
Το Brexit οδήγησε στην απώλεια 330.000 εργαζομένων από τη βρετανική οικονομία
Μ. Βρετανία:
Το Brexit είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 330.000 εργαζομένων από τη βρετανική οικονομία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (17 Ιανουαρίου).
Τα στοιχεία που δημοσίευσαν τα thinktanks UK in a Changing Europe και Centre for European Reform αποκάλυψαν ότι τον Σεπτέμβριο του 2022, υπήρχαν 460.000 λιγότεροι εργαζόμενοι με καταγωγή από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι αν το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παραμείνει στην Ένωση, που αντισταθμίστηκε μόνο εν μέρει από την αύξηση κατά περίπου 130.000 εργαζόμενους εκτός ΕΕ. Η καθαρή απώλεια εργαζομένων ανέρχεται σε περίπου 1% του εργατικού δυναμικού.
«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι, αν και η μετανάστευση συνολικά κινείται επί του παρόντος τουλάχιστον στα προ-πανδημίας επίπεδα, το μετα-βρετανικό μεταναστευτικό σύστημα παρήγαγε, όπως σχεδιάστηκε, μια σαφή ρήξη με τις τάσεις πριν από το Brexit, μειώνοντας την προσφορά εργασίας για ορισμένους τομείς», δήλωσαν οι καθηγητές Τζόναθαν Πορτς και Τζον Σπρίνκφορντ.
«Στους τομείς με χαμηλότερη εξειδίκευση, η μετανάστευση που σχετίζεται με την εργασία στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας δεν φαίνεται να έχει αντικατασταθεί από την πρόσθετη έκδοση θεωρήσεων στο πλαίσιο του νέου συστήματος», πρόσθεσαν.
Το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας, ένα από τα κύρια αποτελέσματα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και την ενιαία αγορά, έχει αλλάξει ριζικά τα πρότυπα μετανάστευσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο αριθμός των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μειωθεί δραματικά. Περίπου 43.000 πολίτες της ΕΕ έλαβαν βίζα για εργασία, οικογένεια ή σπουδές το 2021, σε σύγκριση με τον ετήσιο αριθμό μεταξύ 230.000 και 430.000 σε καθένα από τα έξι έτη πριν από την αποχώρησή του από την ΕΕ, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, η μετανάστευση από διαδρομές που δεν σχετίζονται με την εργασία έχει αυξηθεί – η καθαρή μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ξεπέρασε τις 500.000 το έτος έως τον Ιούνιο του 2022 – με μεγάλες εισροές προσφύγων από την Ουκρανία, το Χονγκ Κονγκ και φοιτητών.
Οι νέες μεταναστευτικές απαιτήσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον έθεσαν σε εφαρμογή ένα σύστημα που βασίζεται σε πόντους και μια υψηλή απαίτηση ελάχιστου εισοδήματος, Περίπου οι μισές θέσεις εργασίας στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανοικτές σε όσους έρχονται από το εξωτερικό, εφόσον έχουν μια προσφορά εργασίας που πληροί τις προϋποθέσεις.
Αυτό όμως εξακολουθεί να έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές ελλείψεις σε εργαζόμενους από την ΕΕ σε διάφορους τομείς, όπως οι μεταφορές και η αποθήκευση, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η διαμονή και η εστίαση, η μεταποίηση, οι κατασκευές και η διοίκηση.
Τους τελευταίους μήνες, εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις σε νοσηλευτές και εργαζόμενους στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας ώθησαν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ για την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων από χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο στήριξης και διασφάλισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ή «κόκκινο κατάλογο», χώρες οι οποίες έχουν οι ίδιες ελλείψεις σε νοσηλευτές και γιατρούς.
Το σύστημα βάσει σημείων αποδείχθηκε πολύ πιο γενναιόδωρο από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, προκαλώντας επικρίσεις από ορισμένους συντηρητικούς νομοθέτες και σχολιαστές υπέρ του Brexit ότι η κυβέρνηση απέτυχε να μειώσει τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών, όπως είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του 2016, κατά την οποία οι Βρετανοί ψήφισαν οριακά υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
euractiv.gr