Σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική βάσει διεθνούς δικαίου η μεταχείριση των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο
ΗΠΑ/ΟΗΕ:
Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ δήλωσε χτες ότι η μεταχείριση της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο ήταν σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική βάσει διεθνούς δικαίου και κάλεσε την Ουάσινγκτον να ζητήσει συγγνώμη και να δώσει αποζημιώσεις.
“Παρατήρησα ότι έπειτα από δύο δεκαετίες κράτησης, τα βάσανα των κρατουμένων είναι βαθιά και συνεχίζονται”, δήλωσε η Φιονούαλα Νι Αολέν στους δημοσιογράφους μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη επίσημη επίσκεψη εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ στο κέντρο κράτησης στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο της Κούβας.
“Κάθε κρατούμενος που συνάντησα ζει με τις ανεπανόρθωτες βλάβες που προκύπτουν από συστηματικές πρακτικές παράδοσης, βασανιστηρίων και αυθαίρετης κράτησης”, δήλωσε, επικαλούμενη αυτό που αποκάλεσε αδικαιολόγητη χρήση περιορισμών και σχεδόν συνεχή παρακολούθηση.
Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η φυλακή δημιουργήθηκε το 2002 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την κράτηση αλλοδαπών υπόπτων για τρομοκρατία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πληθυσμός της όταν κορυφώθηκε ήταν περίπου 800 κρατούμενοι προτού αρχίσει να μειώνεται.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα σχέδιο γι’ αυτό, και σχεδόν 30 κρατούμενοι παραμένουν σε αυτήν.
Τα σχόλια της ανεξάρτητης εμπειρογνώμονα προστίθενται στην πρόσφατη κριτική του Ερυθρού Σταυρού και μιας άλλης υπηρεσίας του ΟΗΕ. “Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να παράσχει δικαστική επίλυση, απολογία και εγγυήσεις μη επανάληψης” αυτού, πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.
Αξίζει να αναφερθεί πως η χτεσινή μέρα, η 26η Ιουνίου, είναι η ημέρα που παγκοσμίως αφιερώνεται στη μάχη κατά των βασανιστηρίων. Ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Χοσέπ Μπορέλ, αναφέρθηκε στην ημέρα λέγοντας πως κανείς δεν πρέπει να υφίσταται βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση ή τιμωρία. Τέλος, τονίζεται πως από την πρώτη στιγμή οι φυλακές στο Γκουαντάναμο, είχαν χαρακτηριστεί ως “η χώρα του νομικού ποτέ” λόγω ακριβώς της έλλειψης οποιασδήποτε νομικής προστασίας για τους κρατούμενους. Επιπρόσθετα και ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε υποσχεθεί πως θα έκλεινε τις φυλακές, αλλά δεν κατάφερε να το πράξει.