Το 2020 το πιο θερμό έτος που έζησε η Ευρώπη
Κλίμα :
Το 2020 ήταν το πιο θερμό έτος που έζησε ποτέ η Ευρώπη. Ήταν κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του 2019 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος.
Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Copernicus έδειξαν πως και παγκοσμίως το 2020 κατέγραψε τις υψηλότερες θερμοκρασίες ισοφαρίζοντας εκείνες του 2016, γεγονός που έκανε και τη δεκαετία να καταγράφει αριθμούς ρεκόρ αναφορικά με την αύξηση της θερμοκρασίας.
Η υπηρεσία ανέφερε και πως οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα συνέχισαν να αυξάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Ευρώπη στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και τα στοιχεία για τον χειμώνα του 2019/2020 και το φθινόπωρο του 2020.
Ο χειμώνας – από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχει τον Φεβρουάριο του 2020- ξεπέρασε τον αμέσως προηγούμενο θερμότερο χειμώνα του 2016 κατά 1,4 βαθμούς Κελσίου ενώ το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2020) πέρασε το παλιό ρεκόρ που καταγράφηκε το 2006 με 0,4 βαθμούς Κελσίου.
Επίσης μέρη της Αρκτικής και της βόρειας Σιβηρίας κατέγραψαν διαφορές στον μέσο όρο της θερμοκρασίας τους σε κάποιες από τις περιοχές τους στη διάρκεια του 2020 με ορισμένες από αυτές να είναι από 3 μέχρι και 6 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστές.
Επίσης, η περίοδος των πυρκαγιών ήταν ασυνήθιστα ενεργητική για αυτές τις περιοχές με κάποιες φωτιές να αρχίσουν ήδη από τον Μάιο και να συνεχίζουν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ή και του φθινοπώρου.
Ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών αυτών απελευθερώθηκαν στον αέρα ποσότητες ρεκόρ, των 244 μεγατόνων, διοξειδίου του άνθρακα το 2020, πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου του 2019.
Στη διάρκεια του δεύτερου μισού του χρόνου ο πάγος της Αρκτικής ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο της περιόδου από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Γενικώς, το βόρειο ημισφαίριο έζησε θερμοκρασίες ανώτερες από τον μέσο όρο στη διάρκεια του χρόνου εκτός της περιοχής που εκτείνεται πάνω από τον κεντρικό βόρειο Ατλαντικό.
Αλλά τμήματα του νοτίου ημισφαιρίου κατέγραψαν θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου, κυρίως οι περιοχές πάνω από τον ανατολικό σημείο του Ειρηνικού, οι οποίες σχετίστηκαν με τις συνθήκες που προκάλεσε η La Niña, ένα υγρό φαινόμενο που αναπτύχθηκε στη διάρκεια του δεύτερου μισού του χρόνου.
Ένα ασυνήθιστα ισχυρό El Niño, το ζεστό φαινόμενο της La Niña’s, συνέβη το 2016, και το Copernicus αβναφέρει πως οι θερμοκρασίες του 2020 ταυτίζονται με εκείνες του 2016 παρά την παρουσία της La Niña.
euronews