Το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε καταπιεστικές κοινωνίες
Πανδημία & παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων :
Η πανδημία έχει πολλαπλές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς, γεγονός που συνεπάγεται την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φιλιππίνες και Ελ Σαλβαβόρ σημειώνουν αρνητική πρωτιά, ενώ η Γερμανία παρουσιάζεται ως μια ανοικτή κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων.
Αποτελέσματα έρευνας
Σύμφωνα με γνωστό ειδησειογραφικό μέσο της Γερμανίας, το οποίο παρουσίασε τις ετήσιες εκθέσεις δυο μεγάλων ΜΚΟ, το 88% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε καταπιεστικές κοινωνίες. Από τα 196 κράτη του πλανήτη μόνο 42 θεωρούνται «ανοικτές κοινωνίες», ενώ αρνητικές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ακόμη και μερικά κράτη-μέλη της ΕΕ. Συνολικά μόνο 263 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο απολαμβάνουν πλήρως τις ελευθερίες τους βάσει συνταγματικού δικαίου.
Η Γερμανία αποτελεί καλό παράδειγμα καθώς δεν περιορίζει τη δράση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, επιτρέπει τις μαζικές συναθροίσεις και διασφαλίζει την πρόσβαση στην ελεύθερη πληροφόρηση.
Υποστηρίζεται ότι οι παραβιάσεις των ατομικών ελευθεριών για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνάδουν με την αρχή της αναλογικότητας.Ήδη από το 2019 φάνηκε η διάθεση για διαμαρτυρία, η οποία και συνεχίστηκε και το 2020. Τότε τα προβλήματα ήταν κυρίως οικονομικής φύσης ή σχετίζονταν μόνο με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα, στις κινητοποιήσεις προστέθηκαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή την πανδημία.
Σε πολλές χώρες η πανδημία του κορονοϊού λειτούργησε ως καταλύτης ή και ως μεγεθυντικός φακός, «ώστε να αποκαλυφθούν ή να γίνουν ορατές αδυναμίες που ούτως ή άλλως υπάρχουν σε ένα σύστημα ή καθεστώς», λέει η Ζίλκε Πφάιφερ, επικεφαλής του τμήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΜΚΟ Brot für die Welt. Στις Φιλιππίνες, για παράδειγμα, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι με την κατηγορία ότι δεν συμμορφώθηκαν με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Πρόσφατα μάλιστα, και με προεδρική απόφασγ ανακοινώθηκε πως αν κάποιος δεν φοράει σωστά την μάσκα θα συλλαμβάνεται. Στο Ελ Σαλβαδόρ, από την άλλη, άλλοι 17.000 τέθηκαν υπό περιορισμό σε οργανωμένα «κέντρα καραντίνας», μεταξύ αυτών και μία γνωστή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία υπεβλήθη σε τεστ για τον κορονοϊό τρεις εβδομάδες …μετά τη σύλληψή της.
Φυσικά, μια άλλη ένδειξη είναι και η λογοκρισία που γίνεται εις βάρος δημοσιογράφων, οι οποίοι συλλαμβάνονται κατά κόρον σε χώρες που δεν φαίνεται να σέβονται τις αρχές της ελευθεροτυπίας. Πάντως, γενικότερα, η εντύπωση είναι πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί. Αντιθέτως, αναμένεται να επιδεινωθεί όσο οι ανθρώπινες ελευθερίες παραβιάζονται.
πηγή: Deutsche Welle
Ε.Α