Το Πεκίνο ανέφερε πως Φατάχ και Χαμάς επιδιώκουν πολιτική συμφιλίωση μέσω διαλόγου και διαβούλευσης
Κίνα:
Τα αντίπαλα παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Φάταχ εξέφρασαν την πολιτική βούληση να επιδιώξουν τη συμφιλίωσή τους μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης, γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ανακοινώνοντας ότι εκπρόσωποί τους είχαν πρόσφατα συνομιλίες στο Πεκίνο με στόχο να καταλήξουν σε μια «ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση».
Οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει να λύσουν τις πολιτικές τους διαμάχες από τότε που μαχητές της Χαμάς εκδίωξαν τη Φάταχ από τη Λωρίδα της Γάζας σε σύντομο πόλεμο το 2007, και οι συνομιλίες τους στο Πεκίνο έγιναν εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.
«Κατόπιν προσκλήσεως της Κίνας, οι εκπρόσωποι του Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Φάταχ) και του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης (Χαμάς) μετέβησαν πριν από λίγες μέρες στο Πεκίνο για συνομιλίες σε βάθος και ειλικρινείς για μια προώθηση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν.
«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν πλήρως την πολιτική τους βούληση να καταλήξουν στη συμφιλίωση μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης, συζήτησαν πολλά συγκεκριμένα ζητήματα και σημείωσαν προόδους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου.
«Συμφώνησαν να συνεχίσουν την πορεία των συνομιλιών για να επιτύχουν την πραγμάτωση της παλαιστινιακής αλληλεγγύης και ενότητας το ταχύτερο δυνατό», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές ευχαρίστησαν το Πεκίνο για τις προσπάθειές του να «προωθήσει την εσωτερική ενότητα των Παλαιστινίων και κατέληξαν σε συμφωνία για περαιτέρω διάλογο».
Η Κίνα υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση. Αγωνίζεται παραδοσιακά για μια λύση που θα στηρίζεται στην αρχή των δύο κρατών, ενώ η ισραηλινοπαλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε τέλμα από το 2014.
Η Κίνα, η οποία χαρακτηρίζεται αντίπαλος από τις ΗΠΑ, έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές της σχέσεις με τη Μέση Ανατολή, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται παραδοσιακά υπό αμερικανική επιρροή.
Το Πεκίνο επέβλεψε επίσης και διευκόλυνε την θεαματική διπλωματική επαναπροσέγγιση πέρυσι των δύο μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
ΑΠΕ/ΜΠΕ