Σ. Τσιόδρας: Χρειαζόμαστε μια ώριμη συνείδηση
Δραματικοί τόνοι από τον καθηγητή για την περιγραφή της κατάστασης της πανδημίας:
Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. «Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χρειαζόμαστε μία ώριμη συνείδηση, ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε» είπε ο καθηγητής. Όπως προσέθεσε η ζωή μας συνεχίζεται με μέτρα, σημειώνοντας παράλληλα πως «το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες».
Ήταν ξεκάθαρος για το lockdown, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς «θα είναι η τελευταία μας επιλογή».
Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ’ αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα» επισήμανε.
Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «επελαύνει η διασπορά του ιού και απειλείται το σύστημα υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα». Όπως εξήγησε έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο και προσέθεσε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι χειρότερο, τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο αναμέναμε.
«Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» τόνισε.
Ο καθηγητής δήλωσε αισιόδοξος για το εμβόλιο επισημαίνοντας ότι θα έρθει ίσως και γρηγορότερα. «Υπάρχει ελπίδα δεν θα χάσουμε την ελπίδα, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στη διασπορά. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες αλλά η μάσκα, η απόσταση είναι η μοναδική μας επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, μιλώντας προσωπικά, είπε ότι έχει να πάει σε καφέ και εστιατόριο από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και προσέθεσε ότι «όταν κριθεί αναγκαίο να συναντήσω ένα φίλο μου δεν θα βγάλω τη μάσκα ούτε στο εστιατόριο όσο του μιλώ, παρά μόνο όταν είναι για να φάω».
Προσέθεσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες 2 εβδομάδες. Να μην περάσει η μετάδοση από τους νέους στους ηλικιωμένους
Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας «η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσουν τον κορονοϊό στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%. Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC) όπως είπε ο κύριος Τσιόδρας «βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. «Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο» κατέληξε.
Ο κύριος Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων, είπε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί». Μάλιστα θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα είπε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. Όπως τόνισε «η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας» .
Ο κύριος Τσιόδρας χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.
ΑΠΕ/ΜΠΕ