Τα προβλήματα της Αργεντινής δεν λύνονται με την κατάκτηση του Μουντιάλ
Άποψη:
«Aν υποτιμούσαν το νόμισμα, δεν θα το έπαιρνε χαμπάρι σήμερα κανείς», μου είπε στο κέντρο του Μπουένος Άιρες ένας από τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της πόλης που περίμεναν να αποθεώσουν τους ποδοσφαιριστές της Εθνικής.
Η Αργεντινή ζει σε πελάγη ευτυχίας από τότε που κατέκτησε για τρίτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να γιορτάσουν τη σημαντικότερη νίκη σε διάστημα μιας γενιάς. Άλλοι ανέβαιναν στους φωτεινούς σηματοδότες, άλλοι τραγουδούσαν το ανεπίσημο τραγούδι του τουρνουά «Muchachos» κι άλλοι χτυπούσαν το κλάξον των αυτοκινήτων τους που είχαν στολίσει με αντίγραφα κυπέλλων.
Ο θρίαμβος της Αργεντινής έρχεται όμως εν μέσω μιας πολιτικής αναταραχής και μιας οικονομικής κρίσης. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει τον Δεκέμβριο το 100% σε ετήσια βάση. Η φτώχεια θερίζει τον πληθυσμό. Το πέσο έχει καταρρεύσει έναντι του δολαρίου, παρασέρνοντας στην πτώση του την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού.
Η πολιτική κατάσταση δεν είναι διόλου καλύτερη. Η Αντιπρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ κρίθηκε αυτόν τον μήνα ένοχη για διαφθορά και η δημοτικότητα του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες έχει πέσει τόσο πολύ, ώστε τον συμβούλεψαν να μη μεταβεί στο Κατάρ για να συγχαρεί τον Λιονέλ Μέσι και τους συμπαίκτες του.
Η επιτυχία της Αργεντινής στο Μουντιάλ χάρισε στη χώρα ένα διάλειμμα από την οικονομική κακοδιαχείριση και τα συνεχή πλήγματα στην εθνική υπερηφάνεια. «Η στιγμή αυτή είναι η πιο ωραία ύστερα από 36 χρόνια», είπε ένας κάτοικος της πρωτεύουσας, αναφερόμενος στην τελευταία φορά που πήρε η Αργεντινή το κύπελλο. Ανάμεσα στους υποστηρικτές της Εθνικής Ομάδας που βγήκαν στους δρόμους ήταν κι ένας ηλικιωμένος τυφλός που τον καθοδηγούσε η επίσης ηλικιωμένη γυναίκα του.
Ως Βρετανίδα, η μόνη σύγκριση που θα μπορούσα να κάνω θα ήταν με τα πλήθη σε κάποια βασιλική εκδήλωση -μόνο που ο βασιλιάς εδώ είναι ο Μέσι.
«Είναι μια έκρηξη συγκίνησης», παρατηρεί ο κοινωνιολόγος Πάμπλο Αλαβάρσες. Μοιραία όμως θα ακολουθήσει το hangover. Γιατί ελάχιστοι πιστεύουν ότι η ποδοσφαιρική επιτυχία της χώρας θα οδηγήσει σε αύξηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης ή θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία.
Πολλοί περιφερειακοί κυβερνήτες διαφώνησαν με την κήρυξη εθνικής αργίας στο όνομα του ποδοσφαίρου, δεδομένου ότι όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν στο Μπουένος Άιρες. Και αυτό δείχνει ότι η χώρα παραμένει διαιρεμένη.
Ο Μέσι αρνήθηκε πρόσκληση να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως είχε κάνει μερικές δεκαετίες νωρίτερα ο Μαραντόνα. Αντί γι’ αυτό, η ομάδα κάλεσε τους οπαδούς να ακολουθήσουν το λεωφορείο της στο μνημείο του Οβελίσκου, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μετά τη μεγάλη νίκη. Τα μέτρα ασφαλείας όμως εμπόδισαν το λεωφορείο να φτάσει στον οβελίσκο και το πλήθος, απογοητευμένο, τα έβαλε με τον πρόεδρο.
Ο 74χρονος Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος κοντά στο σπίτι μου, προβλέπει ότι η ευφορία θα κρατήσει μια εβδομάδα. Ο ίδιος άρχισε να μειώνει το στοκ του, καθώς εκτιμά ότι οι πελάτες του δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για να κάνουν ψώνια τα Χριστούγεννα. Τα γλυκά και ο καπνός ακριβαίνουν τον τελευταίο χρόνο κατά 5% τον μήνα. Και η οργή φουντώνει.
Της Λουσίντα Έλιοτ, ανταποκρίτριας των Financial Times στο Μπουένος Άιρες
(Πηγή: Financial Times), ΑΠΕ/ΜΠΕ