Στην Πράγα οι Βιόλα θα αντιμετωπίσουν τη Γουέστ Χαμ
Europa Conference League, τελικός στις 22:00:
Η Φιορεντίνα αντιμετωπίζει σήμερα (7/6-22:00) τη Γουέστ Χαμ στο τελικό του Europa Conference League, στη Eden Arena της Πράγας.
Φιορεντίνα
Η Φιορεντίνα δεν έχει κατακτήσει κανέναν ευρωπαϊκό τρόπαιο από το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης του 1960/61, όταν επικράτησε της Ρέιντζερς (4-1 συνολικό σκορ στα δύο παιχνίδια) αλλά οι «Βιόλα» έχουν τις προϋποθέσεις να τολμήσουν να ονειρευτούν στην Πράγα.
Έχουν την καλύτερη επίθεση στο Europa Conference League αυτή τη σεζόν, έχοντας σκοράρει 36 γκολ σε 14 παιχνίδια στο δρόμο προς τον τελικό, συμπεριλαμβανομένων επτά για τον κορυφαίο σκόρερ της διοργάνωσης Αρτούρ Καμπράλ. Στην Πράγα θα γίνει η πρώτη ομάδα που θα συμμετάσχει και στους τέσσερις μεγάλους τελικούς συλλόγων της UEFA, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Πώς παίζει η Φιορεντίνα
Ο Βιτσένζο Ιταλιάνο χρησιμοποίησε το Europa Conference League για να βρει το καταλληλότερο σύστημα για την ομάδα του και τελικά κατέληξε στο 4-2-3-1. Οι «Βιόλα» λατρεύουν να δημιουργούν από την άμυνα, να παίζουν ποδόσφαιρο με επιθετικό πνεύμα και να έχουν πολλούς δημιουργικούς παίκτες για να υποστηρίξουν τον μοναχικό επιθετικό τους.
Το αστέρι της Φιορεντίνα
Ο βραζλιάνος επιθετικός Αρτούρ Καμπράλ έχει σημειώσει 7 γκολ και είναι πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση, αλλά ο ρυθμός και η τεχνική του αργεντινού εξτρέμ Νίκολας Γκονσάλες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο επιθετικό σύστημα του Ιταλιάνο.
Ο προπονητής
Ο 45χρονος Βιτσέντζο Ιταλιάνο, γεννημένος στη Καρλσρούη από σικελούς γονείς, εντυπωσιάζει με τη δημιουργικότητά του στην ιταλική Serie A. Οι Ιταλοί τον γνώρισαν για τα καλά, μετά την επιτυχία του με τη Σπέτσια (2019-2021), από την οποία έφτασε στη Φιορεντίνα. Σίγουρα καθόλου τυχαία δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας να διαδεχθεί τον Λουτσιάνο Σπαλέτι στον πάγκο της Νάπολι.
Η διαφορά
Αυτός είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός της Φιορεντίνα εδώ και 33 χρόνια, όταν έχασε από τη Γιουβέντους με συνολικό σκορ 3-1 στο Κύπελλο UEFA. Έτσι η ομάδα του Βιτσέντζο Ιταλιάνο θα βρίσκεται υπό πίεση καθώς στοχεύει να κερδίσει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του συλλόγου από το 1961. Ωστόσο οι «Βιόλα» έχουν δείξει σε όλη τη διάρκεια της σεζόν ότι μπορούν πάντα να δημιουργούν ευκαιρίες (είχαν 259 προσπάθειες στην εστία, 83 περισσότερες από την πλησιέστερη αντίπαλό της Γάνδη) και πολλά γκολ (36 μέχρι στιγμής, εννέα περισσότερα από τη δεύτερη Γουέστ Χαμ).
Γουέστ Χαμ
Από τους ημιτελικούς στο Europa League την περασμένη σεζόν, η Γουέστ Χαμ του Ντέιβιντ Μόγιες έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στο Europa Conference League, αναζητώντας ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά το 1965 κι αυτό να είναι ξανά ορατό. Τότε είχε ξεπεράσει με 2-0 τη Μόναχο 1860. Ο Τόμας Σούτσεκ και ο Βλάντιμιρ Κούφαλ μπορεί να έχουν λόγους να νιώθουν σαν στο σπίτι τους στην Πράγα, αφού έπαιξαν στην «Eden Arena» κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην Σλάβια Πράγας.
Πώς παίζει η Γουέστ Χαμ
Φάνηκε να υπήρξε μια βαρύτητα, αποφασιστικότητα και θέληση στην ευρωπαϊκή διαδρομή της Γουέστ Χαμ, σε πλήρη αντίθεση με τη μορφή που εμφάνιζε εντός των συνόρων. Στις περισσότερες από μία περιπτώσεις, οι Λονδρέζοι έχουν δείξει χαρακτήρα αντιδρώντας σε αποτυχίες και βρίσκοντας λύσεις σε παιχνίδια που φαίνονται απρόσιτα. Η Γουέστ Χαμ έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι δύσκολο να καταρρεύσει αμυντικά.
Το αστέρι της Γουέστ Χαμ
Ο Ντέκλαν Ράις δίνει το παράδειγμα στον αγωνιστικό χώρο, συχνά παρασύροντας τους συμπαίκτες του. Το υπέροχο σόλο γκολ του εναντίον της Γάνδης υπογραμμίζει πώς η ατομική του ποιότητα μπορεί να προσθέσει λάμψη στις εμφανίσεις της Γουέστ Χαμ.
Ο προπονητής
Ο 60χρονος Σκωτσέζος Ντέιβιντ Μόγιες έχει αναδειχθεί «προπονητής της χρονιάς» στην Αγγλία το 2003, το 2005 και το 2009. Στις 29 Δεκεμβρίου 2019 επέστρεψε στη Γουέστ Χαμ, αντικαθιστώντας τον Μανουέλ Πελεγκρίνι. Μιλώντας για την επιστροφή του είχε πει: «Νομίζω ότι υπάρχουν μόνο δύο ή τρεις προπονητές με καλύτερο ρεκόρ νικών στην Premier League. Αυτό κάνω, κερδίζω».
Η διαφορά
Η Γουέσ Χαμ βρίσκεται στον πρώτο της μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό εδώ και 40 χρόνια, αλλά δεν αρκείται μόνο με την παρουσία της στην Πράγα. Οι Άγγλοι έφτασαν στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη σεζόν 1975/76, αλλά έχασαν με 4-2 από την Άντερλεχτ. Στη διαδρομή της την τρέχουσα σεζόν, η ομάδα του ανατολικού Λονδίνου ήταν η ομάδα -φαβορί, εκείνη που πρέπει να νικήσει, διατηρώντας ένα αήττητο ρεκόρ και μόνο μία ισοπαλία. Πανηγυρίζοντας το τρόπαιο θα ήταν σίγουρα ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να τελειώνουν τη σεζόν.
Κείμενο- Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ