων, προωθώντας μια διεπιστημονική και πολυεπίπεδη προσέγγιση.
Τις προσεχείς ημέρες, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή και υλοποίηση του Πρωτοκόλλου με την εκ νέου έρευνα πεδίου που θα πραγματοποιείται από εξειδικευμένους streetworkers στους δρόμους των δυο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας αλλά και άλλων παραμεθόριων περιοχών.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με στόχο τη διάχυση των αποτελεσμάτων της διακρατικής αυτής συνεργασίας και την ενίσχυση της κοινωνικής εγρήγορσης. Η πρώτη εκδήλωση διεξήχθη ήδη στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου 2025, στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ (Τενέδου 21Β,
Κυψέλη).
Τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, από τις 10:00 έως τις 15:30 θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχή εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στην «Αίθουσα Νερού» του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και στην οποία θα προσκληθούν εκπρόσωποι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ανηλίκων), της Ελληνικής Αστυνομίας, των Προξενείων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.
Η Ειδική Δράση «Υπηρεσίες συντονισμού για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων στα Νοτιοανατολικά Βαλκάνια» με Κωδικό ΟΠΣ 6003448 εντάσσεται στο «Πρόγραμμα Ελλάδας – Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας 2021-2027» στον Ειδικό Στόχο «Πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.