“Τα αίτια της πτώσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας”
Φιλοσοφικοί Διάλογοι:
Περί… βυζαντινής αυτοκρατορίας και κυρίως τα της πτώσης της! Είναι το θέμα της εκπομπής “Φιλοσοφικοί Διάλογοι” που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στις 15:00!
Πιο συγκεκριμένα σ’ αυτή την εκπομπή η συζήτηση ανάμεσα στον Ηλία Βαβούρα και τον καλεσμένο του, τον Ιωάννη Κούζα, Διδάκτορα Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης – συγγραφέα ιστορικών κειμένων έχει ως αντικείμενο: “Τα αίτια της πτώσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας”: Ο14ος αιώνας είναι η εποχή της διείσδυσης των Οθωμανών στα ευρωπαϊκά εδάφη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Από το 1305 οι Οθωμανοί ως σύμμαχοι της Καταλανικής Εταιρείας διαπεραιώθηκαν στη χερσόνησο του Αίμου και συν τω χρόνω αποκτώντας εξοικείωση με τα εδάφη της Θράκης συνέχισαν τις αυτόνομες επιδρομές με σκοπό τη λεηλασία και τη μεταφορά της λείας από την Ευρώπη στη Μικρά Ασία.
Το Βυζαντινό κράτος μετά την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης (1261) είχε περιπέσει σε μία βαθειά οικονομική και στρατιωτική κρίση και δεν είχε τη δυνατότητα να προστατεύσει αποτελεσματικά τα εδάφη του τόσο στη Μικρά Ασία όσο και στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η δυναστεία των Παλαιολόγων, που κυβέρνησε τη Βυζαντινή αυτοκρατορία από την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης (1261) έως την οριστική πτώση της (1453), εν μέσω δυναστικών ερίδων προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση με τη διπλωματία και την προσφυγή στη Δύση για παροχή βοήθειας. Αναζητώντας τη βοήθεια των Δυτικών οι Παλαιολόγοι διαπραγματεύτηκαν την ένωση των δύο Εκκλησιών με την άρση του Σχίσματος (1054), αλλά η προσπάθειά τους δεν ευοδόθηκε λόγω της αντίθεσης της συντριπτικής πλειονότητας του λαού και του Ορθόδοξου κλήρου.
Οι δύο εμφύλιοι πόλεμοι των Παλαιολόγων βάθυνε την κρίση περισσότερο και έδωσε τη δυνατότητα σε εξωτερικούς εχθρούς να εμπλακούν στα εσωτερικά της αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερα ο β΄ εμφύλιος πόλεμος (1341-1347) μεταξύ του Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου και του Ιωάννη Καντακουζηνού ενέπλεξε τους Οθωμανούς και τους Σέρβους στην εμφύλια διαμάχη. Αυτοί αντιλαμβανόμενοι τη στρατιωτική αποδυνάμωση της αυτοκρατορίας έθεσαν ως στόχο την υποκατάστασή της από τους ίδιους.
Έτσι, ξεκίνησε η διαμάχη Οθωμανών και Σέρβων για την επικράτησή τους στα εδάφη της Θράκης, της τελευταίας επαρχίας του Βυζαντίου. Με τέσσερις καθοριστικές μάχες, του Εμπυθίου (1352), του Τζερνομιάνου (1371), του Κοσσυφοπεδίου (1389) και της Νικόπολης (1396), οι Οθωμανοί κατάφεραν μέσα σε 44 χρόνια να κυριαρχήσουν στη χερσόνησο του Αίμου με πρωτεύουσα την Αδριανούπολη. Το Βουλγαρικό και Σερβικό βασίλειο καταργήθηκαν και οι τοπικοί ηγεμόνες τους έγιναν φόρου υποτελείς στους Οθωμανούς. Η απομονωμένη και αβοήθητη Βυζαντινή αυτοκρατορία υπέπεσε και αυτή σε φόρου υποτέλεια και σταδιακά επήλθε η πτώση της.
Ευχαριστώ θερμά τη Dion tv, που για ακόμη μια χρονιά θα είμαι προσκεκλημένος της εκπομπής “ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ”, ώστε να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη διάδοση της φιλοσοφικής σκέψης.
Καλεσμένος της εκπομπής θα είναι επίσης ο Ιωάννης Κούζας, Διδάκτωρ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης – συγγραφέας ιστορικών κειμένων.
Στόχος της εκπομπής είναι η παρουσίαση της φιλοσοφικής-ιστορικής-πολιτικής σκέψης μέσα από τα κείμενα του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού.
“Τα αίτια της πτώσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας”
Μη χάσετε την Παρασκευή 8-1-2021, 15.00 – 16.00 Dion TV (https://www.diontv.gr/) την εβδομαδιαία ζωντανή εκπομπή φιλοσοφίας, λόγου και πολιτισμού “ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ”.
(Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη το ίδιο βράδυ στις 22.30 στο Dion tv.)