Σε ρυθμούς swing η Θεσσαλονίκη για 2 ημέρες
Eτήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Swinging Europe - The European Swing Network»:
Πώς συνδυάζεται η ψυχολογία με το χορό και πώς αυτός ο συνδυασμός μπορεί να φέρει κοντά διαφορετικούς ανθρώπους, καλλιτέχνες, ομάδες, οργανισμούς ακόμη και πόλεις; Πώς μπορεί ένας δάσκαλος χορού να χρησιμοποιήσει τον χορό για περισσότερη ένταξη, ενσυναίσθηση και κοινωνική αλλαγή; Απαντήσεις θα δώσει από τη Θεσσαλονίκη ο ψυχολόγος και διαθεματικός καλλιτέχνης Αντώνης Μπέρτος, ο οποίος θα μιλήσει για την ψυχολογία του χορού και θα μυήσει τον κόσμο σ’ αυτήν, μέσα από ένα διαδραστικό εργαστήρι.
Αφορμή για τη συγκεκριμένη ομιλία αποτελεί το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το swing «Swinging Europe – The European Swing Network», που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά και φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιείται στην Ελλάδα.
«Διαλέξαμε να γίνει το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη γιατί είναι η πόλη στην οποία πρωτοεμφανίστηκε το swing στη χώρα μας, στα τέλη του 2008 από μία σχολή που ονομαζόταν Lindy Hop Greece. Αλλά ακόμη και σήμερα η Θεσσαλονίκη έχει πολλές σχολές χορού swing, καθώς και μία πολύ δυναμική σκηνή, με δημοφιλέστερο σχήμα την μπάντα των Speakeasies», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δημοσιογράφος Ιφιγένεια Διαμάντη, δημιουργός του Swing in Greece, της διαδικτυακής πλατφόρμας που συγκεντρώνει κάθε πληροφορία, ενημέρωση και είδηση για μαθήματα, σχολές, εκδηλώσεις καθώς και το σύνολο των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται γύρω από το χορευτικό swing.
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, είναι ένας από τους 13 εταίρους του νεοσύστατου ευρωπαϊκού δικτύου, που προέρχονται από 11 χώρες και ο μοναδικός στην Ελλάδα, ο οποίος φέτος ανέλαβε και τη διοργάνωση του συνεδρίου. Το Swinging Europe – The European Swing Network συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ε.Ε. και φιλοδοξεί να αποτελέσει το δίκτυο των ασχολούμενων επαγγελματικά με τον μουσικό και χορευτικό τομέα του swing στην Ευρώπη, να υποστηρίξει τη δικτύωση μεταξύ των καλλιτεχνών – μουσικών, διοργανωτών, διδασκόντων, κ.ά. και προοδευτικά, το συλλογικό επαγγελματικό τους όργανο, να ενισχύσει τους επαγγελματίες του δημιουργικού τομέα μετά την τομή που επέφερε η πανδημία και τα lockdown και να καταστήσει το ευρύ κοινό βαθύτερο γνώστη της ιστορίας του swing, που έχει τις ρίζες που έχει στον αφροαμερικανικό πολιτισμό και κουλτούρα.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου με διαδραστικές ενότητες και παράλληλες εκδηλώσεις
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (17-18/6) στο Space Lab (Μοναστηρίου 18) με ελεύθερη είσοδο, ενώ θα προηγηθεί την Παρασκευή συνέντευξη τύπου, παρουσία και ξένων συνεργατών του Δικτύου, από Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βέλγιο και Λιθουανία.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου θα αναλυθούν μεταξύ άλλων από εξειδικευμένους ομιλητές τρόποι και τεχνικές μάρκετινγκ, για το πώς μπορούν να απευθυνθούν οι επαγγελματίες του χώρου σε νέα ακροατήρια. Θα παρουσιαστούν ποικίλες προσεγγίσεις και οπτικές γύρω από τη συνεργασία χορευτών και μουσικών. Ακόμα, θα ακουστούν τρόποι για το πώς μπορούν να διοργανωθούν φεστιβάλ πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και πώς μπορούν να γίνουν οι μουσικοχορευτικές κοινότητες βιώσιμες οικονομικά.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το βράδυ της Παρασκευής 16/6 τη συναυλία των Θεσσαλονικέων The Speakeasies Swing Band στο πλαίσιο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στο πάρκο ΧΑΝΘ, ενώ στις 21.30 το Σάββατο θα γίνει ένα live με τους εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενους Swing Tales στη στοά του Μη Με Λησμόνει (Μέγαρο Ερμείον, Βενιζέλου 23).
Ένα τυχαίο πάρτι δημιούργησε τη …δημοσιογράφο του swing
Ο μοναδικός, για την ώρα, εταίρος από την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το swing, είναι η ενημερωτική ιστοσελίδα Swing in Greece, την οποία διατηρεί η Ιφιγένεια Διαμάντη. Η ίδια, μέχρι πριν από δώδεκα χρόνια δεν είχε καμία σχέση με το χορό. Εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε μεγάλη εφημερίδα στην Αθήνα και έψαχνε μία δραστηριότητα για να σπάσει -όπως λέει, τη ρουτίνα του «σπίτι – δουλειά, δουλειά – σπίτι» και για να κοινωνικοποιηθεί.
Μία συνάδελφός της εκείνη την περίοδο, με την οποία διατήρησε στενή επικοινωνία και αφού χώρισαν οι επαγγελματικοί τους δρόμοι, ανέφερε συχνά ότι μάθαινε χορό και μάλιστα μία φορά την εβδομάδα πήγαινε στο πάρτι που διοργάνωνε η σχολή της. «Η συνάδελφος αυτή, η Μαρία Ζυγουράκη, ήταν ο άνθρωπος που με παρακίνησε να την ακολουθήσω σε ένα από αυτά τα πάρτι, όπου πραγματικά έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Ήταν πολύ θεαματικός ο χορός, η μουσική ήταν εκλεπτυσμένη και όλο αυτό ένιωσα ότι μου ταίριαζε», δηλώνει η κ. Διαμάντη.
Έτσι λοιπόν γράφτηκε στην ίδια σχολή, μόλις ένα μήνα πριν κλείσει για καλοκαίρι. Από τον επόμενο Σεπτέμβρη όμως ξεκίνησε κανονικά τα μαθήματα. Λίγο αργότερα κατάλαβε ότι την ενδιέφερε πάρα πολύ και αποφάσισε να το κάνει και για το βιοπορισμό της. «Ήθελα να γίνω “ η δημοσιογράφος του swing”, επειδή συνδύαζε όλα αυτά που ήθελα: Τη μουσική, το χορό, το πολιτιστικό ρεπορτάζ που ποτέ δεν προέκυψε να κάνω στα Μέσα που δούλευα και το ότι μπορούσα να βγαίνω έξω και να κάνω ελεύθερο ρεπορτάζ μιλώντας π.χ. με μπάντες», σημείωσε. Έτσι έγινε πραγματικότητα το www.swingingreece.com.
Κείμενο- Φωτογραφία: ΑΠΕ/ΜΠΕ